به گزارش خبرنگار ایمنا، روز ۲۷ شهریور ماه، سالروز درگذشت استاد محمد حسین بهجت تبریزی (شهریار)، بزرگترین شاعر تاریخ معاصر ایران، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی با عنوان روز ملی شعر و ادب فارسی نامیده شده است.
روزی که هرچند با عنوان ملی نامگذاری شده اما اغلب هر ساله به برگزاری آئین گرامیداشت در محوطه مقبرهالشعرا که آرامگاه شهریار و ۴۰۰ شاعر و عارف بزرگ کشور در تبریز است، خلاصه میشود.
از بزرگترین ویژگیهای استاد شهریار که موجب شده آثار وی در میان شاعران معاصر و به ویژه در میان مردم از جایگاه ویژهای برخوردار باشد، مردمی بودن شعرهای او و سادگی و عمومی بودن زبان و تعبیرهایش بوده است. شعر استاد شهریار برای همگان مفهوم، مأنوس و تأثیرگذار است.
درحالیکه امروز اشعار شهریار به ۱۰۰ زبان دنیا ترجمه شده و در دانشگاه میشیگان تدریس میشود، اما این شاعر بزرگ معاصر در میهن خود غریب بوده و به قدر شایستگی نام و آثارش معرفی نشده است.
با برگزاری گرامیداشت در یک روز ادای وظیفه نکردهایم
حکیمه غفوری، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تبریز با اشاره به گرامیداشت روز شعر و ادب فارسی و جایگاه شعر استاد شهریار به ایمنا میگوید: معتقدم چنین مسائلی را نباید در یک روز خلاصه و مناسبتی برگزار کرد. درست است که گرامیداشتی برای شهریار برگزار میشود که مرکز توجه مسئولان و مردم است اما نباید ۳۶۵ روز سال را از مسائل اینچنینی غافل باشیم و تصور کنیم تنها در یک روز با برگزاری همایش و گرامیداشت ادای وظیفه شده است.
غفوری اضافه میکند: باید قبول کنیم برخی از مسائل مشارکت مردمی را میطلبد، شهر بزرگ است اینکه بگوییم شهرداری و اداره کل ارشاد برای معرفی این روز برنامهای با عظمت برگزار کنند، کفایت نخواهد کرد.
او معتقد است: اینکه مطالعه کتاب شهریار و یا دیگر بزرگان این سرزمین در ۱۰ روز تبلیغ شود و فکر کنیم عمق کلام آنها به جامعه نفوذ کرده، امکان پذیر نخواهد بود زیرا این ابیات و کتابها برای همه افراد در یک سطح قابل لمس و تفهیم نیست و باید بر روی هر یک بیت ساعتها بحث و صحبت و تفسیر شود؛ با یک روخوانی ساده کسی شهریار شناس نمیشود.
برای معرفی مفاخر باید از ظرفیت مردم کمک گرفت
نماینده شورای اسلامی شهر تبریز در شورای اسلامی شهرستان تبریز، تصریح میکند: باید به ویژه برای معرفی مفاخر و مواردی که با فرهنگ و تاریخ جامعه مرتبط است از مردم و هنرمندان کمک بگیریم. همیشه کارها وقتی به روال اداری افتاده به شکل اصولی و ایده آل پیش نرفته و عمدتاً به نوعی گزارش کار برای مسئولان و مستندسازی تبدیل شده، غافل از اینکه بازخورد و نتیجه چیست، فارغ از اینکه برای این منظور برنامه طولانی مدت نیاز است، باید به بطن کلاسهای آموزشی سپرده شود و در سطح آموزش و پرورش و مراکز آموزش عالی بخصوص رشتههای ادبیات در چندین واحد تدریس و تفسیر شود.
او تاکید میکند: هر برنامه و مسألهای که مردمی بوده و به طور خودجوش از طرف مردم قدمی برداشته شده ماندگار است، حالا در زمینه مسائل فرهنگی و هنری هم اگر هنرمندان با استعداد که تعدادشان هم کم نیست پیش قدم شوند یقیناً مؤثر خواهد بود ولی این تلاش نیز نیازمند حمایت ارگانهای مرتبط است که جدی و مستمر بوده و بتوانیم این روحیه را در مردم و هنرمندانمان ایجاد کنیم اگر چنین شود مسلماً موفق خواهیم شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تبریز، بزرگترین عامل مؤثر در معرفی شهریار را توجه رسانهها به ویژه صداوسیما به شخصیت و آثار او دانسته و میگوید: صدا و سیمای استان تاکنون چقدر در این زمینه پیش قدم بوده است؟ در اشعار استاد شهریار معنویات، پرداخت به آیات قرآنی، ادبیات و هنر و زندگی روزمره مردم، اصول شعر سرایی با تکنیکهای درست ادبی وجود دارد، همه اینها باید توسط کارشناسان خبره تفسیر و معرفی و برای هر قشر از مردم ابعاد مناسب که مطالبه همان قشر و گروه است معرفی و مطرح شود.
وحدت رویه در بازسازی مقبرهالشعرا وجود ندارد
نمیتوان حرف از شهریار زد و چشم به وضعیت مقبرهالشعرا بست؛ مکانی که پروژه بازسازی آن از شورای دوره چهارم با آنکه وظیفه مدیریت شهری نبود توسط شهرداری آغاز شد و همچنان به سرانجام نرسیده است.
توجیه مدیران شهری برای ورود به این پروژه این بوده که مقبرهالشعرا نشان گردشگری تبریز است و باید فضای آن زیبنده این کلانشهر تاریخی باشد؛ بدین سبب شهرداری برای توسعه زیرساختهای گردشگری دست به بازسازی مقبرهالشعرا زده است.
غفوری با اشاره به طولانی شدن پروژه ساماندهی مجموعه مقبرهالشعرا اضافه میکند: در اجرای این پروژه متولی واحدی وجود ندارد، هر دو مجموعه شهرداری و اداره کل فرهنگ و ارشاد نواقص را به گردن دیگری میاندازند، دیدگاه اسلامی مطرح میکند در هر قدم و اقدامی باید رهبر مشخص باشد، حالا در اجرای پروژهای با این عظمت که ظرفیت و شناسنامهای مطرح برای تبریز از نظر تاریخ، ادبیات، فرهنگ و هنر است، باید یکی از ارگانهای ذیربط به عنوان رهبر و مسئول اصلی مطرح شود.
او میگوید: طرح بازسازی مقبرهالشعرا از طرف اداره کل ارشاد مطرح میشود و بودجه از دولت آمده و اجرا توسط شهرداری است اما متأسفانه تاکنون در این زمینه موفق نشدهایم نتوانستهایم وحدت رویه ایجاد کنیم.
غفوری میافزاید: متولی و مجری هنوز توجیه نشده و اهمیت این پروژه برای او تشریح و تفهیم نشده است، شهرداری میگوید ارشاد تخریب کرده و ما مجبوریم تعمیر و اصلاح کنیم، ارشاد میگوید نمیدانیم هدف از این پروژه چیست و نتیجه نهایی چه خواهد بود.
این عضو شورای شهر یادآور میشود: همانطور که شنیدم تکمیل پروژه مقبرهالشعرا فعلاً زمانبر خواهد بود و با وضع موجود زمان اتمام پروژه مشخص نیست، مگر اینکه با شروع کار شهردار منتخب و تغییرات مدیریتی و برنامههای جدید بتوان کار را سریعتر پیش برد.
نظر شما