به گزارش خبرنگار ایمنا، «امیر جدیدی» پدیده نو و موفق سینمای ایران در ۳۱ خردادماه ۱۳۶۳ در تهران زاده شد. وی تحصیلات خود را در رشته مهندسی صنایع با مدرک کارشناسی ارشد به پایان رساند. جدیدی امروز در جایگاهی است که شاید بازیگران زیادی در آرزوی رسیدن به آن باشند. درخشش وی در عرصه بازیگری تا جایی است که کارگردانان و منتقدان بسیاری به تائید او پرداخته اند.
آغاز فعالیت هنری
جدیدی که به قول خودش، هنرپیشگی را برای هنرپیشگی میخواهد و نه دیدن شدن و شهرت، فعالیت سینمایی خود را از سال ۱۳۸۹ با ایفای نقش در فیلم سینمایی «آفریقا» به کارگردانی هومن سیدی آغاز کرد. زندگی وی در ورزش، رشتههای مهندسی میگذشت به گونهای که میتوان گفت وی هیچ دغدغه هنری خاصی نداشت اما اکنون تبدیل به یکی از ستارههای سینمای ایران شده است.
جدیدی یک ورزشکار و مربی حرفهای در ورزش تنیس است. او در ضمن همین ورزش با هومن سیدی آشنا شده و مربی این کارگردان مطرح سینمای ایران شد. شاید اگر گذر سیدی به او نمیافتاد، امیر هرگز به هنرپیشگی فکر هم نمیکرد اما او این تصادف را جدی گرفت و از همان ابتدای فعالیت خود، برای اجرای تکتک نقشهایش تلاش بسیار کرد و تا سر حد توان مایه گذاشت.
جدیدی در زمینه بازیگری، تحصیلات آکادمیک ندارد، اما استعداد و نقشآفرینیهای خیره کننده او تا حدی شگفتانگیز بود که با دیدن اولین بازیهایش، به سختی میتوان باور کرد که آموزش آکادمیک ندیده است.
هنرنمایی جدیدی در تئاتر
امیر جدیدی در تئاتر نیز هنرآفرینی کرده و نشان داده است که در این حوزه نیز استعداد خوبی دارد. تئاترهایی که وی در آن به ایفای نقش پرداخته، عبارت است از:
"روایت ناتمام یک فصل معلق" در سال ۱۳۹۱
"کالیگولا" در سال ۱۳۹۴
"آوازهخوان" در سال ۱۳۹۵
"شاه ماهی" در سال ۱۳۹۸
حرفه دوم جدیدی
ازآنجا که این هنرمند در انتخاب نقشهای خود حساسیت دارد و گزیده کار است، مانند هنرمندان بسیاری به جز پیشه بازیگری، شغل دوم نیز دارد. به قول خود وی، حضور در سینما به گونهای نیست که همه مخارج زندگی او را تأمین کند و همین موضوع، موجب شده است که جدیدی همچنان تدریس تنیس و شغل پیشین خود را در تجارت ادامه دهد البته نباید از علاقه وافر او به تنیس غافل بود.
جدیدی بسیار کم مصاحبه میکند به همین دلیل از کم و کیف فعالیت تجاری او اطلاعات زیادی در دسترس نیست و فقط در مصاحبههای اندک خود گفته است که در نوعی بیزینس فعالیت دارد.
برخی از نقشآفرینیهای جدیدی در سینما
پایان خدمت
جدیدی، در فیلم پایان خدمت نقش یک سرباز ترک ماکویی را دارد و خودش گفته است: چون اصالتاً ترک زبان نیستم این نقش برایم جذابیت خاصی داشت و برای بازی در آن هم زحمت زیادی کشیدم چرا که به شهر زیبای تبریز رفتم و روزها با مردم ترک زندگی کردم و روی نحوه نشستن، برخاستن و حرف زدن آنها تمرکز کردم.
او میگوید: الان در حدی با زبان ترکی آشنا هستم که اگر فرد ترک زبانی حتی لهجه هم نداشته باشد، متوجه میشوم که ترک است.
روز صفر
جدیدی بعد از قدرتنمایی در جایگاه قهرمان فیلمهایی مثل «رخ دیوانه»، «اژدها وارد میشود»، «قاتل اهلی»، «من» و «تنگه ابوقریب» در فیلم «روز صفر» به کارگردانی سعید ملکان شمایل یک قهرمان واقعی را به نمایش گذاشت. نقشی قابل تحسین که جایگاه مهمی را در کارنامه بازیگری او به خود اختصاص داد. جدیدی در روز صفر، در نقش یک مأمور امنیتی ظاهر شد ماموری که طراحی و اجرای عملیات دستگیری عبدالمالک ریگی را در سال ۱۳۸۸ بر عهده دارد. درست است که سهیلی به خوبی از پس ایفای نقش عبدالمالک ریگی برآمده است، اما امیر جدیدی بار اصلی جذابیت فیلم را بر دوش میکشد.
