به گزارش ایمنا، روزنامه همشهری در این باره نوشت: محدودیتهای تردد شبانه لغو شد. طرحی که از همان اول تا به الان به دلیل ناکارآمد بودن آن با انتقادهای بسیاری روب رو بود. یکی از طرحهایی که به منظور جلوگیری از شیوع کرونا در نظر گرفته شد، منع رفت و آمد شبانه بود به این صورت که خودروها حق ندارند از ساعت ۲۲ تا سه بامداد ترددی در خیابانها داشته باشند در غیر این صورت مشمول جریمه میشوند.
این تصمیم ستاد ملی مبارزه با کرونا، از این جهت اهمیت دارد که در هفتههای گذشته انتقادات از استمرار اجرای طرح منع تردد شبانه - چه در افکار عمومی و چه حتی در میان برخی مسئولان - به اوج رسیده بود. برخی میگفتند این طرح عملاً بیاثر شده و فقط خرج زیادی را بابت پرداخت جریمه روی دست مردم گذاشته است، برخی دیگر هم از این طرح بهعنوان مانعی برای گسترش ساعات واکسیناسیون در سطح کشور نام میبردند.
مخالفت از درون ستاد
اعتراض به استمرار طرح منع تردد شبانه فقط مختص شهروندان نبوده و نمایندگان مجلس و مدیران استانی نیز نسبت به آن نقد جدی ابراز کردهاند. بهطور نمونه علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونای استان تهران، هشتم شهریور امسال گفت: «بحث منع تردد شبانه تأثیری در کاهش کرونا ندارد و نتیجهای جز به کارگیری و خستگی پلیس هم نداشته است؛ باید این طرح مورد بررسی قرار گیرد. همچنین برخی موارد که ایجاد زحمت، هزینه و نارضایتی به همراه دارند را هم باید مورد بازنگری قرار دهیم.»
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران هم در این باره گفت: در خصوص طرح منع تردد شبانه خواستار بازنگری در همه مصوبات اعم از رعایت پروتکلها و فاصلهگذاری اجتماعی هستیم. علی خضریان، نماینده مردم تهران در مجلس نیز هفدهم شهریور ۱۴۰۰ در اینباره گفت: «مجلس باید پیگیر اجرای عدالت در کشور باشد، وضعیت ترددهای شبانه کشور و شهر تهران فضا را برای طبقه مرفه خالی کرده است. اگر خانوادهای مجبور باشد بیمار خود را شبانه به بیمارستان انتقال دهد در کنار تمامی هزینههای درمان باید جریمه منع تردد را پرداخت کند. وقتی فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران اعلام کرد که تصمیم به اجرای محدودیت تردد شبانه تأثیری در وضعیت بهبود کرونا ندارد، چرا باید بر این تصمیم اصرار کنیم؟»
اختلال زندگی ساکنان داخل طرح
آنطور که شهروندان میگویند و بررسیهای ما نشان میدهد، در تهران تنها دوربینهای طرح ترافیک، عبور و مرور شبانه خودروها را ثبت و برای متخلفان جریمه صادر میکنند و به همین دلیل شهروندانی که خانههای آنان در محدوده طرح ترافیک نیست، در ساعتهای ممنوعیت تردد و به راحتی و بدون اینکه جریمه شوند، میتوانند در شهر به جز محدوده طرح ترافیک تردد کنند. این مسئله صدای شهروندانی که محل زندگیشان داخل طرح ترافیک است را بیش از سایرین در آورده. فتانه غیوری که در محدوده میدان ولیعصر زندگی میکند، در اینباره میگوید: «از ۷:۳۰ صبح تا ۱۴:۳۰ عصر که به علت طرح ترافیک نمیتوانیم ماشین از خانه بیرون بیاوریم، از آن طرف از ساعت ۱۰ شب نیز طرح منع تردد شبانه اجرا میشد که مشخص شده دوربینهای طرح ترافیک فقط آن را ثبت میکنند.
