مطبوعات و رسانههای آزاد و شفاف در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی محسوب میشود، لذا خبرگزاری ایمنا مرور بر بخشی از عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ابتکار در صفحه نخست امروز خود با تیتر «طرح صیانت در ابهام» به بررسی وضعیت بلاتکلیف طرح صیانت از حقوق کاربران در مجلس پرداخت و نوشت: در روزی که چشمها دوخته به پارلمان بود تا شاید مهر اصل ۸۵ از روی طرح صیانت برداشته شود، دو تصمیم عجیب و متفاوت در جلسه غیرعلنی و علنی گرفته شد.
در روزی که همه منتظر بودند تا لیست کابینه رئیسی به صحن مجلس برسد نمایندگان باز هم به سراغ «طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» رفتند تا این بار مهر اصل ۸۵ را از روی این طرح بردارند تا شاید کمی از بار انتقادات و اعتراضات به این طرح کاسته شود.
صبح امروز بود که مجلسیها بازهم درهای پارلمان را به روی رسانهها بستند تا طرح تعدادی از نمایندگان مجلس برای لغو بررسی طرح صیانت در قالب اصل ۸۵ را بررسی کنند. نتیجه بررسی امیدوار کننده بود نشان میداد فشارها و اعتراضات افکار عمومی بالاخره جواب داده و نمایندگان قرار نیست به شکلی محرمانه به سراغ فضای مجازی بروند. در این جلسه ۶۵ نماینده برای سخنرانی در مخالفت و ۶۵ نماینده برای سخنرانی در موافقت با لغو بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی طبق اصل ۸۵ قانون اساسی ثبتنام کرده بودند.
بنا بر روایت احمد علیرضا بیگی، نماینده تبریز در جلسه غیرعلنی الیاس نادران از چهرههای شاخصی بوده است که درباره ضرورت لغو بررسی این طرح طبق اصل ۸۵ قانون اساسی سخنرانی کرده و معتقد بود نباید پنهانکاری کرد و با زندگی مردم دربیفتیم. نتیجه این جلسه غیر علنی رأی موافق ۱۴۴ نماینده به لغو بررسی در قالب اصل ۸۵ بوده است و البته ۱۱۱ نماینده نیز رأی مخالف میدهند.
روزنامه آرمان ملی در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حقوق ۳۵۰ میلیونی روحانی، رمز جدید تخریب» به بررسی بهانههای جدید تندروها برای تخریب روحانی پرداخت و نوشت: دولت سیزدهم به ریاست رئیسی هنوز کار خود را آغاز نکرده و هنوز مردان دولت دوازدهم کارها را پیش میبرند. این در حالی است که حسن روحانی دیگر رئیسجمهور نیست اما با همان حواشی دوران ریاستجمهوری مواجه است و هر از چندی مخالفانش مسألهای را دستاویز و شروع به حمله به وی میکنند. جدیداً نیز گویا وقتی سوژهای نیافتهاند به سراغ دریافتی حسن روحانی در زمان بازنشستگی رفته و آن را برجسته کردهاند.
در حالی که بهنظر میرسد آنچه در خصوص دریافتی ۳۵۰ میلیونی روحانی در جهت پاداش بازنشستگی مطرح شده، صحت ندارد. چنانکه دفتر رئیسجمهور سابق نیز با تکذیب این ادعا گفته «عدد ۳۵۳ میلیون تومان که سبب برخی سو تفاهمات شده بود، نه پاداش بازنشستگی رئیسجمهور سابق بلکه مابهالتفاوت حق بیمهای بود که ایشان باید برای تغییر صندوق بازنشستگی خود به صندوق بازنشستگی کشوری پرداخت میکرد.»
قرار نیست حتی بعد از پایان دولت دلواپسان دست از سر روحانی بردارند. تا دیروز که رئیسجمهور بود از عملکردهایش درحوزههای مختلف ایراد میگرفتند وزرایش را به مجلس میکشاندند و گاه دستاوردهای دولت را به هیچ میگرفتند امروز نیز به واسطه عملکرد دیروز او را تخریب میکنند.
