مطبوعات و رسانههای آزاد و شفاف در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی محسوب میشود، لذا خبرگزاری ایمنا مرور بر بخشی از عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ابتکار در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تشدید تنش میان تهران- واشنگتن» به بررسی اختلاف نظرها در خصوص ادامه مذاکرات برای بازگشت به برجام پرداخت و نوشت: درگیریهای لفظی ایران و آمریکا بیشتر شده و البته هرکدام از مقامات طرفین توپ را به زمین دیگری میاندازد. امیرعبداللهیان هم طی روزهای گذشته آمریکاییها را متهم به سیگنال دهی درباره مذاکرات کرده است.
از آن سو یک مقام آمریکایی افزود: در طول نشست مجمع عمومی سازمان ملل، هیچ پیشرفتی در مذاکرات ایران صورت نگرفته است. در حالی که ایران برنامه هستهای خود را گسترش میدهد، آمریکا بیکار نخواهد نشست.
همچنین قانون گذاران مجلس نمایندگان آمریکا چندین طرح ضد ایرانی را برای اضافه شدن به عنوان متمم به متن لایحه بودجه دفاعی آمریکا پیشنهاد کردند که این طرحها بامداد جمعه (به وقت تهران) در این مجلس به تصویب درآمدند.
پایگاه خبری «واشنگتنفریبیکن» که از رسانههای نزدیک به نو محافظهکاران آمریکایی است نوشته نمایندگان جمهوریخواه در این مجلس، قصد دارند از «قانون اختیارات دفاع ملی» (لایحه بودجه دفاعی) برای مقابله با ایران استفاده کنند.
فریبیکن که مخالف هرگونه مذاکره با ایران و حامی براندازی نظام جمهوری اسلامی است مدعی شده این طرحها همچنین قصد دارند به افشاگری درباره «امتیازهای اعطاشده به ایران» از سوی دولت «جو بایدن» در مذاکرات برجامی بپردازند.
ادعای این رسانه در حالی مطرح شده که دولت آمریکا به هیچیک از تعهدات و وعدههایش برای بازگشت به برجام عمل نکرده و عملاً ادامه سیاست موسوم به فشار حداکثری علیه ایران را در دستور کار قرار داده است.
گزارش فریبیکن حاکی است «کمیته مطالعاتی جمهوریخواهان» به عنوان بزرگترین فراکسیون حزب جمهوریخواه در کنگره که از ماهها پیش تحقیقات درباره دیپلماسی دولت بایدن با ایران را شروع کرده در تدوین این طرحهای ضد ایرانی نقش داشته است.
یکی از این طرحها، وزارت خزانهداری آمریکا را ملزم میکند در صورت صدور معافیت تحریمی برای ایران، فوراً کنگره را از این موضوع مطلع کند. هدف از این طرح، جلوگیری از کنار گذاشتن کنگره از وضعیت مذاکرات دولت بایدن با ایران عنوان شده است.
در طرح دیگر، از دولت بایدن خواسته شده گزارشی با موضوع «عملیاتهای محرب ایران در خاک آمریکا» به کنگره ارائه دهد. فریبیکن مدعی شده هدف از ارائه این طرح رسیدگی به افزایش فعالیت ایران در خاک آمریکا است.
طبق گزارش فریبیکن در سومین طرح از وزیر دفاع آمریکا خواسته شده کنگره را از «تهدیدهای کوتاهمدت و بلندمدت مربوط به شبهنظامیان تحت حمایت ایران در عراق» مطلع کند.
روزنامه آرمان ملی در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ورود محدود فایزر و ماجراهای تازه واکسن» به بررسی وضعیت فعلی واکسن کرونا در کشور پرداخت و نوشت: داستان عجیبی است. بعد از ماهها انتظار و تکرار مکرر اخیر در رسانهها مبنی بر اینکه ورود واکسنهای فایزر و مدرنا و جانسوناندجانسون منعی ندارد حالا وزیر بهداشت در سیل واکسیناسیون با واکسنهای چینی که در مورد آن مسائل مختلفی هم مطرح میشود و ظاهراً با اطمینان از اقناع افکار عمومی به دلیل همین واکسنها، از محدود بودن واردات واکسن فایزر میگوید و اینکه قرار است تنها زنان باردار با آن واکسینه شوند و بقیه مردم با سینوفارم و برکت بسازند و بدنشان را با همانها مقاوم کنند. با اوجگیری انتقادات و شیوع موج پنجم کرونا و ایجاد وضعیت نابسامان و مرگ و میر فراوان، به نظر میآمد که با اطمینان از عدم امید به برکت برای واکسیناسیون سراسری، شدت واردات واکسن چینی بیشتر و موانع رفع شده.
