به گزارش ایمنا، روزنامه خراسان نوشت: گاهی همین حضور افراد در مراکز بهداشتی به منظور دریافت خدمات برای تست کرونا و پیشگیری از شیوع بیشتر این بیماری، خود نیز نگرانیهایی را ایجاد میکند. در برخی از موارد ازدحام جمعیت در این مراکز و رعایت نکردن فاصله گذاریهای اجتماعی از سوی مراجعان، نگرانی معمول افراد در مراجعه به مراکز بهداشتی بوده است.
یکی از مشکلاتی که برخی شهروندان درباره آن گلایه داشتند تأخیر در انجام تستهای پی سی آر و انتظار چندین ساعته آنها در نوبت انجام تست بود که موجب میشد آنها ساعتهای طولانی را در فضای آلودهای قرار بگیرند که ممکن است به راحتی آنها را در معرض انتقال قرار دهد. برای راستی آزمایی این موضوع به چند مرکز منتخب در سطح شهر که به طور رایگان از بیماران تست کووید ۱۹ میگیرند، مراجعه میکنیم. البته بدیهی است وضعیت در مراکز غیررایگان انجام تست تا حدی متفاوت است.
رعایت نکردن فاصله گذاری اجتماعی
مرکز بهداشت «احمدی» واقع در چهارراه ابوطالب اولین مرکزی است که به آنجا مراجعه میکنم.در محوطه این مرکز صندلیهایی در فضای باز چیده شده است که قابلیت جا به جایی دارد. مراجعان با فاصله کمتر از یک متر کنار یکدیگر نشستهاند. در نزدیکی ساختمان پذیرش، چند صندلی چیده شده است که چند نفر دور هم حلقه زدهاند و یکی از مراجعان در حالی که مشغول حرف زدن با جمع است، ماسکش را پایین کشیده است. صدای سرفههای مکرر برخی مراجعان برای دیگر افرادی که منتظر هستند، نگرانی ایجاد میکند و سعی در حفظ فاصله از آنها دارند. مرد جوانی در حالی که در محوطه منتظر ایستاده است رو به جمعیتی که برای تست پی سی آر منتظرند، با صدای بلند میگوید: «زودتر هم تست نمیگیرند که راحت شویم. شاید کرونا هم نداشته باشیم، اما با این وضعیت معطلی حتماً کرونا می گیریم».
حضور طولانی در صف نوبت تست
به داخل ساختمان میروم و از مسئول پذیرش نوبت میخواهم، اما میگوید باید بعدازظهر مراجعه کنم و هم اکنون نوبت نمیدهند چرا که تعداد زیادی هنوز در نوبت هستند. یکی از مراجعان به مرکز بهداشت شهری احمدی پس از انجام تست پی سی آر میگوید: حدود ۳ ساعت برای گرفتن تست معطل شدم، تازه فکر میکنم این مرکز از مراکز خلوت تر باشد چون بیماری کنار من نشسته بود و میگفت پیش از اینجا به بیمارستان امام رضا (ع) مراجعه کرده ولی موفق به انجام تست نشده است. این شهروند درباره روند پذیرش بیماران در این مرکز میگوید: «من دو هفته پیش هم تست پی سی آر دادم و امروز برای اطمینان و صدور گواهی برای ارائه به محل کارم به این مرکز مراجعه کردم، بار اول به آزمایشگاههای شخصی مراجعه کردم، هزینه انجام تست ۳۵۰ هزار تومان بود که بدون معطلی خاصی انجام شد ولی اینجا به دلیل رایگان بودن زمان بیشتری از افراد تلف میشود، چه بسا که ممکن است تعداد مراجعان نسبت به مراکز شخصی چندان هم زیادتر نباشد». وی ادامه میدهد: «به عنوان مثال قبل از انجام تست سه بار سوالات مشابهی از بیمار میکنند، یک بار در اتاق مراقبت سلامت، اتاق پزشک و اتاق پرستاری. در حالی که میتوان با حذف یا تسهیل بوروکراسی در این مراحل به کار سرعت بیشتری بخشید وگرنه خود انجام تست زمان زیادی طول نمیکشد، حداکثر هر بیمار ۲ تا ۳ دقیقه». وی به نکته قابل تأمل دیگری هم اشاره میکند و میافزاید: «حالا علاوه بر اینکه در سیستم بهداشت و درمان ما هنوز نوبت دهی تلفنی و اینترنتی جا نیفتاده است و باید برای دریافت نوبت مراجعه حضوری داشت، نکته عجیب اینجاست که شما باید کل زمان دو تا سه ساعت را در محوطه و روی جدول یا کنار باغچه بنشینی چون به شما اعلام نمیکنند که چه ساعتی زمان انجام تست شماست و اگر شماره شما خوانده شود و حضور نداشته باشید، نوبت شما از بین خواهد رفت. مثلاً برایم جالب بود افرادی پذیرش شده بودند و یک ساعت در محوطه نشسته بودند اما به ناگاه اعلام شد، شمارههای ۱۰۰ به بالا بروند بعدازظهر بیایند، وقت تمام است!»
