به گزارش ایمنا، کم خونی در حدود ۲۵ درصد مردم جهان دیده میشود. خستگی، سرگیجه، سردرد، کوتاهی نفس و دشواری در تمرکز از جمله علائم شایع این بیماری است که در آن میزان هموگلوبین خون پایین میآید، اما در این میان کم خونی شدید به دنبال سوءتغذیه، عفونتهای انگلی یا بیماریهای زمینهای ممکن است بروز کند که در گروههای آسیب پذیر عامل مهم مرگ و میر به شمار میرود.
استفاده از دوربین گوشی هوشمند برای گرفتن عکس از پلک پایینی چشم افراد میتواند با دقت ۷۲ درصدی کم خونی را شناسایی کند. درست است که با آزمایش خون و محاسبه تعداد هموگلوبین خون میتوان کم خونی را شناسایی کرد، اما در برخی مناطق روستایی به دلیل عدم دسترسی به مراکز درمانی دشوار است. این امر نیاز به در دسترس بودن ابزارها و تجهیزاتی ارزان قیمت، غیرتهاجمی را نشان میدهد.
محققان در دو فاز با استفاده از دوربین گوشی هوشمند کم خونی را شناسایی میکنند. آنها در فاز نخست، تصاویری از پلک پایینی ۱۴۲ بیمار گرفتند. دلیل انتخاب پلک پایینی توسط محققان این است که عکس برداری از آن راحت است؛ بین رگهای خونی و سطح ملتحمه هیچ مانع دیگری وجود ندارد؛ فاصله بین سطح و عروق خونی بسیار کم است و دما و دیگر عوامل محیطی روی جریان خون این ناحیه تأثیری ندارد.
محققان در فاز نخست با بزرگنمایی در نقاط کوچک هر عکس، قادرند الگوریتمی ایجاد کنند که وضوح رنگی و مدل پیش بینی کننده مقایسه پوست و سفیدی چشم با سطح هموگلوبین را به حداکثر میرساند.
آنها در فاز دوم، این الگوریتم را روی تصاویر هوشمند ۲۰۲ بیمار متفاوت آزمایش کردند. یافته نشان میدهد که این مدل ۷۲.۶ درصد در پیش بینی کم خونی دقیق عمل میکند. این روش در تشخیص کم خونیهای شدیدی که به تزریق خون نیاز دارند بالاتر بوده و تا ۸۶ و ۹۴.۴ درصد هم میرسد.
استفاده از گوشی هوشمند به دلیل غربالگری کم خونی، جلوگیری از نیاز به خون گیری و صرفهجویی در وقت بسیار مفید است. تصاویر گرفته شده با دوربین گوشیهای هوشمند دادهها را به طور مستقیم از حسگر دوربین و بدون پردازش عادی و فشرده سازی ایجاد شده در فرمت های معمول عکس ایجاد میکند.
منبع: سینا پرس
نظر شما