خطیب‌زاده: آمریکا عضو برجام نیست و نمی‌تواند اظهاراتی به دیگر اعضا منتسب کند

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه عمل دولت جدیدآمریکا بر خلاف ادعاهایش است، گفت: ایالات متحده باید بداند که عضو برجام نیست و نمی‌تواند به اعضای دیگر برجام اظهاراتی را منتسب کند یا درخواست‌هایی داشته باشد و بهتر است اول برادری خود را ثابت کند.

به گزارش ایمنا، سعید خطیب زاده روز دوشنبه -۱۷ آبانماه- در نشست خبری هفتگی، درباره تیم مذاکره کننده و اینکه آمریکا هم حضور دارد یا نه، گفت: از آنجا که آمریکا عضو برجام نیست، طبیعتاً نمی‌تواند در این نشست حضور داشته باشد.

وی افزود: تیم مذاکرات مشخص شد با هدایت آقای باقری و ترکیبی از نمایندگان ارگان‌ها و نهادهای مرتبط با رفع تحریم‌ها حضور خواهند داشت و هیچ تغییری از حیث حقوقی نخواهیم داشت.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره صحت و سقم سفر احمد مسعود به ایران، گفت: سفرهای انجام شده با موضوع افغانستان عادی و با آگاهی دوستان در بخش‌ها و گروه‌های مختلف افغانستانی انجام شده و می‌شود و هفته گذشته درباره صادرات برق سفری به افغانستان انجام شد. آقای کاظمی قمی هم مستقر شدند و رفت و آمدهای دو کشور همسایه در جریان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اظهارات جیک سالیوان مشاور امنیت ملی‌آمریکا اظهار کرد: ایالات متحده باید بداند که عضو برجام نیست و نمی‌تواند به اعضای دیگر برجام اظهاراتی را منتسب کند یا درخواست‌هایی داشته باشد و بهتر است اول برادری خود را ثابت کند.

خطیب زاده یادآور شد: ما خوشحال هستیم که آمریکایی‌ها مدام اراده و نیت شأن را تکرار می‌کنند شاید برای این است که فراموش نکنند که می‌خواهند تحریم‌هایی که به صورت غیرقانونی و فرا سرزمینی توسط دولت قبلی ایالات متحده اعمال شد و توسط این دولت ادامه یافت و برخی اضافه شد را بردارند. اما آنچه که مهم است عمل هست.

وی با بیان اینکه عملی که از دولت فعلی ایالات متحده دیدیم، متأسفانه در خلاف جهت اعلامی آنها بوده است، گفت: ایالات متحده مسیرش برای بازگشت به برجام روشن است؛ باید بپذیرد به عنوان مقصر وضعیت فعلی از این مسیری که رفته بر می‌گردد و برای بازگشت از این مسیر غلط هم باید تحریم‌های ظالمانه و غیرقانونی که بعد از خروج آمریکا از برجام اعمال کرده همه را یکجا به صورت مؤثر بردارد و مهم‌تر اینکه تضمین بدهد که هیچ دولتی در ایالات متحده مجدداً جهان و حقوق بین‌الملل را به سخره نخواهد گرفت و این شرایط را تکرار نخواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوی ایران و عربستان گفت: گفت‌وگوها انجام می‌شود و پیشرفت گفت‌وگوها منوط به این است که ریاض از اظهارات صرف رسانه‌ای بپرهیزد. اگر شاهد اراده جدی از طرف عربستانی باشیم دور دوم گفت‌وگوها ادامه می‌یابد.

خطیب زاده درباره بحران لبنان و تأثیر آن بر گفت‌وگوهای ایران و عربستان گفت: گفت‌وگوهای ایران و عربستان دوجانبه است و هرگز درباره دوستانمان با کسی حرف نزدیم که بخواهد تأثیر بپذیرد. توصیه‌ام به کشورها این است که بدانند منطق فشار هرگز به نتیجه نرسیده و نمی‌رسد.