جدیدترین بعد ماجرا اما در جهت ایجاد حواشی پیرامون رئیسجمهور سابق به بحث حقوق بازنشستگی حسن روحانی بر میگردد که برای عدهای خاطره حقوقهای نجومی را زنده کرده است. بحث حقوقهای نجومی از ابتدای دولت روحانی از سوی مخالفان دولت در مقابل ماجرای املاک نجومی که جریان حامی دولت مطرح کرده بود، به میان آمد و از همان ابتدا نیز بسیاری از مردان روحانی را پیرامون این مساله زیر سوال بردند. با گذشت چند سال از آن دوران و رخدادهای جدید ماجرای حقوقهای نجومی کمکم به حاشیه رفت و کمرنگ شد تا اینکه چندی پیش حسن نوروزی نماینده اصولگرا و عضو کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس درباره حقوق بازنشستگی روحانی با بیان اینکه کنترلکردن افزایشهای بیرویه حقوقها واجب است، گفت: «این درآمدهای شرکت آب، برق و بانکهای خصوصی باید کنترل شوند؛ اینکه رئیسجمهور برای بازنشستگی ماهی ۳۵۰ میلیون تومان دریافت کند غلط است؛ اگر ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان باشد اشکالی ندارد اما ۳۵۰ میلیون تومان باید کاسته شود.» همین صحبتهای وی کافی بود تا برخی دوباره بحث حقوقهای نجومی را مطرح کنند. آن هم در زمان و زمانهای که جامعه شرایط بغرنج اقتصادی را میگذراند و با مشکلات معیشتی بسیاری روبهرو است.
لذا شاید با توجه به شرایط فعلی جامعه این بهترین سوژه برای اصولگرایان و مخالفان روحانی بود که دوباره وی را آماج حملات خود قرار دهند و با طرح این مساله مردم را نسبت به رئیسجمهور پیشین بدبینتر کنند. از طرفی این مطالب در حالی مطرح میشود که جامعه هنوز ماجرای دنا پلاس را فراموش نکرده و برای این پرسش هنوز پاسخی نیافته است؟ دوره ریاستجمهوری روحانی به سر آمد اما گویا برخی قصد دارند در هر موردی با ربط و بیربط پای حسن روحانی و عملکرد هشتسالهاش را به میان بکشند. در حالی که خودشان نیز چندان کارنامه درخشانی به جهت عملکردی و رضایت عمومی ندارند.
روزنامه اعتماد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پروتکل بی پروتکل!» به بررسی بیتوجهی به محدودیتهای کرونایی پرداخت و نوشت: ویدئویی که روز سهشنبه از مراسم عزاداری سیدالشهدا (ع) «هیأت علمدار مشهدالرضا (ع)» در کانال تلگرامی این هیأت پخش شد، نشان میداد که صدها مرد عزادار در حسینیه حضرت زینب (س) واقع در چهارراه شهید شیرودی مشهد، بدون پیراهن، بدون ماسک، نزدیک به یکدیگر مشغول عزاداری و همراهی با سخنران و مداحان این مراسم؛ شیخ مهدی شریف، حاج مهدی اکبری و حاج سعید قانع بودند.
بنا بر اطلاعاتی که خبرنگار اعتماد کسب کرده، این مراسم چند ساعت پس از تماس تلفنی رئیسجمهوری با استاندار خراسان به منظور دریافت آخرین گزارش از شیوع بیماری در استان خراسان رضوی و شهر مشهد و صدور دستورات جدید و تاکید بر ضرورت محدودیتهای بیشتر برای کنترل بیماری برگزار شده است. به دنبال انتشار این ویدئو، خبرگزاری صدا و سیما هم تصویری تار از این مراسم پخش کرد و علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم در گفتوگوی زنده با خبرنگار این شبکه تلویزیونی و سراسری، مشهد را صدرنشین هنجارشکنیهای بهداشتی کشور معرفی کرد. علیرضا رئیسی در این گفتوگوی تلویزیونی گفت: «شهر مشهد نمونهای از کمتوجهی به مقابله با بیماری کروناست چنانکه در حال حاضر، با وجود شلوغی بسیار زیاد بیمارستانهای مشهد از بیماران کرونایی، هتلهای مشهد هم ۷۰ درصد پر است و البته ۳۰ درصد بیماران بستری در مشهد از خارج از استان هستند که در این شهر به بیماری کرونا مبتلا شدهاند.»
در مراجعه به وبسایت این هیأت مذهبی، هیچ تصویری از مراسم شامگاه ۱۸ مرداد دیده نمیشود جز آنکه در یک تبلیغ کوتاه صرفاً به فراخوان شرکت در مراسم سوگواری دهه اول محرم اکتفا شده است. در بخش تصاویر در وبسایت این هیأت هم، عزادارانی با رعایت پروتکلهای بهداشتی - استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی - در مقابل دوربین ایستادهاند اما اخبار و تصاویر واقعی، در مراجعه به کانال مجازی این هیأت قابل مشاهده است همان تصاویر مراسم سوگواری شامگاه ۱۸ مرداد که همگی حاکی از صفر بودن توجه به پروتکلهای بهداشتی است.
