به گزارش ایمنا، مرضیه شاهدایی امروز در نشستی خبری با تاکید بر اینکه هلدینگ پتروفرهنگ چهار واحد متانولی دارد، اظهار کرد: دو طرح متانولی کیمیای پارس خاورمیانه و پتروشیمی سبلان به بهرهبرداری رسیده و دو طرح پتروشیمی دنا و سیراف تا دو سال آینده عملیاتی خواهند شد و تولید متانول پتروفرهنگ به ۶.۶ میلیون تن در سال میرسد و به بزرگترین هلدینگ تولیدکننده متانول در جهان تبدیل میشویم.
وی ادامه داد: ظرفیت تولید متانول در کشور با راهاندازی پتروشیمی سبلان به ۱۴ میلیون تن رسید و تا سال ۲۰۲۴ این ظرفیت به ۲۰.۵ میلیون تن میرسد. تا سال ۲۰۲۴ ایران در مجموع سهمی ۱۳ درصدی از کل تولید متانول جهان را خواهد داشت و این شرکت به تنهایی در آن سال چهار درصد از متانول تولید جهان را در اختیار خواهد داشت.
معاون سابق وزیر نفت با بیان اینکه هدف ما فقط تولید متداول نیست و با توجه به حجم بالای تولید متانول به دنبال تکمیل زنجیره ارزش هستیم، گفت: در این زمینه مجوزهای لازم را از شرکت ملی صنایع پتروشیمی گرفتیم و امسال به فاز اجرایی وارد میشویم تا متانول را به مواد الفینی، پلی الفینی و پروپیلن تبدیل کنیم.
به گفته شاهدایی، مجوز طرح MTP (تبدیل متانول به پروپیلن) از وزارت نفت گرفته شده و باید برای اجرا، شرکت ملی صنایع پتروشیمی زمین را مشخص کند و پس از آن اقدامات اجرایی آغاز خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه خوراک مورد نیاز این طرح از واحدهای متانولی همین هلدینگ تأمین خواهد شد، افزود: اما مجوز طرح یا موافقت اصولی طرح را وزارت نفت انجام میدهد. زمین نیز در هفتههای آینده تخصیص پیدا میکند و این طرح در عسلویه اجرا خواهد شد.
معاون سابق وزیر نفت با بیان اینکه برای تأمین دانش فنی با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی قرارداد بستیم، گفت: از دانش فنی ایرانی برای تکمیل زنجیره ارزش استفاده میکنیم البته توسعه این کار منوط به این است که زمین را بگیریم و کارهای اولیه انجام شود.
شاهدایی ادامه داد: خوراک این واحد ۱.۶۵۰ میلیون تن (معادل یک واحد متانولی) در سال است که ۵۰۰ هزار تن پروپیلن تولید خواهد کرد.
توسعه صنایع پایین دستی با منشأ خوراک گازی در کشور
وی با اشاره به اینکه طرحهای متانولی پتروفرهنگ، در جهش دوم صنعت پتروشیمی تعریف شده است، ادامه داد: به طرحهای متانولی بسنده نکردیم و در جهش سوم طرحهای دیگری در دست اجرای داریم.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با اشاره به اینکه از منشأ گازی که در کشور وجود دارد سه طرح GTPP (تبدیل گاز به پلی پروپیلن) در چابهار، پارسیان و ماکو تعریف شده است، گفت: این طرحها به اصطلاح در فاز صفر هستند اما به طور حقیقی پنج درصد پیشرفت دارند و از خوراک گاز آغاز شده و به محصولات پایین دستی تبدیل میشوند.
شاهدایی، سرمایهگذاری در هر یک از این طرحها را بین ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار دانست و افزود: این طرحها جز واحدهایی هستند که نمیتوان یک بخش را شروع کرد و با تأمین منابع کار را ادامه داد، زیرا حتماً باید همزمان با تولید متانول، واحدهای دیگر نیز آماده تولید باشند؛ بنابراین به هیچ وجه امکانپذیر نیست که این طرحها فاز به فاز اجرا شوند.
وی با بیان اینکه خوراک اصلی این واحدها گاز است که در کشور به وفور وجود دارد و با تبدیل به متانول به پروپیلن و پلی پروپیلن زنجیره ارزش کامل میشود، ادامهداد: توسعه این واحدها، سیاستگذاری وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای توسعه این صنعت و تحقق جهش سوم بوده است.
