به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، بسیاری از مدیران شهری بر این باورند که پاندمی کرونا یک بار دیگر مفهوم ایجاد شهرهای پایدار را در سراسر جهان تقویت کرد و مردم را به گرد هم آمدن برای کاوش، یادگیری، خلق و برقراری تعامل با یکدیگر جهت تجربه زندگی بهتر در شهرها سوق داد. طی دوران استرسزای کرونا، شهرها در اغلب نقاط جهان، خالی از جمعیت شد چرا که شهرنشینان از ترس آلوده شدن به این بیماری، راهی روستاها و مناطقی با کمترین جمعیت میشدند. این در حالی است که محققان پس از چند ماه از ظهور بیماری کووید -۱۹ به توافق نظر رسیدند که تراکم جمعیت نقش زیادی در سرعت گرفتن گسترش ویروس کرونا ایفا نمیکند چرا که پرتراکمترین شهرهای جهان، بسیار متفاوت با یکدیگر تحت تأثیر این بحران همهگیر قرار گرفت در واقع مؤلفههای دیگری نظیر دسترسی به مراقبت کارآمد سلامت، اعتماد به دولت و سازگاری با اقدامات مربوط به مدیریت ایمن، بسیار بیشتر از تراکم جمعیتی در نرخ انتقال ویروس کرونا میان مردم سهیم بوده است.
شاید به جرأت میتوان گفت بزرگترین فایدهای که شیوع کرونا از خود بر جای گذاشت، آگاهسازی مدیران از مزایای ایجاد شهرهایی پایدارتر و زیستپذیرتر از قبل بود؛ پاندمی عصر بیست و یکم به مدیران کشورهای مختلف جهان یادآوری کرد برای این که در مقابله با بحرانهای همهگیر بهترین واکنش را نشان بدهند باید به همفکری با یکدیگر بپردازند و از ایدههای هم، نه تنها برای از میان برداشتن ویروس کرونا بلکه برای کاهش سایر چالشهای پیش روی بشر امروز نظیر تغییرات اقلیمی بهره برند. از همه مهمتر این که، کووید -۱۹ اهمیت ایجاد شهرهای زیستپذیر، مفهومی که بسیار فراتر از پایداری و تابآوری شهری است را تقویت کرد و ساکنان مناطق مختلف شهری در سراسر دنیا را به تلاش برای بهبود کیفیت زندگی شخصی خود سوق داد.
زیستپذیری، بیش از هر چیز دیگر، تامین رفاه مردم ساکن در شهرها را مورد تمرکز قرار میدهد و نیازهای اولیه بشر نظیر آب سالم، بهداشت و مسکن مقرون به صرفه را مهمترین اولویتهای برنامهریزی شهری در نظر میگیرد.
چگونه میتوان شهرهایی زیستپذیر ایجاد کرد؟
هنگ سویی کیت، معاون نخستوزیر سنگاپور در اجلاس ۲۰۲۱ سران شهرهای جهان چنین استدلال کرد که مهمترین مؤلفه برای ایجاد شهرهای زیستپذیر، ترغیب مردم به ایدهپردازی و خلق استراتژیهای جدید برای بهبود کیفیت زندگی است. وی تاکید کرد که دولتها باید برای یافتن قابلیتهای جدید در راستای چگونگی طراحی شهری تلاش کنند که در این راستا، ایجاد مناطقی خودکفا که در آنها، مردم در نزدیکی محل سکونت خود به تمام امکانات مورد نیاز خود دسترسی دارند میتواند بسیار مؤثر واقع شود.
دولت سنگاپور پیش از شیوع بیماری کووید -۱۹ ایجاد مناطقی که در آن، مردم تنها با ۱۰ دقیقه پیادهروی به یک پارک یا فضای سبز دسترسی داشته باشند را مطرح کرده و متعهد شده بود این ادعا را تا سال ۲۰۳۰ محقق میکند. شیوع بیماری کووید -۱۹ این تعهد را از نو به مقامات ارشد یادآوری کرد و آنها را به سرعت بخشیدن بر انجام اقدامات خود برای رسیدن به این هدف بلندپروازانه سوق داد.