به دنبال برگزاری این مراسم و تخلف آشکار برگزارکنندگان، مجمع نمایندگان مشهد در نامهای به رئیسجمهوری، خواستار اقدامی ویژه برای مشهد با توجه به آمار بالای مبتلایان کرونا در این شهر شدند. در نامهای که به امضای امیرحسین قاضیزاده هاشمی، جواد کریمی قدوسی، فاطمه رحمانی، نصرالله پژمانفر و محمدحسین حسینزاده بحرینی رسیده، خطاب به رئیسی آمده است: «بهرغم نامه هشدارآمیز شماره ۵/۱۵۱۱ مورخ ۹ مرداد ۱۴۰۰ نمایندگان مردم شریف مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی به رئیسجمهور محترم سابق، تصمیم مقتضی در ستاد ملی مقابله با کرونا در رابطه با وضعیت بحرانی شهر مقدس مشهد و مراکز درمانی مملو از بیماران کرونایی اتخاذ نشد.
در نتیجه هر روز شاهد وخیمتر شدن وضعیت کرونایی در این شهر مقدس بوده و هستیم. عبور از این بحران، تصمیم قاطع و فوری جنابعالی مبنی بر تفویض اختیارات ویژه به استان و تأمین فوری نیازهای دارویی، تجهیزاتی و بودجهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد را میطلبد.» امضاءکنندگان نامه، از رئیسجمهوری خواستهاند که علاوه بر تحویل فوری امکانات و نیرو به دانشگاه علوم پزشکی مشهد و تخصیص فوری بودجه مورد نیاز و دارو و تجهیزات پزشکی، ممنوعیت قانونی و فیزیکی سفر به مقصد مشهد مقدس، الزام به رعایت پروتکلها در ادارات، واحدهای صنفی و…؛ تعطیلی موقت یا کاهش ساعت فعالیت آنها به صلاحدید استاندار، تفویض اختیار تعطیلی موقت اماکن و تجمعات مذهبی به نماینده محترم ولی فقیه در استان هم اجرا و الزامی شود.
به گفته امضا کنندگان این نامه، در حال حاضر آمار ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ و بستری و مرگ ناشی از آن در مشهد بسیار بالاتر از میانگین کشوری است و دیروز هم یکی از مسؤولان استانی، از سه رقمی شدن آمار فوت در استان خراسان رضوی ابراز نگرانی کرده بود. طی دو روز گذشته هم استاندار خراسان رضوی با ارائه گزارشی از وخامت شیوع بیماری در استان و به خصوص، شهر مشهد خبر داد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود با تیتر «انتقاد تند بسیج دانشجویی به زاکانی» به بررسی واکنشها به نادیدهگرفتن قوانین در انتخاب شهردار تهران پرداخت و نوشت: انتقادها به انتخاب علیرضا زاکانی بهعنوان شهردار تهران که همراه با نادیدهگرفتن قانون شرایط انتخاب شهردار رخ داده است، همچنان ادامه دارد و علاوه بر ورود سازمان بازرسی کل کشور در بیان شرایط قانونی انتخاب شهردار و ضرورت رعایت قانون موجود، حتی بسیج دانشجویی نیز خواستار استعفای زاکانی شده است. دراینبین در زمان بررسی صلاحیت و انتخاب شهردار، او همچنان نماینده مجلس بوده و استعفای او دیروز در مجلس اعلام وصول شد و همچنان هم نماینده مجلس است؛ بنابراین حتی با نادیدهگرفتن مصوبه هیئت وزیران که نقض قانون است، بازهم انتخاب زاکانی که فردی دو شغله است، بهعنوان شهردار تخلف قانونی دیگر شورای شهر است و این حکم قابلابطال در دیوان عدالت اداری خواهد بود.