معاون سابق وزیر نفت با تاکید بر اینکه البته هر کاری که میشده انجام دهیم انجام شده اما لازم است منابع مالی تأمین شود، گفت: اکنون بانکهای داخلی تا سههزار میلیارد تومان کمک میکنند اما تا ۱۰ هزار میلیارد تومان نیز به صورت کنسرسیوم این طرحها را به حرکت در نمیآورد.
شاهدایی ادامه داد: همچنین در پتروشیمی کیان سهمی ۴۰ درصدی داریم که سرمایه گذاری در آن چهار میلیارد یورو برآورد شده است و به دلیل بزرگ بودن حجم سرمایهگذاری، امکان تأمین از منابع مالی داخلی وجود نداشت. همچنین به دلیل تحریمها نتوانستیم فاینانسی جذب کنیم، البته با منابع سهامداران در حال سفارشگذاری تجهیزات اصلی بخشی از پروژه که واحد الفین است هستیم.
وی تاکید کرد: ساخت مخازن، انبارها و فعالیتهای زیربنایی را آغاز کردیم و در صورتی که شرایط بهبود پیدا کند جز اولویتهای دولت است تا بتوانیم واحد الفین و پایین دستی را اجرا کنیم.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ ادامه داد: پتروشیمی کیان اکنون ۲۱ درصد پیشرفت دارد که با آورده سهامداران انجام شده است. سفارشگذاریها انجام شده و ۶ ماهه به ۳۵ درصد خواهد رسید زیرا سرمایهگذاری انجام شده بیش از ۲۱ درصد است، امیدواریم با فاینانس خارجی کمک بگیریم و کار را جلو ببریم.
استفاده از بازار سرمایه برای تأمین مالی و شناسایی دقیق سود
شاهدایی با بیان اینکه این هلدینگ در بهمن سال ۹۹ در بورس پذیرش شده و کارهای ورود به فرابورس در حال نهایی شدن است، خاطرنشان کرد: پیش بینی میکنیم تا پایان تیرماه بتوانیم پذیرش کامل بورس را بگیریم و عرضه اولیه را اواخر مرداد انجام دهیم.
به گفته وی، هدف اصلی در ورود هلدینگ پتروفرهنگ به بورس شناسایی سود واقعی و کمک به تأمین مالی طرحهای توسعهای است، بنابراین حتی اگر به صورت ظاهری ارزش بورس افت کند اما از آنجا که از این ارزش برای توسعه شرکت استفاده میشود، قطعاً پوشش میدهد.
معاون سابق وزیر نفت ادامه داد: این تصمیم را برای این گرفتیم تا ارزش واقعی ارزش افزوده مشخص شود و ما بخشی از این را به خود معلمها بدهیم. همچنین شرکتهای دیگر مانند شرکت انرژی سپهر و غیره را نیز بهتدریج در بورس عرضه خواهیم کرد.
شاهدایی به بهره برداری از پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه اشاره کرد و گفت: شرکت کیمیای پارس توانست تا ظرفیت ۱۰۰ درصد تولید برود اما به دلیل آنکه واحد اکسیژن دماوند عقب است، نتوانست خوراک کیمیای پارس خاورمیانه را بهطور کامل تأمین کند و از همین رو تولید نوسان داشته اما در مجموع در یک سال گذشته بهطور متوسط با ظرفیت ۶۰ درصد کار کرده است. محصول این پتروشیمی صادراتی است زیرا بازار داخل اشباع است و ارزآوری آن حدود ۱۶۴ میلیون دلار برآورد میشود.
وی با تاکید بر اینکه هدف تکمیل پروژههای فعلی است تا به راه اندازی برسند، افزود: پتروشیمی دنا حدود ۶۸ درصد پیشرفت دارد و با نصب تجهیزات خریداری شده به بالای ۸۵ درصد میرسد. پتروشیمی سیراف نیز که پتروشیمی کاملی است و حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری دارد، قراردادها بسته شده، مخازن اجرا شده، یوتولیتی را باید خودش تأمین کند و سرمایه گذاری در این بخشها از منابع مختلف مانند صندوق توسعه ملی تأمین میشود.