کیت در سخنرانی خود بارها بر این امر اشاره داشت که ایجاد تغییر در طراحی شهری به تنهایی نمیتواند شهرهایی زیستپذیر به وجود آورد بلکه لازم است راهحلهایی خلاقانه برای افزایش پایداری و تابآوری شهرها اتخاذ شود که این کار به سهم خود، مستلزم سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه است.
دولت سنگاپور طرحی در راستای تحقیق، نوآوری و سازمانی در بخش تحقیق و توسعه تا پنج سال آینده ارائه داده که هزینهای برابر با ۱۹ میلیارد دلار برای آن برآورد شده است و پایداری، زیستپذیری و تابآوری در مقابل تغییرات اقلیمی در محوریت آن قرار دارد. از مهمترین اقداماتی که قرار است در این زمینه صورت گیرد میتوان به استفاده از رنگهای روشن در پوشش سازهها یا شیشههای رفلکس در پنجرهها اشاره کرد که از جذب نور خورشید به خود جلوگیری و به خنکسازی محیط اطراف کمک میکند.
هنگ سویی کیت همچنین اعتقاد دارد که مقامات در ایجاد شهرهای پایدار پساکرونا نیازمند سرمایهگذاری کافی در بخش حمل و نقل، مخابرات و زیرساختهای اجتماعی و دیجیتالی هستند.
کیت در این راستا گفت: "حتی پیش از انتشار ویروس کرونا نیز تفاوتهای زیادی در سرمایهگذاری زیرساختهای شهری وجود داشته است به طوری که بانک توسعه آسیایی شکاف زیرساختی را به ازای هر سال تا پایان ۲۰۳۰ چیزی حدود ۷. ۱ دلار آمریکا تخمین زده است. دولت سنگاپور برای اینکه این شکاف را به حداقل برساند، سازمان زیرساختهای آسیایی را بنا نهاده است تا جریان سرمایهها و تخصصها را تسهیل کند."
معاون نخستوزیر سنگاپور تمام مدیران شهری جهان را به استفاده از استراتژیهای مبتنی بر طبیعت برای حذف کربن دعوت کرد و از آنها خواست به منظور پایدارسازی هر چه بیشتر شهرهای خود از انرژی تجدیدپذیر بهره بگیرند ضمن این که تاکید کرد که آسیای جنوب شرقی میزبان بزرگترین سهام کربن دنیا در جهان است و بزرگترین باتلاقهای سبز و علفزارهای دریایی را در اندونزی و فیلیپین جای داده است. هنگ معتقد بود که لازم است سرمایهگذاریهای زیادی در منطقه صورت گیرد تا پتانسیل سهام کربن مشخص شود که یکی از بهترین رویکردها در این زمینه میتواند ایجاد مبادلات فعال برای خرید و فروش اعتبارات کربن باشد.
هنگ سویی کیت در نهایت تاکید کرد که کشورها باید از تجربیات یکدیگر برای ایجاد شهرهای پایدار و زیستپذیر بهره گیرند تا بهترین استراتژیها را در این زمینه اتخاذ کنند و به بیشترین موفقیت دست یابند. او از مقامات رسمی کشورهای مختلف خواست اطلاعات خود در حوزههای علمی و فناوری را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و به استانداردهای اطلاعاتی هماهنگی دست یابند تا از این طریق، رشد اقتصاد دیجیتال را تسهیل کنند.
معاون نخستوزیر سنگاپور در پایان اظهارات خود بر این امر تاکید کرد که شیوع بیماری کووید -۱۹ نه تنها پایان شهرنشینی را در پی نخواهد داشت بلکه فرصتی ارزشمند به حساب میآید که به برنامهریزان امکان احیای دوباره شهرها برای ایجاد مکانهایی پرشورتر و جذابتر از قبل را میدهد.
نظر شما