خانم جوان دیگری که برای تست پی سی آر مراجعه کرده است درباره خدمات این مرکز برای انجام تست میگوید: «نفر هفتاد و نهم بودم و الان بیشتر از دو ساعت و نیم اینجا منتظر هستم. به من گفتند ۱۰۰ عدد بسته تست داریم و برای انجام تست از دیگر مراکز تعداد بستههای تست بیشتری در اختیار داریم. از طرفی پذیرش هم شلوغ بود و این طور نبود که یک نفری پذیرش کنند». مادر این خانم جوان که همراه اوست، میگوید: «دخترم برای اینکه بتواند به محل کارش برگردد، باید این تست را انجام بدهد. الان خانمی نزدیک ما سرفههای شدید میکرد. با توجه به اینکه زمان طولانی در این مرکز حضور داریم، در معرض انتقال قرار می گیریم».
نکته قابل توجه در مرکز بهداشت شهری احمدی خراب بودن دستگاه ضدعفونی کننده پدالی بود!
مقصد بعدی ما مرکز بهداشت «شاهد» واقع در خیابان رازی است. ساعت ۹:۴۵ است که به این مرکز مراجعه میکنم، هنوز یک تست هم از مراجعان گرفته نشده است. وقتی از مسئول پذیرش نوبت میخواهم، این طور بیان میکند که اینترنت از صبح قطع است و فقط اسم مرا سوال میکند و از من میخواهد در نوبت بمانم. من نفر بیستم هستم. داخل محوطه میروم اما جایی برای نشستن نیست و برخی از مراجعان روی دیوار کوتاهی که ارتفاعی کوتاهی دارد، نشستهاند.
یکی از مراجعان که مرد جوانی است، میگوید: «از ۷:۳۰ در نوبت هستم الان هم ساعت ۹:۴۵ است. ما میگوئیم به صورت دستی اطلاعات ما را بنویسید و بعد وارد سیستم کنید، اما قبول نمیکنند. یک صندلی هم برای نشستن ندارند، همان طور که میبینید مردم روی دیوار نشستهاند». خانم میان سال دیگری که روی همان دیوار نشسته است، میگوید: «من اولین نفری هستم که برای انجام تست در نوبت هستم. از صبح حدود دو ساعت و نیم علاف شدم. هنوز اینترنتشان وصل نشده است».
از آنجا به مرکز بهداشت «شهرک لشکر» در خیابان فلاحی میروم. جایی که نشانی آن از سوی علوم پزشکی فلاحی ۳۰ تعیین شده بود، اما به راحتی این مرکز را پیدا نمیکنم تا اینکه پس از پرس و جو متوجه میشوم همان حوالی و در خیابان فاطمی ۱۴ واقع شده است. اینجا هم یکی از مراکزی است که جمعیت زیادی برای انجام تست به آنجا مراجعه کردهاند. داخل محوطه نیمکت گذاشته شده است، اما برخی از مردم بدون توجه به حفظ فاصله اجتماعی کنار هم روی نیمکت نشستهاند. وارد محوطه که میشوم میزی را جلوی ساختمان ورودی گذاشتهاند که هر یک از مراجعان خودش باید اسمش را در برگه روی میز یادداشت کند، چرا که در این مرکز سیستم نوبت دهی اینترنتی نیست. همه مراجعان از همان خودکار مشترک که روی میز هست، برای نوشتن اسمشان استفاده میکنند. هر چند روی میز الکل گذاشته است اما برخی از مراجعان پس از استفاده از خودکار از الکل روی میز استفاده نمیکنند. من قرار است نفر چهل و هفتم باشم. اسم ۲۶ نفر اول که تست دادهاند، خط خورده است.
یکی از مراجعان که مرد میان سالی است، میگوید: «من از ساعت ۸ به اینجا آمدهام و الان ساعت ۱۰:۱۵ است، هنوز نوبتم نشده است. وقتی آمدم هیچکس اینجا اصلاً با ما صحبتی نکرد، فقط بعد از مدتی که منتظر بودم آقایی از داخل آمد و گفت اسممان را روی برگه بنویسیم». داخل ساختمان میروم و پس از صحبت با مسئول پذیرش متوجه میشوم اینترنت مشکلی ندارد، اما باز هم از من میخواهد اسمم را روی همان برگه یادداشت کنم که همین خود ناقض پروتکلهای بهداشتی است.