در ادامه واکنش نخبگان به این انتخاب در نامه بسیج دانشجویی هفت دانشگاه معتبر کشور به زاکانی تأکید شده است: به نظر میرسد شما طبق قوانین، صلاحیت قانونی لازم جهت تصدی شهرداری تهران را دارا نیستید و رشته تحصیلی شما یعنی پزشکی هستهای، جز رشتههای مرتبط اشارهشده در گروه علوم تجربی نیست. در متن این نامه آمده است: «طبق بند ب ماده یک «بخشنامه تعیین مدارک و رشتههای تحصیلی موضوع تبصره یک ماده دو آئیننامه اجرایی شرایط احراز تصدی سمت شهردار مصوب ۱۳۹۷.۰۹.۲۵ هیئت وزیران»، رشته تحصیلی شما یعنی پزشکی هستهای، جز رشتههای مرتبط اشارهشده در گروه علوم تجربی نیست. از طرفی حضرتعالی فاقد سابقه مدیریتی موضوع بند شش بند چ ماده سه آئیننامه اجرایی شرایط احراز تصدی سمت شهردار، در مدیریت ارشد شهرداریهای با جمعیت بالای یکمیلیون نفر هستید. گرچه ممکن است شما بین گزینههای مطرحشده این شورا ارجحیت داشته باشید، اما به نظر میرسد انتخاب شما، بیتوجهی به مر قانون است».
در ادامه نوشته شده است: «البته اخیراً فرمودهاید که این بخشنامه ایراداتی دارد و شما دارای سوابق اجرایی هستید؛ لازم به یادآوری است که در زمان بقای این قانون، همه بهصورت برابر ملزم به رعایت آن هستند و نظر شخصی افراد، تأثیری در عدم اجرای قانون ندارد».
در بخشی دیگر از این نامه آورده شده: «حضرتعالی در انتخابات مجلس یازدهم با رأی مردم محترم شهر قم، بهعنوان نماینده انقلابی مردم این شهر، برای پیگیری مسائل و مشکلاتشان وارد مجلس شورای اسلامی شدید؛ با استعفای شما پس از انتخابات میاندورهای، شهر قم به مدت دو سال بدون نماینده جایگزین خواهد بود. جنابعالی پیش از این نیز با بیان دلایلی خود را اهل قم و خادم آن دیار عزیز معرفی کردهاید؛ در انتخابات اخیر مجلس نیز با وجود انتقادات گسترده احزاب، گروهها و نیروهای انقلابی شهر قم، برای نمایندگی مردم قم در مجلس شورای اسلامی، نامزد شدید! امید است که تاکنون صدای اعتراض حوزههای علمیه و مردم مؤمن و شریف شهر قم را شنیده باشید.»
رهبر معظم انقلاب در دیدار امسال با نمایندگان مجلس فرمودند: «یکی از آسیبهای مجلس شورای اسلامی این است که نماینده از اولی که وارد مجلس میشود، نقشه رسیدن به فلان پست اجرایی را در سر خود بپروراند».
با توجه به تأکید ایشان مبنی بر پرهیز از تلاش برای رسیدن به پستها و مناصب بیرونی و ادامه مسئولیت در مجلس و همینطور تصریح خود شما بر رها نکردن مرکز پژوهشها، چه توجیهی برای نیمهکاره رها نمودن مسئولیت نمایندگیتان در مجلس دارید؟». در پایان هم نوشته است: «در همین راستا بسیج دانشجویی، از جنابعالی که خود زمانی در این شجره طیبه فعالیت داشته و جلودار بودهاید، انتظار دارد که در اسرع وقت در جلسهای پاسخ ایرادات وارده را اعلام نموده و در صورت نداشتن جوابی مستدل و قانونی، از قبول سمت شهرداری تهران خودداری کرده و استعفای خود را از این مسئولیت اعلام فرمائید». یکی از نکات مهم این نامه مشارکت بسیج دانشجویی دانشگاههای «دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه مذاهب اسلامی، دانشگاه صداوسیما، دانشگاه علوم قضائی و خدمات اداری و مدرسه عالی و دانشگاه شهید مطهری» است.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ماکرون با رئیسی تماس گرفت به آقای غربگرا برخورد!» به بررسی اعتراض صادق زیباکلام به گفتوگوی تلفنی تلفنی ابراهیم رئیسی و امانوئل مکرون پرداخت و نوشت: صادق زیباکلام بهخاطر تماس تلفنی رئیسجمهور فرانسه با رئیسجمهور منتخب ملت ایران خردهگیری کرد.
او در توئیتر نوشت: «اگر آقای روحانی دو روز بعد از مراسم تحلیفشان یک ساعت با آقای مکرون صحبت میکردند، متهم میشدند به ارسال چراغ سبز به غربیها و اتکا به آنان به جای تکیه بر توانمندیهای داخلی. اما اگر جناب رئیسی انجام دهند، نشان از عزت و عزم و اراده انقلابی است و نشاندن غربیهای زورگو سر جایشان».
