به گزارش ایمنا، مهدی صفی خانی خشک شدن تالاب آق گل را با توجه به فصلی بودن آن امری طبیعی دانست و اظهار کرد: البته خشک شدن تالاب در شرایط عادی اواخر تیرماه رخ میداد که امسال به علت کاهش بارندگی یک ماه زودتر این تالاب خشک شد.
وی افزود: همدان دارای ۲۲ منبع آبی از جمله سدها و آب بندها بوده که از همه آنها میتوان به عنوان تالاب یاد کرد با این وجود از این تعداد منبع آبی سه تالاب «چم شور» و «پیرسلمان» در شهرستان اسدآباد و «آق گل» در ملایر طبیعی هستند.
صفی خانی اضافه کرد: تالاب پیرسلمان به واسطه فعالیتهای صورت گرفته در پنج سال گذشته احیا شده و هم اینک نیز با وجود کاهش باران و خشکسالی در این تالاب فصلی و طبیعی آب وجود دارد.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان بیان کرد: تالاب چم شور اسدآباد مدتهاست که خشک شده هر چند در سالهای پر بارش وضعیت خوبی داشت اما بارندگیها تأثیری در احیای این تالاب نداشته است.
صفی خانی تصریح کرد: آبگیری تالاب آق گل ملایر نیز از سال ۹۶ شروع و با توجه به بارندگیهای مناسب سال ۹۷ در این سال احیا شد و این تالاب تا پایان سال گذشته آب داشت.
وی افزود: اما کاهش بارندگی و مشکلات موجود در مدیریت منابع آبی سطحی و زیرزمینی موجب شد که این تالاب حداکثر تا پایان خرداد آب داشته باشد و هم اینک به طور کامل خشک شده است.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان ادامه داد: تالاب آق گل ملایر با توجه به شرایط خاص و فصلی بودن همواره در فصل بهار پر آب میشود.
صفی خانی درباره مرگ گونههای جانوری ساکن در این تالاب از جمله کپور ماهیها که تصاویر آن نیز منتشر شد، گفت: ماهیهای موجود در این تالاب گونه بومی نبوده بلکه برخی نهادها به صورت غیرمجاز اقدام به رها سازی ماهی در این تالاب کردند و کپور ماهیها از منابع غیرطبیعی وارد تالاب شدند.
تالاب آقگل ملایر زودتر از موعد خشک شد
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان خاطرنشان کرد: بررسی پیشینه تالاب بیانگر این است که ارتفاع تالاب حتی در سالهای پر آب از نیم متر تجاوز نمیکرد اما به دنبال دستکاری آن و ایجاد دیواره در حوالی تالاب ارتفاع و عمق آب افزایش اما وسعت و ماندگاری آب کاهش یافت.
صفی خانی کارکردهای منفی خشک شدن زودهنگام تالاب آق گل را تأثیر بر روی حیات وحش منطقه و ایجاد گرد و غبار محلی دانست و افزود: تداوم بی توجهی به مدیریت منابع آب زیر زمینی سبب شوری و خشک شدن آب چاهها شده و آب شور نیز غیر قابل استفاده بوده بنابراین علاوه بر مشکلات زیست محیطی بحران بزرگ اجتماعی را در پی دارد.
وی اضافه کرد: بیشتر ساکنان حاشیه تالاب آق گل در حرفه کشاورزی فعالیت دارند و کشاورزان به شدت اقدام به برداشت منابع آبی برای کشتهای پر آب بر میکنند در حالی که آینده نزدیک به طور حتم آبی حتی برای کشتهای کم آب بر، هم نخواهیم داشت.
معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان تصریح کرد: زمانی کسی مکان تالابهای این استان از جمله آق گل را هم نمیدانست اما با توجه به حساسیتهای ایجاد شده هم اینک سمنها و جوامع محلی پیگیر وضعیت تالاب بوده همچنین استانداران دو استان همدان و مرکزی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و نمایندگان مجلس در نوبتهای مختلف با حضور و بازدید از این تالاب وضعیت آن را پیگیر بودند.
صفی خانی مدیریت صحیح منابع آبی زیرزمینی حاشیه تالاب، مدیریت کشاورزی و پیشگیری از کشتهای پُر آب بر را در اکوسیستم منطقه تأثیرگذار و سبب جلوگیری از بروز آسیب به تالاب در آینده دانست.
منبع: ایرنا
نظر شما