چین، محور صادرات متانول ایران
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ به بازارهای صادراتی متانول ایران اشاره کرد و گفت: همه تلاش خود را میکنیم تا بازارهای صادراتی را به پاکستان، هند، اروپا و غیره گسترش دهیم اما واقعیت امروز جهان این است که ۶۷ درصد از متانول در چین مصرف میشود و بزرگترین مصرف کننده جهان است. چین متانول را به محصولات پایین دستی متانول مانند الفین و پروپیلن تبدیل کرده و به سایر کشورها صادر میکند بنابراین بازار دیگری با این شرایط در دنیا وجود ندارد.
شاهدایی با تاکید بر اینکه محور اصلی صادرات متانول ایران چین است، ادامه داد: بعد از آن بازار هند، پاکستان و آسیای شرقی را دنبال میکنیم.
وی با اشاره به اینکه با توجه به سیاستهای وزارت نفت خط متانولی به منطقه پارسیان کشیده میشود تا از این ظرفیت استفاده کنیم، اظهار کرد: آنچه که اعتقاد داریم این است که با اضافه شدن ظرفیتهای متانول هیچ وقت فرصت صادرات را از دست نمیدهیم زیرا ما کشوری هستیم که از منشأ گاز متانول تولید میکنیم حتی چین که در حدود ۴۰ درصد متانول دنیا را تولید میکند از منشأ ذغال سنگ است و اینها به خاطر کنوانسیون پاریس در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانهای، باید تا سال ۲۰۳۰ این واحدها را تعطیل کنند.
به گفته مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ، با توجه به صنعتی که در چین و هند برای تولید محصولات پایین دستی از متانول توسعه پیدا کرده، نمیتوان این صنایع را بست بنابراین خوراک خود را از کشورهایی مانند ایران تأمین میکند.
شاهدایی تاکید کرد: قطعاً اگر قرار باشد روزی متانول های دنیا به دلیل قیمت گاز و قیمت خوراک جمع شود ایران آخرین کشو خواهد بود زیرا مزیت خوراک را داریم. از سوی دیگر نوع متانولی که تولید میکنیم با خلوص ۹۹.۹۹ درصد و گرید AA است که یکی از بهترین محصولات متانول را داریم.
وی افزود: البته در برخی مواقع در قیمت متانول نوساناتی وجود دارد و این تصور وجود دارد که هر چقدر تعداد واحدهای متانولی بیشتر شود متانول ارزانتر خواهد شد. البته به این شکل نخواهد بود بلکه هر چقدر تعداد واحدهای متانولی ما بیشتر شود قدرت چانه زنی ما در برابر مشتریان بیشتر خواهد شد.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ با اشاره به اتحاد پتروشیمیهای متانول ساز ایران برای فروش محصولات خود، گفت: این شرکتها از آنجا که در فروش همکاری میکنند، هیچگاه اجاره نمیدهند قیمت پایین بیاید مگر اینکه روند جهانی قیمتها مانند زمان همه گیری کرونا سقوط کند.
به عقیده شاهدایی، بحث بازرگانی مشترک این نیست که شرکتی را زنده کنیم که همه کارها بازرگانی را انجام دهد بلکه هدف اصلی این است که شرکتهای هم محصول با هم اتحاد داشته و بتوانند در برابر رقیبان خارجی حرف برای گفتن داشته باشند و در این زمینه اولین اتحادی که صورت گرفت در خصوص متانول بود.
وی ادامه داد: شرکتهای متانولی جلسات ماهیانه دارند و روش و سیاست گذاریهای فروش صادرات و قیمت گذاری و حتی اکنون به همین دلیل امیدوار هستم که با افزایش واحدهای متانولی، قدرت ما نیز بیشتر شود.
مدیرعامل هلدینگ پتروفرهنگ گفت: صنعت نفت و صنعت پتروشیمی از تحریمها اثر میپذیرد با این حال این موضوع مقطعی خواهد بود و به دلیل نیازی که در دنیا است و محصولاتی که در پایین دست متانول در جهان مصرف میشود افت آن چنانی در قیمت نخواهد بود.
شاهدایی تاکید کرد: در کرونا به دلیل کاهش مصرف جهانی، افتی در قیمت تمام محصولات داشتیم زیرا تولید کارخانهها متوقف شد. به طور مثال در الیاف پلی استر با مشکل مواجه شد زیرا صنعت پوشاک به مدت ۸ ماه در جهان تعطیل شد.
منبع: ایرنا
نظر شما