تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

دیوارنگاری‌ها و سایر آثار هنری خیابانی نمادهایی برای به تصویر کشیدن انواع دردها، شادی‌ها، شعارها و پیام‌ها به شمار می‌رود، ضمن اینکه در بهبود چشم‌اندازهای شهری نقش مهمی ایفا می‌کند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، آثار هنری برای اولین بار به طور علنی در سال ۲۰۰۸ در خیابان‌های عمومی انگلستان به نمایش گذاشته شد و آن زمانی بود که تیت مدرن، یک مؤسسه بریتانیایی که در سال ١٨٩٧ با نام سابق گالری ملی هنر بریتانیا پایه گزاری شد، تعداد ۶ هنرمند بین‌المللی را به زیباسازی نمای بیرونی مؤسسه با دیوارنگاره‌های جذاب دعوت کرد. در همین بحبوحه، گروه مسلحی متشکل از هفت نفر به تخریب دیوارنگاره‌های سراسر کشور پرداختند و خسارتی بیش از یک میلیون پوند به کشور وارد کردند اما به ۱۱ سال حبس محکوم شدند.

در سال ۲۰۰۳، لایحه‌ای به تصویب رسید که بر اساس آن هر گونه نقاشی، نوشته یا حتی برچسب زدن روی دیوارها جرم به حساب می‌آمد و فرد مرتکب موظف به پرداخت پنج هزار پوند جریمه بود یا اینکه می‌بایست مدت زمان مشخصی را در حبس سپری کند. با وجود همه این محدودیت‌ها، قوانین خاصی نیز وجود داشت که به افراد یا هنرمندان خاصی اجازه داده می‌شد به دیوارنگاری در شهرهای بریتانیایی بپردازند.

تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

گزارشات حاکی است که مدیران در اغلب شهرهای بریتانیایی به شدت با دیوارنگاری مخالف هستند و آن را وسیله‌ای محرک تنش اجتماعی می‌دانند و به همین دلیل، هر ساله حدود یک میلیارد پوند صرف پاک کردن هر گونه نوشته، نقاشی یا برچسب از روی دیوار می‌کنند.

البته همه هنرمندان و مدیران نگرشی برابر نسبت به دیوارنگاری و هنر خیابانی ندارند و چه بسا مقاماتی که از ارائه این هنرها به شدت استقبال می‌کنند و آن‌ها را نمادهایی برای انتقال پیام‌های مهم به مردم فرض می‌کنند ضمن اینکه از نقش دیوارنگاری‌ها بر زیباسازی شهرها غافل نیستند. به عنوان مثال، بنجامین فلین معروف به بن آینه از هنرمندان انگلیسی مستقر در لندن است که دیوارنگاری‌های او بارها با تحسین بزرگان کشور مواجه بوده است تا جایی که حتی دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا یکی از آثار این هنرمند بزرگ را به باراک اوباما، رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا تقدیم کرد.

تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

امروزه بسیاری از مقامات بریتانیایی به این باور رسیده‌اند که هنرهای خیابانی یا دیوارنگاری‌ها چنانچه حول محور موضوع ارزشمندی انجام شود نه تنها به زیبایی شهرها منجر می‌شود، بلکه پیام‌های مختلف و مفیدی را نیز در ذهن بیننده یادآور می‌شود. این افراد خواهان تغییر قوانین دیوار نگاری هستند و از مدیران هر شهر می‌خواهند با اعمال قوانین ویژه‌ای، فضاهای مشخصی از شهرها را در اختیار هنرمندان قرار دهند تا این افراد آثار خود را به بهترین شکل ممکن به تصویر بکشند.