تنگه ابوقریب
امیر جدیدی در فیلم «تنگه ابوقریب» هم توجهها را به خود جلب کرد. با این که ابوقریب فیلم قهرمان نبود و جدیدی به اندازه سایرین نقش داشت، اما نهایتاً به عنوان قهرمان فیلم شناخته شد. او با همان تهمایههای لوطیگری و شوخطبعی و رفتارهای غیرکلیشهای نشان داد که جای چنین قهرمانهایی که درست از بطن جامعه آمدهاند در سینمای دفاع مقدس خالی بوده است؛ جوانی با تفکرات غیرکلیشهای که فقط آمده است از کشور خود دفاع کند و برود.
قاتل اهلی
جدیدی در «قاتل اهلی» بیشتر از هر جای دیگر به معنا و مفهوم قهرمان نزدیک شد. او با همان ظاهر و تیپ و صدا، شمایلی از کاراکترهای کلاسیک سینمای مسعود کیمیایی را به نمایش گذاشت و تصویری کامل از یک قهرمان شکستناپذیر را نشان داد. تصویری کامل از آنچه در فیلمهای دیگر هم به عنوان قهرمان از او میبینیم. نقطه شروع شکلگیری این شمایل قهرمانی، در فیلم «رخ دیوانه» اتفاق افتاد. با این فیلم بود که جدیدی در حد یک ستاره معرفی شد. جوانی از طبقه متوسط شهر که نماینده جوانهای نسل خود است بیمحابا رفتار میکند، گرفتار میشود، نارو میخورد و به دل خطر میزند و از هیچ چیز هم ابایی ندارد.
حضور جدیدی در فیلم قهرمان
امیر جدیدی در تازهترین نقش آفرینی خود با اصغر فرهادی همکاری کرده است. بازی او در فیلم قهرمان که در جشنواره کن ۲۰۲۱ حضور دارد تحسینهای بسیاری برانگیخته است.
دیدگاه منتقدان خارجی درباره نقشآفرینی امیر در فیلم «قهرمان»
درخشش و بازی خیره کننده امیر جدیدی در فیلم «قهرمان» تحسین منتقدان سرشناسی را به دنبال داشت.
«دیوید ارلیک / ایندی وایر»: درخشش امیر جدیدی، تنها به خاطر دوستداشتنی بودن او نیست، بلکه به دلیل توانایی فوقالعاده او در ایفای نقش «رحیم» است.
«پیتر بردشاو / گاردین»: بخش عمده موفقیت فیلم قهرمان، به دلیل نقشآفرینی هوشمندانه و دقیق امیر جدیدی است.
«لی مارشال / اسکرین دیلی»: اصغر فرهادی یک درام تحسینبرانگیز را خلق کرده است که در مرکز آن امیر جدیدی با نفشآفرینی بینظیر خود میدرخشد.
«دبورا یانک / هالیوود ریپورتر»: نقشآفرینی امیر جدیدی در کاراکتر «رحیم» را به شدت همدلی برانگیز میکند به گونهای که مخاطب در تمام افت و خیزهای داستان با او همراه میشود.
استایل عجیب جدیدی در جشنواره کن
در مراسم اکران فیلم «قهرمان» استایل امیر جدیدی بیش از دیگر بازیگران این فیلم در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت و واکنشهای مثبت و منفی کاربران را برانگیخت. بسیاری استایل رسمی او را با استایل نوید محمدزاده در رویدادهای خارجی مقایسه کردند. درباره استایل سارینا فرهادی در جشنواره کن نیز گفته شده است: در نگاه اول اصلاً رسمی نیست و میتواند برای یک دورهمی و عصرانه مناسب باشد.
فیلمشناسی امیر جدیدی
آفریقا، هومن سیدی ۱۳۸۹
سیزده، هومن سیدی ۱۳۹۲
پایان خدمت، حمید زرگر نژاد ۱۳۹۲
رخ دیوانه، ابوالحسن داوودی ۱۳۹۳
خندههای آتوسا، علیرضا فرید ۱۳۹۳
من، سهیل بیرقی ۱۳۹۴
اژدها وارد میشود!، مانی حقیقی ۱۳۹۴
قاتل اهلی، مسعود کیمیایی ۱۳۹۵
پدیده، علی احمدزاده ۱۳۹۵
هت تریک، رامتین لوافی ۱۳۹۵
عرق سرد، سهیل بیرقی ۱۳۹۶
تنگه ابو قریب، بهرام توکلی ۱۳۹۶
جوایز و افتخارات امیر جدیدی
برنده دیپلم افتخار بازیگری برای بازی در فیلم «سیزده» در سی و دومین جشنواره فیلم فجر
برنده دیپلم افتخار بازیگری برای بازی در فیلم «پایان خدمت» در سی و سومین جشنواره فیلم فجر
نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم «من» از سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر
برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم «عرق سرد» از سی و ششمین جشنواره فیلم فجر
برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای فیلم «تنگه ابوقریب» از سی و ششمین جشنواره فیلم فجر
نظر شما