آشنایان و دوستانی که خانه آنها در محدوده طرح نیست، میگویند که بدون هیچ مشکلی در شهر تردد میکردند، فقط حواسشان بود که داخل طرح ترافیک نیایند.» او افزود: «اگر این طرح واقعاً فایده داشت، چرا به این شکل اجرا میشد؟ چرا کسانی که در نیاوران، سوهانک، شهرک غرب و جنوب تهران ساکن هستند، بدون نگرانی از جریمه شدن میتوانند با ماشین بیرون بیایند، اما ما ساکنان داخل طرح ترافیک باید دچار هر دو محدودیت شدید باشیم؟»
روشی برای کسب درآمد
از سوی دیگر نکتهای که در این طرح همیشه جای سوال داشته و نارضایتی مردم را نیز به همراه داشته بحث جریمههای آن بوده است. به خصوص آنکه برخیها بدون آنکه ماشینشان را حرکتی بدهند با جریمه روبهرو شدهاند. اما اینکه از ابتدای شروع طرح منع تردد شبانه در کشور چه تعداد خودرو جریمه شدهاند آمار یککاسهای وجود ندارد، اما چند ماه پیش سردار سید کمال هادیانفر، رئیس پلیس راهور ناجا در این باره اعلام کرده بود: «نیروی انتظامی گزارشی از اقدامات انجام شده در خصوص مدیریت ترددهای جادهای و شهری ارائه کرد که در این زمینه حدود ۵۰۰ هزار خودرو در بازه ساعت ۹ شب تا ۴ صبح جریمه شدهاند.»
با احتساب مبلغ جریمه ۲۰۰ هزار تومانی میتوان برآورد کرد که اجرای این طرح باعث کسب رقمی میلیاردی برای نیروی انتظامی شده است از همین رو این فرضیه شکل گرفت که ادامه منع تردد شبانه مخصوصاً با توجه به بیخاصیت بودن آن روشی برای کسب درآمد شده است. از سوی دیگر سوالی که در این خصوص همیشه مطرح بوده این است که درآمد حاصل از جریمهها چه میشود سوالی که همچنان بیجواب مانده است.
واکنش کاربران
حال لغو محدودیت شبانه با واکنش کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شده است. یکی از کاربران در این باره نوشته است: «هرچند که وسیله نقلیه نداریم که شبها بریم بیرون، ولی از اینکه یکی از قوانین کاملاً بیموثر لغو شد خوشحالم».کاربر دیگری گفته است: «محدودیتهای گذشته را که موجب جریمه مردم شده لطفاً لغو بفرمائید، مردم در مضیقه هستند».
یکی دیگر از کاربران این طور مینویسد: «به نظر من بابت این طرح باید از مردم عذرخواهی شود. به جای اینکه برای حمل و نقل عمومی محدودیت بگذارند برای خودروی شخصی این کار را کردند و جان آنهایی که کار ضروری داشتند و میتوانستند با خودروی شخصی خود با ضریب ایمنی بسیار بالاتری کار خود را انجام دهند را به خطر انداختند و چه بسا همین محدودیت سبب شیوع بیشتر شده باشد».
کاربران دیگر نوشتهاند: «کاش یه نفر پیدا میشد بابت این طرح که جز هزینه و زحمت برای مردم و بیت المال چیزی نداشت پاسخگو باشه… طرحی که آنقدر غیر کارشناسی و تا این اندازه بیهوده بود و فقط مبلغ هنگفتی از جیب بیت المال به خزانه دولت و راهنمایی رانندگی واریز کرد و همینطور بساط تاکسیهای اینترنتی را رونق بخشید»، «برداشته شدن محدودیت تردد شبانه خوشحال کنندهترین خبری بود که تو شهریور شنیدم»، «بالاخره طرح بیمصرف محدودیت شبانه برداشته شد».
نظر شما