وی درباره تقویت رابطه با ترکیه، به ویژه روابط اقتصادی گفت: روابط ما با ترکیه از حیث سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، مردمی و امنیتی رو به گسترش بوده و در سال‌های اخیر هم بیشتر شد. ظرفیت‌ها بیش از پیش محقق شد و در آینده نزدیک شاهد سفرهای دیپلماتیک در سطح یک و دو به ترکیه خواهیم بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نحوه تعاملات با جمهوری آذربایجان گفت: در سه دهه اخیر همواره مخالف اشغال جمهوری آذربایجان بودیم و بر حفظ تمامیت ارضی این کشور تاکید کردیم. همراه با آزادسازی مناطق اشغال شده به این کشور تبریک گفتیم. در این شرایط هم مهم عبور از برخی سو تفاهمات است و اراده دو کشور بر رفع مشکلات و تقویت رابطه است و امیدواریم شاهد توسعه هرچه بیشتر این روابط و رفع سو تفاهمات رسانه‌ای باشیم.

خطیب زاده با رد اظهارات خبرنگار چینی مبنی بر اینکه ایران مواضع حمایتی در برابر چین نداشته است، گفت: گفت و گوی وزیران خارجه ایران وچین به صورت مفصل برگزار شد. ایران از ابتکارات چین و چین از مواضع ایران در رفع تحریم‌ها حمایت کرد. با این وجود مسئولیت اصلی برجام برعهده ایالات است.

باقری هفته‌آخر به اروپا سفر می‌کند

وی با اشاره به مذاکرات برای رفع تحریم‌های ایران اظهار کرد: آقای باقری درباره مذاکرات گفتند که با همه اعضای ۱+۴ گفت‌وگو می‌کند. در این راستا با چین و روسیه و انرکیه مورا، هماهنگ کننده برجام صحبت و رایزنی شد

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آخر هفته سفر پایتخت سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس و احتمالاً اسپانیا در مقام معاونت سیاسی انجام خواهد شد، گفت:.در این سفرها در باب مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو می‌شود اما چون آقای باقری مذاکره کننده ارشد تیم است درباره برجام هم صحبت خواهد کرد.

خطیب زاده تصریح کرد: ایران مواضع خود را برای دوستان تشریح کرده و مادامی که که اطمینان قطعی پیدا نکند که تحریم‌ها یکجا، مؤثر، قابل تضمین عینی و راستی آزمایی برداشته نشود برجام را محقق نخواهد کرد. در واقع تا درباره همه چیز توافق نشود هیچ چیزی توافق نخواهد شد.

وی تاکید کرد: اصل حاکم بر توافقات و گفت‌وگوها در وین این است که تا همه چیز توافق نشود درباره هیچ چیز توافق نشده است و این اصل اساسی بوده که از روز اول گفته شده و الان هم با جدیت بیشتری پیگیری می‌شود.

قانون مصوب مجلس را کلمه به کلمه اجرا می‌کنیم

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: مطمئن باشید آنچه تا به امروز در وین گفته شده پیش نویس‌هایی از گفت‌وگوها بوده و چون همه چیز توافق نشده عملاً هیچ چیزی توافق نشده بوده است.

خطیب زاده ادامه داد: لذا تنها مسیری که الان وجود دارد مسیری است که جمهوری اسلامی ایران و ۴ بعلاوه یک اطمینان حاصل کنند که عضوی از برجام خارج شده و ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و توافقنامه هسته‌ای هست، در عمل به تعهدات خودش پایبند است. اگر همه اعضای توافق به شمول و اولویت رفع تحریم‌هایی که آمریکا بعد از خروج اعمال کرده اطمینان حاصل کنند آن وقت می‌توان گفت که در مسیر درست هستیم. لذا موضوع گام به گام هیچ گاه مطرح نبوده است.

وی افزود: برخی وقتی در مورد کشورهای خودشان صحبت می‌کنند فکر می‌کنند بعد از انجام تشریفات قانونی، قوانینی که در چهارچوب و تفکیک قوا لازم‌الاجرا شدند مسئولیت قطعی اجرای آن را دارند اما وقتی به کشور جمهوری اسلامی ایران می‌رسند توقع دارند آنچه به عنوان قانون قطعی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و مراحل تشریفات قانونی را طی کرده و دولت موظف به انجام آنها است، با یک رفتار غیر قانونی و فراقانونی قابل دور زدن هست.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران مانند همه دولت‌هایی که در فضای مردم‌سالاری نفس می‌کشد، مقید به قوانینی است که تشریفات قانونی را طی کرده و لازم‌الاجراست و آنچه در مجلس شورای اسلامی مصوب شده توسط دولت کلمه به کلمه و تابع النعل به نعل پیگیری خواهد شد.

