به گزارش ایمنا، روزنامه همدلی در گزارشی با تیتر «علامت مثبت از نیویورک» به بررسی صحبتهای حسین امیرعبداللهیان در مورد بازگشت ایران به مذاکرات هستهای پرداخت و نوشت: طی هفتههای گذشته نگرانیها برای از دست رفتن همیشگی برجام افزایش یافته بود؛ بخصوص آنکه با پذیرش عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای برخی بر این باور بودند که احتمالاً دیگر برجامی وجود نخواهد داشت و کشورهایی همچون روسیه و چین ایران را راضی میکنند که دیگر احیای برجام ضرورتی ندارد. اما سخنان اخیر دولتمردان کابینه رئیسی نشان داد که احتمالاً این اتفاق رخ ندهد؛ چرا که رسماً امیرعبداللهیان وزیر امورخارجه از نیویورک برای برجام سیگنال مثبت داده است و اعلام کرده که ایران بهزودی به مذاکرات هستهای باز میگردد.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران که برای شرکت در اجلاس سران هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک به سر میبرد، در گفتوگویی اختصاصی با ایرنا در عین حال تصریح کرد: «ما فعلاً با اعضای ۱+۴ مذاکره نخواهیم داشت. بهصورت فردی و دوطرفه با طرفهای مختلف گفتوگو کردهایم. زمانی که بررسیها در جمهوری اسلامی ایران و مطالعه پرونده برجام به نتیجه برسد، در میز مذاکره مطالب و دیدگاهها تبادل خواهد شد.»
به گزارش ایرنا، امیرعبداللهیان این روزها در نیویورک در حال انجام دیدارهای دیپلماتیک پی در پی و فشرده با همتایان خود و مسئولان نهادهای بینالمللی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل است تا سیاستهای دولت سیزدهم را تشریح و روابط خارجی را تنظیم کند. به گزارش ایسنا، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان روز جمعه در گفتوگویی با شبکه ان بی سی گفت که رئیسجمهور جو بایدن باید اقدامات عملی را پشت حرفهای دیپلماتیک خود قرار دهد تا نشان دهد که واشنگتن برای احیای برجام جدی است.
امیرعبداللهیان در بخشهای ابتدای سخنان خود به نوعی از برجام و اقدامات آمریکا در قبال ایران انتقاد کرد و گفت: «آنها میگویند ما آماده بازگشت به تکمیل تعهداتمان هستیم اما هیچ اقدام عملی برای نشان دادن و ثابت کردن عزمشان به ملت و دولت جدید ایران نشان ندادهاند و بدتر از همه این است که همزمان تحریمهای جدیدی را اعمال کردهاند. که این به عهده آمریکا است که نشان دهد پس از خروج سه سال پیش دونالد ترامپ از برجام، واشنگتن برای بازگشت به این توافق جدی است. به عبارت دیگر، رئیسجمهور بایدن به رفتار رئیس جمهور پیشین خود اعتراض کرده و همچنان نیز میکند اما تحریمهایی که آقای ترامپ علیه ایران اعمال کرده بود توسط آقای بایدن به دقت ادامه پیدا میکنند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در بین سخنانش کنایهای هم به برجام زد و تأکید کرد که «واقعیت امر این است که ما سالهاست از برجام منفعتی نبردهایم.»
این که برجام برای ایران منفعتی نداشته است سخن گروه منتقد محمدجواد ظریف و دولت حسن روحانی است. اصولگرایان طی سالهای گذشته با همین عبارت بارها به برجام تاختهاند، اما با این حال همچنان بر این باورند که باید برجام را حفظ کرد و حالا هم خبر دادهاند که میخواهند به برجام بازگردند.
وزیر امورخارجه گفته: «دولت جدید ایران در حال ارزیابی مذاکراتی است که دولت پیشین انجام داده است. ما در حال ارزیابی هستیم و میتوانم بگویم که ما دیدارهای زیادی داشتیم و پنجره دیپلماسی و مذاکرات را باز خواهیم گذاشت و به زودی به مذاکرات بازخواهیم گشت.»
امیرعبداللهیان اشاره کرد که ایران در این هفته «گفتوگوهای سازندهای» با مقامات آلمانی و انگلیسی در خصوص مسائل هستهای داشته است و جمعه برنامه دیدار با مقامات فرانسوی را دارد.»
سخنان امیرعبداللهیان تنها به این ختم نشده است. او در بخش دیگری از سخنان خود نشان داده که گویا قرار است راهی را که ایران در دولت حسن روحانی رفته، ادامه دهد؛ از جمله آن تبادل زندانی با آمریکاست. امیرعبداللهیان اعلام کرده که ایران با تبادل زندانیان با آمریکا مشکلی ندارد. این در حالی است که اصولگرایان بارها دولت حسن روحانی را به خاطر تبادل زندانی با آمریکا به نوعی به خیانت متهم میکردند. آنها حتی برای این تئوری به سریالهای تلویزیونی هم متوسل شدند.