مقصد بعدی، مرکز بهداشت «آب و برق» واقع در خیابان ویلاست. تعدادی از مراجعان داخل محوطه منتظر انجام تست هستند، اما در قسمت پذیرش و اتاق پزشک جمعیت بیشتری به چشم میخورد. مسئول پذیرش نوبت شصت و چهارم را به من میدهد و میگوید: «الان نوبت نفر چهل و دوم است. شما یک ساعت دیگر، حدود ساعت ۱۲:۳۰ نوبت ات میشود».
به طرف مرکز «رضا شهر» واقع در خیابان پیروزی میروم. داخل حیاط خلوت است. وارد سالن میشوم تا از مسئول پذیرش نوبت بگیرم اما ساعت ۱۲:۳۰ به من میگوید: «آخرین نفر شماره ۶۵ بود، الان دیگر نوبت نمیدهم شما باید بعد از ظهر مراجعه کنید». یکی از مراجعان که حال خوبی هم ندارد، میگوید: «من سه روز است که دارم به این مرکز میآیم. روز اول گفتند که سیستمها همه جا قطع است، فردا بیایید. فردای آن روز بعدازظهر که مراجعه کردم، گفتند شلوغ است و فردا مراجعه کن. در حقیقت الان هم به سختی قبول کردند. در حالی که من ساعت ۱۱ مراجعه کرده بودم». شهروند جوان دیگری که آن طرف تر ایستاده است، میگوید: «به همه میگویند ساعت ۲ بیایید، الان با اینکه خلوت است اما ۴۰ دقیقه است که منتظرم».
مقابل در ورودی این مرکز دو اعلامیه نصب شده که روی یکی از آنها نوشته شده است مرکز ۱۶ ساعته کرونا، و در برگهای دیگر ساعات کاری را از ۷:۳۰ تا ۱۹:۳۰ اعلام کرده است. این در حالی است که یکی از مراجعان در ساعت ۱۱، یعنی در ساعت کاری اعلام شده مراجعه کرده است اما نمیخواهند از او تست بگیرند. از من هم به عنوان مراجعه کنندهای دیگر که ساعت ۱۲:۳۰ به آنجا میروم، تست نمیگیرند.
تست رایگان فقط از بیماران واقعی!
بعد از این مرکز به مرکز بهداشت «خواجه ربیع» میروم. در این مرکز ازدحام جمعیت به چشم نمیخورد. مسئول نمونهگیری به من میگوید اگر الان نوبت بگیرم نفر پنجم خواهم بود. وقتی درباره علائم از من سوال میکند، به او میگویم سردرد و سرفه دارم، میگوید: «کرونا نیست، نمیخواهد تست بدهی. من هم از این علائم داشتهام، مگر بیکارم تست بدهم؟» درباره تعداد مراجعانی که از صبح داشتهاند، میگوید: «از صبح ۶۰ نفر برای تست آمدهاند. تعداد تستهایمان هم بستگی به تعداد مراجعان دارد. البته در صورتی که مریض واقعی داشته باشیم نه اینکه الکی بخواهد نامه سلامت بگیرد».
تعطیلی یک ساعته یکی از مراکز در روز به علت استریلیزاسیون
مرکز بهداشتی «وحدت» مرکز بعدی است که به آنجا میروم. به نشانی که مرکز منتخب تست کرونا توسط دانشگاه علوم پزشکی تعیین شده بود، مراجعه میکنم. این مرکز بهداشتی در ساختمانی واقع شده است که وضعیت نظافت راه پلهها به گونهای نیست که از یک مرکز بهداشتی انتظار میرود. حتی در نزدیک قسمت پذیرش کارتن، کاغذ و دیگر زبالههای خشک روی هم جمع شده است. پس از ورودم به آنجا یکی از مسئولان میگوید تست اینجا انجام نمیشود و باید به مرکز شماره ۲ وحدت در نزدیکی پارک وحدت مراجعه کنید. چند نفر دیگر هم برای تست کرونا مراجعه کردهاند که به آنها هم همین پاسخ داده میشود. به مرکز شماره ۲ برای انجام تست مراجعه میکنم. چند آقا در محوطه منتظر انجام تست کرونا هستند. روی شیشه محل نمونهگیری اعلامیهای نصب شده مبنی بر اینکه به علت استریلیزاسیون از ساعت ۱۳:۱۵ تا ۱۴ تست انجام نمیشود. در حالی که من آنجا اقداماتی مبنی بر استریلیزاسیون مشاهده نمیکنم. برای پیگیری موضوع به اتاق مسئول آزمایشگاه مراجعه میکنم و او نیز همین موضوع را علت انجام نشدن تست در این ساعت مطرح میکند. آخرین مرکزی که به آنجا مراجعه میکنم مرکز «امیرآباد» واقع در کال زرکش است. هر چند این مرکز خلوت است اما وقتی به قسمت پذیرش برای تست مراجعه میکنم، در ساختمان بسته است. پس از پرس و جو از چند نفر از کارکنان مرکز متوجه میشوم که مسئول تست در اتاق نمونه گیری ها برای تحویل نمونهها رفته است. آیا در این ساختمانی که مختص مراجعه کنندگان کروناست، فقط یک فرد باید حضور داشته باشد؟ و در صورت لزوم و نبود آن فرد چه کسی قرار است پاسخ گوی مراجعان باشد.