پیش از این نیز، قوانین دیوار نگاری در شهرهای دیگر جهان تحت فشار مردم تغییر یافته بود؛ به عنوان مثال در بوگاتا پایتخت کلمبیا، مدیران به شدت مردم را از هر گونه نقاشی یا نوشتن روی دیوارها منع می‌کردند اما پس از شلیک پلیس به یک نوجوان ۱۶ ساله در حین نقاشی روی دیوار، تنش بزرگی بین هنرمندان و نیروهای امنیتی شکل گرفت. در پی این اتفاق، مردم بارها خواهان تغییر قوانین دیوارنگاری در شهر شدند تا در نهایت، مدیران پایتخت کلمبیا به تجدیدنظر در این زمینه پرداختند و ازمحدودیت‌های خود کاستند.

تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

دیوارنگاری و هنر خیابانی چگونه شهرها را متحول می‌کند؟

امروزه بسیاری از هنرمندان، آثار خلاقانه خود را به بهترین شکل ممکن در شهرهای پر هرج و مرج که در آن‌ها نشاط انسانی اغلب نادیده گرفته شده است به تصویر می‌کشند و از این طریق، نه تنها به زیباسازی شهر می‌پردازند بلکه در افزایش نشاط میان مردم نیز نقش مهمی ایفا می‌کنند. به عنوان مثال، یک هنرمند مشهور آمریکایی از هنر خود برای متحول کردن خیابان‌های سراسر کلانشهر نیویورک بهره گرفته و چشم‌اندازی رنگارنگ و جذاب برای آن به ارمغان آورده است. هنرمندان دیگری نیز به ارائه آثار خود در فضاهای عمومی سراسر شهرهای آمریکا پرداخته و از این طریق توانسته‌اند شور را در چشمان بازدیدکنندگان احساس کنند و یا با هنرهای کاریکاتوری خود، لبخند را بر لب آنان نقش ببندند. جالب‌تر اینکه، برخی از هنرمندان نیز آثار خود را بر دیوارهایی به تصویر کشیده‌اند که تا پیش از آن، چیزی جز خرابه‌های ترسناک نبوده اما اکنون به فضاهایی ایمن و پرشور تبدیل شده است.

تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

این روزها، هنرمندان با خلاقیت خاص خود مکان‌های متروکه، نیمکت‌های قدیمی و دیوارهای مخروبه را از نو طراحی می‌کنند و با استفاده از رنگ‌های دلنشین به آن‌ها چشم‌اندازهایی بسیار جذاب می‌بخشند. این تحولات بازدیدکنندگان را بر آن می‌دارد تا عینک بدبینی نسبت به دنیای اطراف را از چشمان خود بردارند و به گونه‌ای متفاوت به جهان هستی نگاه کنند. آن‌ها با مشاهده هنرهای حک شده روی دیوارهای خرابه‌ها یا نیمکت‌های قدیمی به این نتیجه می‌رسند که می‌توان از کمترین داشته‌ها بیشترین استفاده را کرد و با تغییر نگرش خود نسبت به زندگی، دنیایی شادتر و پرشورتر به وجود آورد.

هنرهای خیابانی

هنرهای خیابانی نمایش دردها و شادی‌ها است که در اغلب موارد پیام خاصی را به مردم منتقل می‌کند ضمن اینکه نقش مهمی در زیباسازی شهرها به عهده دارد. به عنوان مثال، هنرمندان اسپانیایی در شهرهای مختلف کشور از گل‌های رنگارنگ گرفته تا سایر تصاویر شگفت‌انگیز به زیباسازی خیابان‌ها می‌پردازند و در ایتالیا نیز هر ساله فستیوال‌های متعددی برگزار می‌شود که در آن، هنرمندان آثار خود را بر دیوارها یا فضاهای عمومی در معرض دید همگان قرار می‌دهند. در برلین آلمان، هنرهای خیابانی تنها محدود به دیوارها نیست بلکه سراسر فضاهای عمومی شهر را در برگرفته و چشم‌اندازی بسیار اعجاب‌انگیز به آن بخشیده است.

تاریخچه‌ای مختصر از هنر خیابانی/ مزایای دیوارنگاری

کد خبر 523320

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.