به گزارش خبرنگار ایمنا و بر اساس یادداشت ایمان کرمی، کارشناس ارشد اقتصادی که در اختیار این رسانه قرار گرفته است: بانک مرکزی ماهانه گزارش تحولات قیمت و حجم معاملات مسکن را منتشر میکند؛ اگر فضایی مانند بورس ایجاد میشد که قیمتها بر اساس عرضه و تقاضا مشخص شود، این موضوع کمک میکرد که قیمت مسکن مشخصتر باشد نه به این صورت که قیمت بر اساس پیشنهاد مصرف کننده تعیین شود؛ شاید اگر بورس مسکن راه اندازی شود بتواند به این مسئله کمک شایانی کند.
گزارش تحولات بانک مرکزی صرفاً شهر تهران را مورد بررسی قرار میدهد و ما نیز به عنوان جامعه نمونه آن را به کل ایران نسبت و بازار مسکن را مورد بررسی قرار میدهیم البته لازم به ذکر است به علت استفاده یک استان در بین تمامی استانها تعمیم دادن به کل کشور میتواند ضریب خطای بالای را در بررسی ایجاد کند.
در این ماه تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی به ۳۹۰۰ واحد رسیده که نسبت به ماه قبل رشد ۸۸ درصد را نشان میدهد اما نسبت به سال گذشته کاهش ۶۵ درصدی را نشان میدهد. در این ماه متوسط قیمت مسکن برابر با ۲۸۸ میلیون ریال گزارش شده که نسبت به ماه قبل کاهش ۱.۸ درصدی را نمایش میدهد.
در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ تعداد واحدهای معامله شده تا سن ۵ سال ساخت معادل با ۱۴۰۵ واحد بوده در صورتی که در سال ۱۳۹۹ این تعداد برابر با ۴۳۹۱ واحد بوده است و بیشترین سهم کاهش در بین خرید و فروشها را داشته است؛ این موضوع نشان میدهد که نه تنها کاهش حجم معاملات اتفاق افتاده است بلکه در مقدار معامله نیز سهم آپارتمانهای نوساز کاهش یافته است یعنی توان خرید مردم از سمت آپارتمانهای نوساز به سمت واحدهای مسکونی با عمر بیشتر حرکت کرده است.
در سال ۱۳۹۹ حجم معاملات آپارتمانهای نوساز معادل ۳۸ درصد بوده است و در سال ۱۴۰۰ به ۳۵ درصد کاهش یافته، توزیع به سمت گروههای دیگر رفته است و واحدهای بین ۶ تا ۱۰ سال ۲۰ درصد از حجم معاملات را به خود اختصاص دادهاند.
تغییر حجم معاملات از ۱۲ هزار واحد به ۱۱ هزار واحد از سال ۱۳۹۸ به سال ۱۳۹۹ است که کاهش ۶.۷ درصدی را نشان میدهد اما متأسفانه در سال ۱۴۰۰ کاهش ۶۵.۲ درصدی در حجم معاملات واحدهای مسکونی را شاهد هستیم.
نگاهی به تغییرات قیمتی در بازار مسکن
همانطور که در قسمت حجم معاملات مشاهده کردید کاهش ۶۵ درصدی داشتیم و در سمت قیمتها رشد ۶۹ درصدی داشتهایم؛ یعنی اگر دلیل رشد قیمتها را افزایش حجم معاملات یا افزایش تقاضا بدانیم رشد قیمت منطقی است اما زمانی که تقاضا کاهش پیدا کرده و قیمتها افزایش پیدا کرده میتوانیم بگوییم در بازار مسکن دچار بیماری رکود تورمی شدهایم، زمانی که رشد قیمتهای از میانگین نرخ تورم بالاتر است میتوانیم بگویم قطعاً بازار مسکن حباب جدی پیدا کرده است.
چه زمانی این حباب تخلیه میشود؟
ذات قیمتها در بازار مسکن شاهد چسبندگی قیمتها است؛ این قیمتها با افزایش نرخ افزایش پیدا میکنند و با کاهش دلار کاهش پیدا نمیکنند وظیفه سیاست گذار تخلیه حبابها در بازار مسکن است، ابزارهای مالی دولت در این خصوص بیان شده است، وضع مالیات بر روی مسکنهای خالی یکی از بهترین راهکارها برای تخلیه حباب قیمتی بازار مسکن است.
توزیع فراوانی بر حسب قیمت
در این قسمت مشاهده میشود که بخش عمده معاملات مسکن بر روی قیمت ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان است.
توزیع فراوانی بر حسب متراژ
در این قسمت میتواند مشاهده کنید که عمده معاملات مسکن در شهر تهران منازل ۵۰ تا ۶۰ متری میباشد البته بیان این موضوع ناراحت کننده است زیرا این منازل بسیار کوچک هستند و کیفیت یک زندگی مناسب برای یک انسان یا خانواده نیست.
نظر شما