وحید مهدویان در گفت وگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: در سطح جهانی در سال ۲۰۰۸ برای نخستینبار، انتقال شهری (بالا رفتن نرخ شهرنشینی نسبت به روستا نشینی) به وقوع پیوسته است، به بیانی دیگر بیش از نیمی از جمعیت جهان (سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون نفر) در مناطق شهری زندگی میکردند.
وی با بیان اینکه در ایران بررسی نتایج سرشماریها نشان میدهد که نسبت شهرنشینی در کل کشور در فاصله سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۹۵ روندی صعودی داشته است، افزود: طی نیمقرن گذشته جمعیت نقاط شهری حدود ۱۰ برابر شده، در حالی که طی همین مدت جمعیت روستایی ۱.۶ برابر شده است؛ همچنین در سال ۱۳۹۵، حدود ۷۴ درصد جمعیت کشور در شهرها زندگی میکنند. مطالعات نشان میدهد که تعداد شهرهای کشور از ۱۹۹ نقطه در سال ۱۳۳۵ به ۱۲۴۲ نقطه در سال ۱۳۹۵ افزایش یافته است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان ادامه داد: استان اصفهان با داشتن جمعیتی بیش از چهار میلیون و ۸۰۰ هزار نفر یکی از استانهای بزرگ کشور است، یک هزار و ۲۴۴ شهرداری در کشور وجود دارد که از این تعداد ۱۱۰ شهرداری در استان اصفهان است و ۸۲ درصد جمعیت استان را شهرنشینان تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰ درصد از جمعیت استان اصفهان در شهر اصفهان ساکن هستند و ۵۰ درصد دیگر در سایر شهرهای استان زندگی میکنند، خاطرنشان کرد: شعار روز جهانی شهرها (۲۰۲۱) سازگار سازی شهرها برای تابآوری اقلیمی است، از این رو شهرهای تابآور به شهرهایی گفته میشود که قادر به جذب، تطبیق، تغییر و آمادگی برای استرسها و شوکهای آینده به منظور دستیابی به توسعه پایدار، رفاه و رشد دربرگیرنده است.
مهدویان تاکید کرد: سیستم شهری بزرگ در برابر تهدیدات پیشبینی شده و غیرقابل پیشبینی آسیبپذیر است و هر گونه شوک به سیستمهای پیچیده، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و نهادی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه در دهههای اخیر افزایش مصرف انرژیهای فسیلی، تولید گازهای گلخانهای و دیگر آلودگیهای زیستمحیطی، منجر به ایجاد معضلاتی از قبیل پدیده تغییر اقلیم در مقیاس جهانی شده است، گفت: بخش ساختمان یکی از بخشهای اصلی در مصرف انرژی، انتشار گازهای گلخانهای و تولید آلودگیهای زیستمحیطی است؛ ازاینرو طی دهههای گذشته در اکثر کشورهای جهان مقررات و استانداردهای مصرف انرژی برای ساختمانهایی با کاربریهای مختلف تدوین و مورد بهرهبرداری قرار گرفته و این روند منجر به کاهش قابلملاحظه مصرف انرژی در این کشورها شده است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان اظهار کرد: در مواجهه با این مسئله، پروژه «مطالعات و تدوین ضوابط طراحی پایدار و اقلیمی ساختمانهای شهر اصفهان» با هدف شناسایی میزان مصرف انرژی و پتانسیلهای صرفهجویی انرژی به تفکیک تیپهای ساختمانی و تهیه اطلاعات اقلیمی برای مناطق مختلف و ریزپهنههای اقلیمی شهر اصفهان، استخراج پتانسیلهای این اقلیم برای دستیابی به کاهش مصرف انرژی از روشهای فعال و غیرفعال، تعیین راهکارهای کاهش مصرف انرژی ساختمانها با تولید انرژی از منابع تجدید پذیر در سطح ساختمان، تعیین راهکارهای کاهش نیاز انرژی ساختمانها با استفاده از طراحی شهری و معماری و نیز تدوین ضوابط فراگیر بهرهوری انرژی در ساختمانها انجام گرفته است.
وی افزود: در این خصوص ایجاد ساختارهای اجرایی ضوابط زیست محیطی و اقلیمی مورد توجه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان بوده است و در این راستا مصوباتی به صورت الزام و یا تشویق در اجرای آبگرم کن خورشیدی و سلولهای فتوولتائیک بر اساس گروهبندی ساختمان یا نوع کاربری و بهرهگیری از بازیافت آبهای خاکستری در مراجع ذیصلاح به تصویب رسیده است.
مهدویان با تاکید بر اینکه یکی از نگرانیهای مهم سیاستگذاران مدیریت شهری، افزایش مداوم درجه حرارت شهرها تحت عنوان جزیره حرارتی شهری است، گفت: بافت شهری، خرد اقلیمهای مجزا و متمایزی را در خود جای میدهند که همواره متغیر و غیرقابل پیشبینی است و این تغییرپذیری به سبب هندسه بافت و میزان تراکم ساختمانها ایجاد میشود که این دو عامل بر روی میزان تابش نور خورشید و جریان هوا در بافتهای شهری مؤثر است و تأثیر زیادی روی خرداقلیمهای منطقه دارد.
وی با بیان اینکه مصرف انرژی در ساختمان و دوام و پایداری پوسته ساختمان تا حد زیادی به آب و هوای محیط بیرون ساختمان وابسته است، اظهار کرد: با توجه به دغدغههای ذکر شده، یکی از اقدامات شهرداری اصفهان شناسایی پهنههای درگیر جزایر گرمایی و ارائه راهبردهای کاهش اثرات اقلیمی این پدیده بوده است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان تصریح کرد: در این خصوص یا تشخیص علت ریشهای مشکلات و اثر جزیره حرارتی شهری و با در نظر گرفتن اثرات جزیره حرارتی در تمام جنبههای محیطهای شهری به راهکارهای کاهش اثرات آن ارائه شده است.
وی افزود: با توجه به شعار جهانی روز شهرها در سال ۲۰۲۱، ایجاد جوامع زیست پذیرتر در میان سیاستگذاران، برنامهریزان و شهروندان سراسر جهان اصلی ضروری تلقی شده و جوامع زیست پذیر میتوانند مزایا، فرصتهای متعدد و برخورداری از زندگی با کیفیت را از طریق حفظ و بهبود کیفیت محیط زیست شهری در اختیار شهروندان قرار دهند.
نظر شما