یادآور میشود این تماس از سوی ماکرون و پس از آغاز به کار آقای رئیسی انجام شده و احتمالاً اگر رئیسجمهور فرانسه تماس نمیگرفت و پیروزی آقای رئیسی را تبریک نمیگفت، آقای زیباکلام از زاویه دیگری عیبجویی میکرد، مبنی بر اینکه «ماکرون با روحانی تلفنی گفتوگو میکرد، اما چرا با رئیسی تماس نگرفت؟ دیدید منزوی شدیم»!
ثانیاً آقای رئیسی در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به نقض مکرر و فاحش تعهدات از سوی آمریکا و همچنین عدم پایبندی سه کشور اروپایی عضو برجام به تعهدات خود در این توافق بینالمللی، گفت: آمریکاییها با وضع تحریمهای جدید تعهدات خود را بهطور آشکار نقض کرده و حتی تحریمهای جدید را به حوزه اقلام بشردوستانه هم کشاندند. آمریکا و اروپاییها باید به تعهدات خود در برجام عمل کنند، رئیسجمهور کشورمان همچنین تصریح کرد: جمهوری اسلامی نسبت به تأمین امنیت و حفظ بازدارندگی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان بسیار جدی است و با عوامل سلبکننده امنیت مقابله خواهد کرد.
خب! آقای زیباکلام از چه چیزی ناراحت است: از اینکه رئیسجمهور فرانسه تماس گرفته و آغاز مسئولیت آقای رئیسی را تبریک گفته؟ یا اینکه رئیسجمهور کشورمان از عهدشکنی آمریکا و اروپا انتقاد کرده و خواسته که به تعهداتشان عمل کنند؟ شاید هم زیباکلام انتظار داشته آقای رئیسی به سیاق روحانی رفتار کند و مثلاً بگوید «رئیسجمهور فرانسه به من گفت در سال ۲۰۱۳، تصمیم قطعی برای جنگ با ایران را گرفته بودیم. وقتی شما آمدید، ما منصرف شدیم و گزینه جنگ کنار رفت»! و یا مثلاً بعد از تماس بگوید «رئیسجمهور فرانسه گفت یکی از اهداف ما، ایجاد اشتغال برای جوانان ایران است»؟! میشود هم با توجه به شخصیت خاص آقای زیباکلام این احتمال را داد که او اصلاً به رئیسی و روحانی کاری ندارد، و به سیاق همیشگیاش، با ربط و بیربط باید غُر بزند و مخالفخوانی کند؟! وقتی پزشکیان «انفاق» را با باج دادن به آمریکا اشتباه میگیرد!
نایبرئیس مجلس دهم مدعی شد مشکل تحریم با شعار و فحش دادن حل نمیشود. مسعود پزشکیان در گفتوگو با ایلنا و درباره سخنان رئیسجمهور در روز تحلیف پیرامون لغو تحریمها، بیان کرد: حل این موضوعات با شعار نمیشود، نمیشود از این طرف فحش بدهیم و از آن طرف شعار بدهیم. البته من امیدوارم که بتوانند با دیپلماسی این موضوعات را حل کنند منتها دیپلماسی یعنی یک چیزی بدهید و یک چیزی بگیرید؛ تو نمیتوانی فقط بگیری و هیچ چیزی هم نپردازی.
وی ادامه داد: اینکه همه حرف ما را آنها بپذیرند و ما هیچ حرفی از آنها نپذیریم، خب تا حالا نشده، اینها اجرا کنند که ببینیم شدنی است یا خیر؟ یعنی اینها بلد هستند و قبلیها بلد نبودند که میشود گرفت ولی هیچ چیزی نداد. این چیزی است که باید منتظر بود و دید که چطور میخواهند بگیرند، ما هم دعا میکنیم که بتوانند بگیرند و ما هم یاد میگیریم.
وی اظهار داشت: توسعه یعنی رفتن، دیدن، ارتباط برقرار کردن، هماهنگ شدن و بههرحال یک چیزی دادن و یک چیزی گرفتن.
وی سپس با تحریف مضمون آیهای از قرآن مدعی شد: خدا در قرآن میفرماید «لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ حَتَّی تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ» خوبی را نمیشود به دست آورد مگر اینکه یک چیز خوب را از دست بدهی تا در مقابل آن یک چیز خوبی را به دست بیاوری. اینکه تو بخواهی همه را بگیری و هیچ چیزی ندهی امکانپذیر و شدنی نیست، حداقل آن مقدار که من میفهمم شدنی نیست.