خطیب زاده با اشاره به گفت‌وگوی امیرعبداللهیان درباره طرح تغییرات منطقه‌ای گفت: آنچه جمهوری اسلامی ایران به ویژه در چند ماه اخیر درباره حسن همسایگی گفته اصولی است که مورد توافق همه کشورها واقع شد. اما از مهمترین اصول این است که مناطق بحرانی ما بتوانند با همکاری همسایگان بتوانند به آرامش برسد و بتوانیم بحران را خنثی کنیم.

وی درباره موضع صریح وزارت خارجه به ترور الکاظمی و کمرنگ شدن مذاکرات با عربستان، گفت: وزیر خارجه و سخنگوی وزارت خارجه مواضع را مشخص می‌کند که دیروز با صراحت و بدون لکنت گفته شد. مواضع ایران همان است که توسط دستگاه دیپلماسی مطرح می‌شود و ما به امنیت و ثبات در عراق و حاکمیت قانون در این کشور تاکید داریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات مقامات عربستانی مبنی بر کمرنگ شدن مذاکرات ایران و عربستان گفت: در فضای رسانه‌ای نباید به بیان مطالبی پرداخت که پشت درهای بسته مطرح می‌شود چون بیان موضعی قبل از پخته شدن، مانع از انجام آن می‌شود. گفت‌وگوهای دوجانبه‌ای و برخی مسائل منطقه‌ای است که صریح و شفاف بود و الان انتظار داریم جدیت را در طرف عربستانی ببینیم. تماس‌ها میان ایران و عربستان قطع نشده البته بعد از دور چهارم گفت و گوی جدیدی هم به صورت حضوری صورت نگرفته است.

خطیب زاده با بیان اینکه گفت‌وگوها به صورت صریح و شفاف انجام شده است، گفت: پیشرفت گفت‌وگوها منوط به این است که ریاض از اظهارات صرف رسانه‌ای فراتر رود و اگر شاهد جدیت طرف مقابل باشیم قطعاً می‌تواند دوره بعدی گفت‌وگوها انجام شود.

وی در پاسخ به این سوال که مقطع شروع مذاکرات از چه زمانی است و آیا نتایج ۶ دور مذاکرات قبلی کنار گذاشته می‌شود یا نه، اظهار کرد: آنچه که اکنون در وین گفته شد اگر به سندی رسیده بود اعلام می‌شد اما یک سری پیش نویس‌هایی بود که پیشرفت‌هایی حاصل شد و نقاط اختلافی باقی ماند. در پیش‌نویس به توافق نرسیدیم و نقاط اختلافی و اینکه در چند موضوع به بن بست رسیدیم، کاملاً روشن است

سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: یکدندگی و لجبازی ایالات متحده در حفظ میراث شکست خورده ترامپ مهمترین بن بست در توافق وین بود که بخشی از تحریم‌های ترامپ را حفظ کنند. ایالات متحده باید مشخص کند چه می‌خواهد آیا میراث شکست خورده و غیرقانونی دولت قبلی آمریکا در یکجانبه‌گرایی در اعمال تحریم‌ها و خروج یکجانبه از برجام و در بوق و کرنا کردن آن را می‌خواهد. مادامی که اینها تغییر نکند وین تغییر نمی‌کند.

خطیب زاده خاطرنشان کرد: وقتی تغییر رفتار دهند و منطق درست را بپذیرند، توافق خیلی نزدیک خواهد بود و اگر بخواهند ۱+۴ و دنیا را بازی بدهند، دستیابی به توافق خیلی دور خواهد بود.