در همین حال او مصاحبه جدایی با خبرگزاری ایرنا داشته و گفته: «طرفهای مقابل ما خیلی اصرار دارند که زمان بازگشت به میز مذاکره نباید طولانی باشد. من به آنها توضیح دادم علیرغم این که ما دولت جدید هستیم، با بحران افغانستان مواجهیم که بخشی از مسائل مرزی کشور ما را تحت تأثیر خودش قرار داده است. در موضوع بازگشت به مذاکرات در حال بررسی رویکردها هستیم و انشاالله در اولین فرصت به میز مذاکره بازخواهیم گشت، اما میز مذاکرهای که نتیجهبخش و ثمربخش باشد.»
این سخنان وزیر امورخارجه ایران در نیویورک در حالی مطرح می-شود که کشورهای مختلفی در جهان در حال بحث و تبادل نظر درباره وضعیت ایران هستند. به گزارش تاس، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در حاشیه هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفتوگویی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با محوریت اوکراین، افغانستان و توافق هستهای ایران داشته است.
سرویس اقدامات خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه هم در بیانیهای از دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا خبر داده و نوشته بود که این دو در خصوص موضوعات مختلفی از جمله ایران، توافق هستهای و مذاکرات وین گفتوگو کردهاند.
بیانیه سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا مطرح کرده بود: بورل درباره برجام بر ضرورت از سرگیری مذاکرات در وین تاکید کرد. برجام (توافق هستهای) یک ابزار مهم برای عدم اشاعه جهانی، صلح در خاورمیانه و امنیت بینالمللی است اما زمان باقی مانده برای بازگشت به اجرایی کردن آن نامحدود نیست.
همین مذاکرات دلواپسانی هم در آن سوی آبها دارد. جمهوریخواهان که مخالف احیای برجام هستند، حالا با زمزمه احیای مذاکرات برجامی به تکاپو افتادهاند. به گزارش واشنگتنفریبیکن، جمهوریخواهان آمریکایی در تلاشند تا متممی را به لایحه بودجه دفاعی آمریکا اضافه کنند تا امتیازاتی که بایدن سعی داشت در قالب مذاکرات جهت احیای برجام به ایران اعطا کند، فاش شود.
یکی از طرحهای پیشنهادی این متمم وزارت خزانهداری آمریکا را موظف میکند تا کنگره از اعطای معافیت به کشورهای به اصطلاح حامی تروریسم مطلع سازد. این طرح باعث میشود آمریکا پیشاپیش کنگره را در جریان رفع تحریمهای ایران بگذارد. این طرح برای آن پیشنهاد شده که بایدن کنگره را در جریان مذاکرات و امتیازاتی احتمالی به ایران، قرار دهد. طرح دیگری از دولت بایدن میخواهد که «گزارشهایی در خصوص عملیاتهای مخرب ایران در خاک آمریکا از جمله حملات تروریستی، نقشههای آدمربایی و دور زدن تحریمها» را به کنگره ارائه دهد. طرح پیشنهادی دیگری از وزیر دفاع آمریکا میخواهد که کنگره را از تهدیدهای کوتاهمدت و بلندمدت مربوط به شبهنظامیان تحت حمایت ایران در عراق آگاه سازد.
در متمم لایحه بودجه دفاعی به رابطه بین ایران و چین پرداخته شده و دولت آمریکا خواسته تا به صورت منظم کنگره را از روند روابط نظامی رو به رشد ایران و چین از جمله در زمینه دادوستد تسلیحاتی، دیدارهای نظامی و حمایت مادی پکن از نیروهای مسلح ایران مطلع کند.
دیگر مفاد این سند دولت بایدن را ملزم به ارائه اطلاعات در خصوص تواناییهای نظامی ایران و «گروههای نیابتیاش از جمله حزبالله لبنان و حماس» میکند. مشخص نیست کدام یک از این طرحها تصویب شده و کدام رد شدهاست. دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا بامداد جمعه بدون ارائه به جزئیات دقیق گفتهاند که طرحهایشان علیه ایران به تصویب کنگره رسیده است.
همین موضوع صهیونیستها را نگران کرده است. به گزارش عرب ۴۸، بنی گانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی شامگاه پنجشنبه با لوید آستن، وزیر دفاع آمریکا گفتوگو کرد. بر اساس بیانیه وزارت جنگ رژیم صهیونیستی دو طرف در خصوص آخرین تحولات منطقه از جمله ضرورت آنچه که «توقف پیشرفت ایران برای دستیابی به سلاح هستهای» خوانده شد و خروج آمریکا از افغانستان بحث و رایزنی کردند. بنی گانتس در این گفتوگو از حمایتهای دولت آمریکا و پنتاگون در تقویت امنیت رژیم صهیونیست تقدیر و تشکر کرد.
نظر شما