به گزارش ایمنا، نتایج مطالعه محققان دانشگاه تافتس نشان میدهد بزرگسالان میانسال که وعدههای بیشتری از غلات کامل میخورند، در مقایسه با افرادی که کمتر غلات در وعدههای غذایی شأن دارند با افزایش سن احتمال کمتر افزایش در اندازه دور کمر، فشار خون و قند خون را تجربه میکنند. هر سه این موارد با افزایش خطر بیماری قلبی در ارتباط است.
محققان در این مطالعه به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه مصرف غلات کامل و تصفیه شده بر روی پنج عامل خطر بیماری قلبی اندازه دور کمر، فشار خون، قند خون، تری گلیسیرید و کلسترول خوب HDL تأثیر میگذارد.
تیم تحقیقاتی تغییرات پنج فاکتور خطر را در فواصل چند ساله در چهار دسته گزارش مصرف غلات کامل، کمتر از نیم وعده تا سه وعده یا بیشتر در روز مقایسه کردند.
طبق دستورالعملهای رژیم غذایی سال ۲۰۲۰-۲۰۲۵ مقدار توصیه شده غلات کامل سه وعده یا بیشتر در روز است. به عنوان نمونه یک وعده، یک تکه نان حاوی غلات کامل، نصف فنجان غلات بلغور جو دوسر یا نصف فنجان برنج قهوهای است.
اندازه دور کمر به طور متوسط بیش از ۲.۵ سانتیمتر در شرکت کنندگان با مصرف کمتر غلات کامل افزایش یافت، در مقابل حدود ۱.۲۷ سانتیمتر در شرکت کنندگان با مصرف بیشتر غلات افزایش داشت.
حتی پس از محاسبه تغییرات در اندازه دور کمر، افزایش متوسط سطح قند و فشار خون سیستولیک در افراد کم مصرف در مقایسه با شرکت کنندگان با مصرف زیاد بیشتر بود.
محققان همچنین پنج عامل خطر را در چهار گروه مصرف غلات تصفیه شده مورد مطالعه قرار دادند که شامل کمتر از دو وعده تا بیش از چهار وعده در روز بود. نتایج نشان داد مصرف کمتر غلات تصفیه شده منجر به میانگین افزایش کمتر در اندازه دور کمر و میانگین کاهش بیشتر سطح تری گلیسیرید برای هر دوره چهار ساله شد.
نیکولا مک کیون، سرپرست تیم تحقیق در این باره اظهار کرد: یافتههای ما نشان میدهد که خوردن غذاهای غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم علاوه بر اینکه به ما در کاهش یا حفظ وزن با افزایش سن کمک میکند، فواید سلامتی نیز دارد.
وی ادامه داد: در حقیقت، این دادهها نشان میدهد افرادی که غلات کامل بیشتری میخورند بهتر قادر به حفظ قند خون و فشار خون به مرور زمان است. مدیریت این عوامل خطر با افزایش سن میتواند به محافظت در برابر بیماریهای قلبی کمک کند.
به گفته محققان، دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است غلات سبوس دار برای کمک به افراد در حفظ اندازه دور کمر و کاهش افزایش در سایر عوامل خطر مؤثر باشد. وجود فیبر غذایی در غلات کامل میتواند اثر سیرکنندگی داشته باشد. منیزیم، پتاسیم و آنتی اکسیدانها ممکن است در کاهش فشار خون نقش داشته باشد. فیبرهای محلول هم ممکن است تأثیر مفیدی در افزایش قند خون بعد از غذا داشته باشند.
منبع: مهر
نظر شما