وی در پاسخ به سوالی درباره اظهارات رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر وجود ابرهای متراکم در فضای روابط ایران و آژانس گفت: ابرهایی که ایشان از آن اسم می‌برند ابرهایی است که به صورت مصنوعی بارور شدند و شاید با زیاده‌خواهی برخی از اعضای آژانس این اتفاق افتاده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: من ایشان را به آسمان صاف اساسنامه آژانس و آسمان صاف قوانین اجرایی و پادمان ارجاع می‌دهم که در آن همه چیز صاف و روشن است و توصیه می‌کنم خودشان را اسیر رفتارهای غیرفنی برخی کشورها که به صورت سیاسی این‌ها را پیگیری می‌کنند، نکند. پرواز در آسمان شفاف قوانین لازم‌الاجرا که خودشان هم با آن بسیار آشنا هستند برایشان راحت‌تر است.

خطیب زاده در پاسخ به سوالی درباره سفر آتی وزیر امور خارجه هندوستان و اینکه آیا در این سفر درباره گردشگری هم تبادل نظر و رایزنی خواهد شد، گفت: با هماهنگی انجام شده، با واکسیناسیون گسترده، کنترل کرونا و سخت گیری‌ها در مسیر ورودی و خروجی، ورود گردشگران را در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی تنظیم می‌کنیم و ویزاها در حال صدوراست.

وی روابط ایران و شبه قاره را تابع اراده طرف‌هایی دانست که در گفت و گوها بر گسترش آن تاکید کردند و افزود: بعد از بیانیه دهلی مسیر ارتباط ایران و هند رو به رشد بود. روابط ایران و هند چندلایه، تمدنی و تاریخی است.

خبرنگاری به اظهارات معاون وزیرخارجه روسیه در سفر به نخجوان درباره مرز نخجوان اشاره کرد و موضع جمهوری اسلامی را دراین‌باره جویا شد و سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: مواضع ایران درباره توافق بعد از جنگ کاملاً روشن است. مقاومت مردم جمهوری آذربایجان را تبریک می‌گوئیم و در عین حال اعلام می‌کنیم مرزهای بین‌المللی باید به رسمیت شناخته شود و عادی‌سازی روابط دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان را داشته باشیم.

خطیب زاده در خصوص اظهارات صدر اعظم اتریش مبنی بر اینکه بدون در نظر گرفتن مسائل موشکی و منطقه‌ای توافق هسته‌ای کامل نخواهد بود، اما توافقنامه موجود بهتر از بی‌توافقی است سخنگوی آمریکا بعد از ترور نافرجام نخست وزیر عراق اعلام آمادگی کرده و پیشنهاد داده آمریکا در روشن شدن موضوع تحقیقات انجام داده به بغداد کمک کند

وی در پاسخ به سوالی درباره پیشنهاد یک مقام آمریکایی درباره کمک به تحقیقات پیرامون حملات پهپادی اخیر به منزل مصطفی الکاظمی گفت: درباره موضوعات حاکمیتی عراق حاکمیت و دولت این کشور صلاحیت دارند اعلام نظر کنند. آنچه برای ایران مهم است حفظ ثبات و آرامش در عراق است و اینکه حاکمیت عراق با دخالت‌های خارجی زیر سوال برده نشود.

سخنگوی وزارت امورخارجه‌ در خصوص اظهارات صدر اعظم اتریش مبنی بر اینکه توافق هسته‌ای کامل نیست و باید موضوعات موشکی و منطقه‌ای در توافق مطرح شود، گفت: ما در خصوص منطقه با کسی صحبت نمی‌کنیم. موضوعات منطقه ما باید میان کشورهای منطقه صحبت شود اگر قرار باشد روزی درباره اتفاقات منطقه هم صحبت کنیم کشورهایی که جنگ خشونت و صادرات سلاح‌های بیشماری منطقه داشتند و متحد کسانی بودند که خون بی گناهان را ریختند و امروز مقصر وضعیت بسیار اسفبار انسانی در یمن هستند این کشورها باید پاسخگوی بسیاری از نکات باشند.

خطیب زاده خاطرنشان کرد: آنچه امروز می‌بینیم بی‌عملی اروپا و همراهی خجالت بار برخی کشورها با تحریم‌های آمریکا و رفع تحریم‌های ایالات متحده است. البته فکر می‌کنم باید اجازه بدهیم در یک فضای آرام و همه متمرکز شویم برای اینکه شانس دوباره به آمریکا بدهیم برای که نشان دهد می‌تواند عضو مسئول حقوق بین‌المللی باشد.

منبع: ایرنا

کد خبر 534040

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.