درباره این اظهارات گفتنی است اولاً آقای پزشکیان به اعتراف خودش، هیچ سررشته و اطلاعی از مسائل سیاست خارجه ندارد و بنابراین فاقد حداقل صلاحیت درباره اظهارنظر در موضوعی است که اطلاعی از آن ندارد.
به عنوان مثال او دی ۹۶ در اردبیل اظهار داشت: در زمانی که بنده نیز به عنوان عضو اکیپ مجلس [کمیسیون ویژه] در مورد برجام انتخاب شدم با مطالعه آن به معنای واقعی به دلیل تخصصی بودن بحث، زیاد متوجه قضایا نشدم چرا که در موضوعات غیرتخصصی همواره سعی میکنم ورود پیدا نکرده و اصراری نداشته باشم.
بنده فوق تخصص جراحی هستم اما هیچ وقت به خود اجازه نمیدهم در حوزههای دیگر پزشکی ورود پیدا کنم؛ در حالی که عدهای در آن مقطع احساس میکردند با خواندن دو کتاب میتوانند کارشناس برجام باشند. همین غیرتخصصی عمل کردن ما کشور را به این شرایط عجیب و غریب رسانده است؛ بهطوری که هیچکس نیز نمیخواهد اشتباه خود و ورود غیر کارشناسیاش را در چنین موضوعاتی بپذیرد».
خب! کسی که در کل و با وجود شرکت در چهل روز جلسات بررسی برجام در کمیسیون ویژه، چیزی از آن سر در نیاورده، چطور به خود اجازه میدهد درباره سرنوشت برجام اظهارنظر کند یا برخلاف واقعیات ادعا کند مشکل تحریم با شعار و فحش حل نمیشود؟! آیا دولتی که وی عنوان وکیلالدولگیاش را در مجلس به دوش میکشد، توانست با دادن امتیازهای هنگفت برطرف کند یا در مسیری قرار گرفت که تحریمها دو برابر شود و تعهدات ایران هم سر جای خود باقی بماند؟!
ثانیاً آقای پزشکیان هنگام تصویب برجام نماینده مجلس بود و هنوز هم هست. آیا او و دولت متبوع وی، حقوق ایران در برجام را نقد کردهاند که اکنون مجدداً مدعی میشود ایران باید امتیاز بدهد؟! پس تکلیف چک برگشتی برجام و امتیازات داده شده چه میشود؟!
و بالاخره درباره آیهای که آقای پزشکیان تحریف و مصادره به مطلوب خود کرده، باید گفت این آیه به مناسبات اجتماعی و انسانی اشاره دارد که در آن انسانها برای رسیدن به نیکی باید از مایملک شخصی خود انفاق کنند و با روحیه ایثارگری، در مدارج ایمان رشد کنند. این آیه چه دخلی به مسیر انحرافی باج دادن به دشمن و طلبکار و گستاختر کردن او دارد؟!
با منطق معوج و مندرآوردی آقای پزشکیان، محمدرضا پهلوی و بنسلمان خائن (گاو شیرده آمریکا) که تمام منابع ملتهای منطقه را برای غارت آمریکا و صهیونیستها و انگلیس خبیث سپردند، مؤمن ترین (!) بندگان خدا بودهاند!
امثال آقای پزشکیان به جای این تحریفگری و توجیهات صد من یک غاز، باید عبرتهای اعتماد به شیطان بزرگ را بازخوانی کنند و از تکرار آن اجتناب کنند وگرنه میشوند مصداق همان فرمایش امیر مؤمنان (ع) به ابوموسی اشعری که فرمودند «ان الشقی من حرم نفع ما اوتی من العقل و التجربه. همانا بدبخت کسی است که از سود عقل و تجربهای که به او دادند، محروم شود». روایت اعتماد و شرق از افزایش شکاف طبقاتی در دولت روحانی نشریات اصلاحطلب اذعان میکنند شکاف طبقاتی در هشت سال دولت مدعی تدبیر و امید، افزایش پیدا کرد.