اما در این میان نکته اساسی این بود که سینوفارم اگرچه تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را دارد ولی هنوز هم از سوی بیشتر کشورهای اروپایی مورد تأیید قرار نگرفته و یا اکثر کشورهای جهان نیز از آن در واکسیناسیونشان استفاده نمیکنند، از سویی دیگر ایران اخیراً اعلام کرده که واکسیناسیون دانشآموزان را با سینوفارم آغاز کرده، واکسیناسیون برای این سنین با این واکسن هنوز مورد تأیید منابع بینالملل واقع نشده است. این موضوع ضرورت ورود واکسنهای فایزر را که در سراسر دنیا مورد تأیید است را الزامی میکند حال آنکه از محدودیت این واکسنها و استفاده آنها برای زنان باردار در کشورمان سخن گفته میشود. با غوطهور شدن ایران در امواج سهمگین موج پنجم کرونا که برخی از آن به عنوان قتلگاه آخرالزمانی یاد میکردند اعلام شد اجازه واردات واکسن فایزر و مدرنا از منابع مجاز صادر شده است. خبری که محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو میداد.
این در حالی است که آن نامه ۲۵۰۰ تایی به دولت روحانی را هم کسی از یاد نمیبرد نامهای که با صراحت از نام واکسن فایزر و مدرنا یاد شده و نوشته بودند که این واکسنها غیر قابل اعتماد است و به نوعی خواستند از ورود آنها جلوگیری شود. تمام دغدغه آن ۲۵۰۰ نفر از جمله وزیر بهداشت امروز (!) آن بود که دولت روحانی، قبل از واردات به کشور به اینکه چه واکسنی وارد میکند توجه کند. بههرروی این اواخر مذاکرات درباره ورود واکسن فایزر آغاز شد و حتی خبر از قطعی شدن ورود ۲۰ میلیون دوز فایزر به ایران منتشر شد.
ناصر ریاحی، رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو از گشایشهای جدید در عرصه واردات واکسن کرونا به کشور خبر داد و گفته بود: امکان واردات واکسن فایزر-بایونتک از آلمان وجود دارد که در صورت فراهم شدن مقدمات تا آخر ۲۰۲۱ تا ۲۰ میلیون دوز به ایران وارد خواهد شد. حتی اعلام شد که توافقات هم به نتیجه رسیده، اما ناگهان رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت وقت در توئیتی نوشت: «سهمیه ایران از محل سازوکار کواکس ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن کرونا است که سفارشگذاری شده و ۲.۲ میلیون آن تحویل شده است، بنابراین اگر شنیدید ۲۰ میلیون دوز واکسنی خاص از کواکس قابل ارائه است شما با یک خالیبندی مواجه شدهاید، جدی نگیرید!»
در نهایت آن ۲۰ میلیون فایزر از آلمان تبدیل شد به دو میلیون از بلژیک. مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل ایران گفته: برای واردات دو میلیون دوز واکسن فایزر قراردادی با هیأت امنای ارزی کشور در حال تنظیم است تا در یک تا دو ماه آینده بهشرطی که مشکلات بینالمللی انتقال ارز و جابهجایی واکسن پیش نیاید از کشور بلژیک به ایران وارد شود.
بعد از این هم اعلام شد که معاون گمرک ایران تاکید کرده: ۱۰ میلیون دوز واکسن جانسوناندجانسون و فایزر نیز آماده ورود به کشور است. آمار اعلام شده، بسیار کمتر از خواستههای مردمیاست که دیگر ناامید از فایزر، سینوفارمهایشان را زدهاند، اما به هر روی با ورود این واکسنهای معتبر شناخته شده چند نگاه درباره نحوه استفاده از آن مطرح شد. نخست اینکه باید با ورود واکسنهای بیشتر فایزر و با توجه به اینکه هم اکنون مردم از واکسنهای چینی استفاده کردند از آن به عنوان دوز بوستر برای همه مردم و تقویت بدنشان استفاده کرد. عدهای اما اولویت آن را برای تزریق دوز دوم واکسن اعلام کردند. دسته سوم افرادی بودند که استفادهکنندگان از فایزر را کادر درمان دانستند و درنهایت اعلام شد که این واکسنها برای زنان باردار مورد استفاده قرار میگیرد.
علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت دراینباره گفت: در پی درخواست معاونت بهداشت وزارت بهداشت از کمیته ملی واکسیناسیون برای تأمین واکسن فایزر برای مادران باردار خوشبختانه موافقت لازم از سوی این کمیته در این زمینه صورت گرفت. وی افزود: این واکسنها جهت واکسیناسیون مادران باردار و در صورت کافی بودن تعداد واکسن وارد شده به عنوان دوز بوستر برای کادر درمان استفاده خواهد شد. حالا هم وزیر بهداشت گفته که این واکسنها برای زنان باردار است باقی با همان سینوفارم و برکت بدنشان را تقویت کنند.
روزنامه اعتماد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «معمای مرگ یک زندانی» به بررسی توضیحات معاونت سلامت، اصلاح و تربیت سازمان زندانها در مورد علت درگذشت «شاهین ناصری» پرداخت و نوشت: شاید اگر ابتدای هفتهای که گذشت از «شاهین ناصری» نام میبردیم، کمتر شنوندهای بینیاز از توضیح تکمیلی، درمییافت که صحبت از کیست اما از میانه هفتهای که گذشت، هرچه به روزهای پایانی نزدیک شدیم، سیر رویدادهای واپسین هفته تابستان ۱۴۰۰ به سمتی پیش رفت که حالا در نخستین روز از نخستین هفته مهر ماه ۱۴۰۰، احتمالاً کمتر شنوندهای و ناظری را - دستکم از میان مخاطبان حرفهای مطبوعات سیاسی و پیگیریکنندگان حرفهایتر مسائل سیاست و جامعه ایرانی- خواهیم یافت که از این نام و سرنوشتی که بر او گذشت، بیخبر باشد.
شاهین ناصری که البته از حدود یک سال پیش و تقریباً از چنین روزهایی، به عنوان زندانی همبند نوید افکاری، از جزئیاتی درباره چگونگی برخورد مسؤولان امنیتی و قضائی با او سخن گفته بود و نامش به همین واسطه، تا حدودی نزد افکار عمومی مطرح بود، در پی آنچه طی چند روز گذشته به مرگ او انجامید، حالا ازجمله پربحثترین کلیدواژههای مطبوعاتی و هشتگهای شبکههای اجتماعی تبدیل شده است.
زندانی درگذشته ندامتگاه تهران بزرگ که بنا بر اطلاعیه پیش از نیمروز پنجشنبه روابط عمومی اداره کل زندانهای استان تهران در حالی شخصاً به بهداری این زندان مراجعه کرده و توسط پزشک متخصص اورژانس مورد معاینه قرار میگیرد که «بنا بر گزارش بهداری ندامتگاه، با توجه به شرایط اورژانسی بیمار، فوراً در محل بهداری ندامتگاه، عملیات احیا (ماساژ قلبی، تنفس مصنوعی و تزریق اپینرفین و فیکسIV Line) به مدت ۴۵ دقیقه انجام میگیرد» و بهرغم این اقدامات درمانی، فوت میکند.
این در حالی است که ادارهکل زندانهای استان تهران در حالی درباره علت مرگ شاهین ناصری توضیح نداده که در عین حال در بخشی از همین اطلاعیه مختصر تاکید شده که «علت تامه فوت شاهین ناصری در پزشکی قانونی در دست بررسی است و متعاقباً اعلام خواهد شد.»
حال آنکه آنطور که ایلنا، صبح روز پنجشنبه و تنها ساعتی پیش از انتشار اطلاعیه اداره کل زندانهای استان تهران، در خبری کوتاه به نقل از دادستان کل کشور از اطلاعرسانی از جانب مسؤولان مربوطه گزارش داده بود. به نوشته این خبرگزاری، محمدجعفر منتظری در خصوص علت مرگ شاهین ناصری در زندان تهران بزرگ گفته بود: «از مسؤولان مربوطه سوال کنید تا اطلاعات را در اختیار شما قرار دهند.»
با این همه اما بهرغم انتشار اطلاعیه اداره کل زندانهای استان تهران و ارائه جزئیاتی درباره اتهامهای این زندانی درگذشته، همچنان علت مرگ شاهین ناصری مشخص نیست. آنهم در شرایطی که نایبرئیس کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی نیز اطلاعی در این رابطه ندارد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود با تیتر «افزایش نقش شورای نگهبان در بهارستان» به بررسی طرح «اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس» پرداخت و نوشت: تضعیف قانونی جایگاه مجلس با طرح «اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس»: افزایش نقش شورای نگهبان در بهارستان وحیده کریمی: بهارستاننشینان تصمیم گرفتهاند فقط در مواردی خاص، اجازه اظهارنظر داشته باشند و شورای نگهبان نیز هر زمان صلاح بداند، بتواند با اهرم نظارتی خود نمایندهای را رد صلاحیت و حذف کند. مجلس یازدهمیها از زمان آغاز به کار خود تاکنون در تصمیماتی عجیب اصرار بر کاهش اختیارات و سلب مسئولیت از خود داشتهاند. بهطوریکه در آینده نهچندان دور مجلس نه در رأس امور که نهادی نمایشی و زیر نظر شورای نگهبان خواهد بود.