پاسخهای معاون علوم پزشکی
مهدی قلیان، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به گلایههای مطرح شده به خراسان رضوی میگوید: «مرکز "احمدی" یکی از مراکز شلوغ است، برای حفظ فاصله گذاری نگهبان دارد. حال خود مردم اگر رعایت نمی کنند…». وی ادامه میدهد: «این مرکز فضای باز زیادی دارد. اگر خودتان ببینید سایه بان و صندلی گذاشتهاند که مردم بنشینند. اینکه خود افراد رعایت نمیکنند و مثل یک بازار زمانی که مغازهای شلوغ است، نباید داخل مغازه بروند اما میروند، شما بفرمائید ما باید چه کار کنیم؟» وی درباره جمعیت مراجعه کننده به دیگر مراکز میگوید: «مرکز احمدی در مرکز شهر قرار دارد برای همین تعداد مراجعان به آنجا بیشتر است وگرنه مراکز دیگر خلوت تر است. مرکز شهرک لشکر، رضاشهر و ویلا در آب و برق هم از مراکز شلوغ است». معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره انتظار طولانی مدت مراجعان برای تست میگوید: «ما این تست را بی سبب نمیگیریم. پزشک ما نیاز به بررسی دارد تا ببیند بیمار نیاز به تست دارد یا خیر. هر تست برای ما هم هزینه بر و هم وقت گیر است. نمیشود از هر کسی تست گرفت. آن وقت بیمار اصلی را که ما باید معاینه کنیم، از دست میدهیم. مردم خودشان باید رعایت کنند. مراکز منتخب کرونا، مراکز آلودهای هستند». وقتی از او سوال میکنم که آیا باید سه ساعت روند معاینه طول بکشد، میگوید: «شما جواب بنده را بدهید که آیا پزشک ما آنجا داشتند بافتنی میبافتند یا مردم را معاینه میکردند؟ آیا بیکار بودند؟ در مراکز خدمات جامع سلامت یک پزشک است. در مراکز واکسیناسیون هم باید بالا سر کسانی که واکسن میزنند، پزشک باشد. ما یک پزشک داریم اگر دو پزشک داشتیم، بالطبع سرعت بیشتر میشد». قلیان در پاسخ به این سوال که چرا از پزشکان بیشتری استفاده نمیکنند تا کار با سرعت بیشتری انجام شود، میگوید: «من نمیتوانم هر چقدر پرسنل دولتی که خواستم بیاورم. با چه منابعی؟ من در حد منابع خودم قدم برمیدارم».
هزینه تست pcr در مراکز خصوصی ۳۵۰ هزار تومان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره مراکز منتخب کرونا میگوید: «ما در مشهد ۲۲ مرکز منتخب کرونا داریم. این مراکز بیماران با علائم اولیه را معاینه میکنند. در صورتی که صلاحیت داشته باشند و بیمار باشند از اینها نمونهگیری به عمل میآید.اینکه افراد بدون علائم و برای گواهی تست سلامت مراجعه میکنند، وظیفه این مراکز نیست. این افراد باید به پزشک مراجعه کنند و در آزمایشگاه خصوصی این کار را انجام بدهند. در مراکز خصوصی هم ۳۵۰ هزار تومان بابت هزینه انجام تست دریافت میشود». وی همچنین درباره مرکز کلاهدوز که تست رایگان میگیرد اما بیماران برای هزینه ویزیت پزشک باید ۵۰ هزار تومان پرداخت کنند، میگوید: «آن جا کلینیک بخش خصوصی طب سنتی است. در آن مرکز ویزیت پزشک با ما نیست اما انجام تست رایگان است». معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره تعداد بستههایی که به منظور نمونهگیری در اختیار مراکز قرار میگیرد، نیز میگوید: «برحسب مراجعه مراکز ما بستههای تست برای نمونهگیری در اختیارشان قرار میدهیم».
نظر شما