در این زمینه روزنامه شرق در گزارشی خاطرنشان کرد: پیشتر بعضی کارشناسان اقتصادی نزدیک به دولت روحانی از کاهش شکاف طبقاتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم سخن میگفتند حالا البته آمار تازه مرکز آمار ایران این افزایش شکاف طبقاتی را تأیید میکند. فارغ از آثار این افزایش نابرابری بر سیاست و مسائل اجتماعی یک جامعه، شکاف طبقاتی چگونه بررسی و سنجیده میشود و آمار و اعداد رسمی در این زمینه چه میگوید؟
بهطور خلاصه گزارش تازه مرکز آمار ایران نشان میدهد که «ضریب جینی» برای کل کشور در سال ۱۳۹۹ با افزایش، نسبت به سال ۱۳۹۸ به ۰/۴۰۰۶ رسیده است اما ضریب جینی بهطور ملموس چه چیزی را نشان میدهد؟ این شاخص اقتصادی که یکی از معیارهای تشخیص فاصله طبقاتی است، عددی بین صفر و یک است. عدد صفر نشاندهنده برابری کامل است و نشان میدهد که دو یا چند گروه منتخب در یک جامعه از نظر درآمدی کاملاً یکساناند اما هرچه این عدد به یک نزدیک شود، به معنای افزایش شکاف اقتصادی است.
اطلاعات منتشرشده در خصوص تغییرات ضریب جینی که از سوی مرکز آمار ایران منتشر شده، میگوید این ضریب برای کل کشور در سال ۱۳۹۹ با افزایش نسبت به سال ۱۳۹۸ به رقم ۰/۴۰۰۶ رسیده، این در حالی است که در سال گذشته ضریب جینی مناطق شهری کشورمان به رقم ۰/۳۸۳۷ و مناطق روستایی نیز به رقم ۰/۳۵۹۰ افزایش یافته است؛ بنابراین از سال ۹۸ تا ۹۹، شکاف طبقاتی بیشتر شده است.
این شکاف در حالی است که شرایط نامساعد اقتصادی و معیشتی همچنان ادامه دارد و روزبهروز هم شرایط برای اقشار آسیبپذیر و دهکهای پایین جامعه سختتر میشود. برای مثال یکی از گزارشهای تازه رسمی از افزایش تا ۱۲۸ درصدی قیمت اقلام خوراکی در ماه گذشته حکایت دارد. در ماه گذشته هزینه خرید کالاهای خوراکی برای خانوارهای ایرانی در برخی اقلام تا بیش از ۱۲۸ درصد نیز افزایش داشته است. تورم تیرماه نشان داد که تورم کل همچنان افزایشی بود و تورم نقطهبهنقطه به بیش از ۴۳ درصد رسیده بود که بیانگر جریان افزایش قیمت کالا و خدمات مصرفی مردم نسبت به سال گذشته است.
روزنامه اعتماد هم در این زمینه نوشت: بر اساس آنچه گزارشهای رسمی اعلام کردهاند از سال ۸۸ تا ۹۹، تنها در یک سال - سال ۹۲ که دولت تحویل روحانی شد- ضریب جینی در کمترین حد خود قرار داشت. نوسان ضریب جینی در بازههای ۰/۳۶ تا ۰/۴۱ نشان از آسیبپذیری اقتصاد و خانوارها دارد. حقیقتپور: میراث اصلی روحانی ناامید کردن مردم بود.
یک نماینده مجلس دهم از طیف لاریجانی تصریح کرد: میراث اصلی روحانی، ناامیدی مردم است.
منصور حقیقتپور به نامهنیوز گفت: کار آقای رئیسی خیلی دشوار است. خداوند به صبر و شکیبایی او بیفزاید تا بتواند مشکلات را حل کند.
بزرگترین مشکل امروز ما این است که یک ملت قهرمان و بزرگ را نسبت به دستاوردهای خود ناامید کردهایم. یعنی رفتار دولت یازدهم و دوازدهم به نحوی بوده که مردم را خسته کرده و نتوانسته مشکلات آنان را حل کند لذا ریکاوری باور مردم به کارآمدی مدیران از بزرگترین کارهایی است که آقای رئیسی باید انجام دهد. مردم ما تحمل هر نوع سختی را به خاطر انقلاب دارند ولی اینکه ما شلخته بازی مردم را برای مرغ، تخممرغ و واکسن و… به خط و اذیت کنیم سهم مردم نیست.»