این مجلس شاید مطلوب شورای نگهبان باشد زیرا توانسته در جلب نظر این شورا در جهت کاهش اختیارات بهارستان و افزایش حیطه نظارتی شورای نگهبان عمل کند اما در نهایت چنین مجلسی جز تضییع حقوق ملت دستاوردی نخواهد داشت و در تاریخ نام نیکی از این مجلس اصولگرای بهظاهر انقلابی باقی نخواهد ماند.
مجلس به دنبال سلب اختیار و مسئولیت از خود بهارستاننشینان از همان ابتدای شروع به کار خود در طرحنویسیها بهخصوص زمان تنظیم طرح اصلاح قانون انتخابات با جلب نظر شورای نگهبان قانوننویسی را کلید زدند، هرچند درنهایت با همه تبعیتشان نتوانستند شورای نگهبان را قانع کنند برای حمایت از یک نامزد خاص تن به قانونگذاری دهد و شورای نگهبان طرح آنها را رد کرد.
بعد از این مرحله وارد فاز بعدی کاهش اختیارات خود شدند و با تدوین طرح اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان، جایگاه خود را به وکلای نمایشی ملت تنزل دادند. در مراحل مختلف تدوین این طرح بارها درباره خطرات خودسانسوری نمایندگان هشدار داده شد اما در نهایت، نویسندگان طرح موادی را در آن جای دادند که در صورت تصویب دیگر شاهد حضور نمایندگان شجاع، جسور و صادق در مجلس نخواهیم بود و هر سخن و اعتراض و تذکری از سوی نمایندگان میتواند به حذف قانونی آنها با اهرم نظارتی شورای نگهبان منجر شود.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «گره مذاکرات؛ زیادهخواهی آمریکا و مخالفت با لغو همه تحریمها» به بررسی دلایل طولانی شدن مذاکرات وین پرداخت و نوشت: مقامهای آمریکایی و سران تروئیکای اروپا با گستاخی به گونهای وانمود میکنند که گویا این دولتها برای اجرای تعهدات خود سر از پا نمیشناسند و عجله دارند و این ایران است که از پیشبرد پرونده برجام امتناع کرده و با مذاکره، مخالف است.
در همین رابطه در روزهای گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی کهاشارهای به نام او نشده نوشت پنجره احیای توافق هستهای هنوز باز است اما تهران هنوز نشان نداده که آیا مایل است گفتوگوها در وین را آغاز کند یا خیر و یا اینکه این گفتوگوها را از نقطهای که در ماه ژوئن متوقف شد از سر خواهد گرفت یا نه.
این مقام آمریکایی در اظهارنظری گستاخانه گفته صبوری واشنگتن تا ابد ادامه نخواهد داشت. وی با وجود این، ضربالاجلی برای این موضوع تعیین نکرده است. مقام آمریکایی گفت: ما هیچ چیزی نشنیدهایم، نه درباره تاریخ مذاکرات و نه درباره مقاصد ایران برای ادامه مذاکراتی که در وین آغاز شده است. خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از همین مقام آمریکایی نقل کرده «هیچ نشانهای» مبنی بر اینکه ایران آماده بازگشت به توافق هستهای است وجود ندارد. آمریکا و تروئیکای اروپا در حالی ایران را به عنوان مقصر در پرونده برجام جا میزنند که اتفاقاً این طرف غربی است که از اجرای تعهدات امتناع کرده و با بیعملی در برجام، توافق را زیر پا گذاشته است.
برخلاف فضاسازی طرف غربی، گره مذاکرات نه بابت نحوه عملکرد ایران بلکه به واسطه زیاده خواهی واشنگتن و تروئیکای اروپا است. به عنوان نمونه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در اواخر هفته گذشته در رایزنی با وزرای خارجه روسیه، چین، انگلیس و فرانسه در اظهارنظری گستاخانه اعلام کرد که واشنگتن به دنبال رفع همه نگرانیها درباره ایران است. مقامهای آمریکایی بارها در زمینه مسائلی از قبیل برنامه موشکی ایران، مسائل حقوق بشر و حضور منطقهای ایران اتهامزنیهای بیاساسی به ایران زدهاند و با زیاده خواهی خواستار «پرداختن به نگرانیها» در این موارد شدهاند.
نظر شما