وی همچنین گفت: «توقعات مردم روی زمین مانده است. اولین انتظار جوانان این است که شغل داشته باشند ما باید به هر نحو ممکن تلاش کنیم که آنها شغل، امکانات زندگی مناسب، تحصیل و ازدواج، مسکن و… داشته باشند. ما از ظرفیتهای ممتاز مملکت برای رشد و تعالی استفاده نکردهایم. مثلاً از ظرفیت معادن که میتواند در ۱۰ تا ۲۰ سال ۲ تا ۳ میلیون فرصت شغلی ایجاد کند، استفاده نکردهایم. ما توسعه روابط تجاری با کشورهای دوست را خوب پیگیری نکردهایم. هنوز جا دارد که با کشورهای آسیای میانه، افغانستان، عراق، سوریه، آذربایجان و… تعاملات گستردهای داشته باشیم. همین روسیه یک بازار سیصد میلیونی برای ما دارد. کافی است که تمام تولیدات بیش از مصرف خود در صنایع غذایی و کشاورزی را با سازماندهی در این بازارها ارائه کنیم.»
حقیقتپور در ادامه شرح میراث روحانی برای دولت رئیسی گفت: «ما در کارهای زیرساختی طولانی مدت باید فکر اساسی کنیم. این همه آب شیرین را از دست داده و به دریا میریزیم و بعد باید آب شور دریا را شیرین کنیم و با کلی هزینه به دست مردم برسانیم! این نشان میدهد که به این مسائل فکر نمیشود. این همه رود شیرین که به خزر ریخته و از بین میرود اما ما با تانکر به روستای اطراف آب میرسانیم. کجای دنیا این کار را میکنند؟! از طرف دیگر کنار خلیج فارس و دریای عمان قرار داریم، خیلی راحت میتوان با آب شیرینکنهای اتمی مردم را سیراب کرد اما الان مردم چابهار، سیستان و… در سختی هستند. چرا باید این طور باشد؟ حتماً باید در مرکز، فکر اساسی برای این مسائل کرد.
نامهنیوز که در گذشته از سایتهای حامی دولت روحانی بوده، در گزارش خود تصریح کرد: میراث روحانی و دولتش برای دولت بعد بزرگتر از آن است که به این سادگیها قابل رفع و رجوع باشد. وضعیت وخیم اقتصادی، به هیچ وجه قابل انکار نیست و همین هم کار دولت رئیسی را سخت خواهد کرد. کسب و کار وقتی تسهیل میشود که مدیران اقتصادی بازخواست شوند.
رئیس مرکز پژوهشی وزارت اقتصاد میگوید عدم بازخواست مسئولان بانک مرکزی و گمرک و دیگر مسئولان دولتی، موجب دشواری کسب و کار در سالهای اخیر شده است.
روزنامه دنیای اقتصاد درباره عدم تسهیل کسب و کار در سالهای اخیر نوشت: دولت کماکان بین روشهای سخت و آسان بهبود فضای کسب و کار گیر افتاده و وقت و انرژی خود را صرف اقداماتی کم فایده کرده است. آیا دولت نمیتوانست با اتخاذ سیاستی بهتر، عمر خود را برای مسیری انحرافی طی نکند؟ پاسخ به این سوال کانون بحث صاحبنظرانی از حوزههای مدیریت، حقوق، سیاستگذاری و اقتصاد بود که در نشستی حول تحلیل فضای کسب و کار در پژوهشکده امور اقتصادی وزارت اقتصاد گردهم آمده بودند.
برخی از حاضران نشست نظیر سید محمدرضا حسینی حقوقدان و محقق فضای کسب و کار، وضعیت فعلی را ناشی از کمبودهای اجرای سیاست تسهیل دانستند و برخی نیز به رابطه مخدوش اقتصاد و قانوننویسی اشاره کردند.
در این نشست، فیروزی رئیس مرکز مطالعات پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد با اشاره به نبود مبنا در عمده انتقادهایی که به عملکرد ایران در زمینه بهبود محیط کسب و کار میشود، تصریح کرد: وقتی در شورای گفتوگو سعی میکنیم رئیس بانک مرکزی را با هزار بدبختی پای کار بیاوریم و نمیآید، هیچ کس پاسخگو نیست. فعال بخش خصوصی بال بال میزند که کالاهای اساسی در گمرک در حال نابودی است چون ترخیص نمیشوند اما مقامات گمرک یا بانک مرکزی پاسخی به مطالبات بخش خصوصی نمیدهند. در شورای گفتوگو که مقامات قوه قضائیه هم هستند تا به حال بانک مرکزی را بابت این موارد بازخواست نکردهاند که چرا در شورای گفتوگو شرکت نمیکنید. حال این شورا چه موضوعاتی را در دستور کار قرار داده یا به چه مواردی پرداخته، نقدی است که به خود مرکز پژوهشهای مجلس یا سایر بخشها هم میتواند
وارد شود.»
نظر شما