رشد مصرف موادمخدر صنعتی بین زنان نگران کننده است

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: سرعت رشد اعتیاد در زنان رو به افزایش است ضمن این که رشد مصرف مواد صنعتی به عنوان درمان لاغری در میان زنان نیز نگران کننده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، رضا تویسرکان‌منش امروز در نشست خبری که به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: آمار شیوع اعتیاد در مردان بیشتر است و سهم زنان از جامعه آماری معتادان، ۱۵۶ هزار نفر است که معادل ۶ درصد کل معتادان و ۶ دهم درصد کل جمعیت کشور است اما متأسفانه سرعت رشد اعتیاد در زنان رو به افزایش است ضمن این که رشد مصرف مواد صنعتی به عنوان درمان لاغری در میان زنان نگران کننده است.

وی افزود: در میان این قشر، زنان بی‌خانمان و متجاهری هستند که برای این گروه خاص، توسعه مراکز درمان و نگهداری زنان صورت گرفته است چنانچه در سال گذشته پنج مرکز نگهداری ویژه زنان در تهران، سیستان و بلوچستان، مشهد، تبریز و اصفهان اختصاص یافت.

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر با یادآوری این که آسیب‌هایی که متوجه زنان است بیش از مردان است و انگ اجتماعی بالاتری دارند و برای دسترسی به مواد مجبور به تن دادن به آسیب‌های اجتماعی هستند، تصریح کرد: به همین دلیل زنان در اولویت کارها قرار گرفتند و برای گروه زنان معتادی که متجاهر نیستند بنا داریم خدمات درمان و کاهش آسیب اقشار آسیب پذیر بخصوص بانوان را در مراکز خدمات درمانی دنبال کنیم.

وی با بیان این که فاصله شروع مصرف تا تزریق مواد و همچنین اقدام داوطلبانه این زنان برای ترک کمتر است، ادامه داد: ۶ هزار مرکز جامع سلامت و بیش از ۱۷ هزار خانه بهداشت در کشور وجود دارد که با هماهنگی‌های صورت گرفته با معاونت‌های وزارت بهداشت قصد داریم دسترسی این افراد به درمان‌های خدمات درمانی سوءمصرف مواد را توسعه دهیم. اکنون این کار در سیستان و بلوچستان به عنوان پایلوت شروع شده است.

معتادان آسیب‌پذیری بیشتری در برابر کرونا دارند

تویسرکان‌منش با تاکید بر این که وظیفه نگهداری و درمان معتادان بر عهده دولت است و معتادان متجاهر در مراکز نگهداری کمپ اعتیاد در حال طی کردن مجازات جایگزین حبس هستند، خاطرنشان کرد: معتادان به دلیل مصرف مواد مخدر دچار ضعف سیستم ایمنی هستند در حالی که مهمترین سد دفاعی در برابر کرونا سیستم ایمنی بدن است پس این افراد آسیب پذیری بیشتری در برابر ابتلای ویروس کرونا دارند.

وی افزود: به همین دلیل این افراد طبق پروتکل‌های ملی واکسن کرونا پس از کادر درمان، قرار می‌گیرند و به نوعی در اولویت دریافت واکسن هستند ضمن این که آمار معتادان در مراکز ترک در سال ۹۹، بالغ بر ۵۸ هزار نفر هستند پس سهمیه بالایی از واکسن نخواهند داشت.

اغلب داروهای گیاهی ترک اعتیاد غیرعلمی هستند

مدیرکل درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره داروهای گیاهی ترک اعتیاد، افزود: اغلب داروهای گیاهی که در مراکز غیر مجاز تحت عنوان داروی ترک توزیع می‌شود، غیر علمی و دارای ترکیبات مضر هستند. خوشبختانه ستاد با همکاری معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری موفق شد داروهایی تولید کند که در درمان و کاهش وابستگی و آسیب، اثر بخشی بیشتری نشان داده است.

وی تاکید کرد: قصد داریم سهم بیشتری از درمان اعتیاد را به داروهای نوین بدهیم و داروهای جدید وارد بازار شود.

تویسرکان منش افزود: برای درمان اعتیاد یک روش منحصر به فرد برای همه نداریم و درمان‌ها باید همراه با مددکار و حمایت‌های اجتماعی تحت نظر پزشک متخصص صورت بگیرد زیرا اعتیاد بیماری پیچیده‌ای است که درمان‌های آن هم ویژگی و پیچیدگی خاص خود را دارد.

وی با بیان این که هدف نهایی درمان اعتیاد ترک وابستگی به مواد و پاک شدن است، افزود: با مصرف مواد مخدر، تغییراتی در فیزیولوژی بدن به وجود می‌آید که خاصیت تکرار کردن مصرف می‌دهد به همین دلیل دستیابی به هدف نهایی در کوتاه مدت امکان پذیر نیست بلکه فقط یکسری عوارض و مشکلات اعتیاد را کاهش می‌دهد. تلاش داریم با داروهای خاص سم زدایی و کاهش علائم جسمانی و وابستگی روحی را در افراد ایجاد کنیم تا رفتارهای خطرناک و آسیب‌رسان نداشته باشند و مشکلات کنترل شود.

به گفته تویسرکان منش، با ادامه این روند در بلند مدت می‌توانیم با حمایت‌های روانی و مددکاری فرد را به طور کامل به زندگی بازگردانیم. اما اکنون در دنیا میزان بازگشت به مصرف مواد بالا است. در ایران نیز نگهداری معتادان در کمپ‌ها برای تعداد کمی از معتادان امکان پذیر است به این معنا که طبق آمار ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مصرف کننده مواد در کشور هستند که از این تعداد کمتر از سه درصد معتادان متجاهری هستند که وظیفه ستاد و دستگاه‌های اجرایی پاکسازی آنان است.

وی توضیح داد: معتادان متجاهر سه تا ۶ ماه در مراکز نگهداری می‌شوند که در این مدت امکان ارائه همه خدمات درمانی، روانشناسی و حمایت اجتماعی وجود ندارد. خوشبختانه مراکز جامعی در کشور در شرف تأسیس است که بعد از نگهداری معتادان متجاهر در مراکز ماده ۱۶، این افراد به این مراکز مراجعه می‌کنند و ضمن حرفه آموزی، پیگیری‌های درمانی و مراقبت بعد از دستیابی به سلامت به جامعه بازمی گردند. در مورد بقیه معتادان مصرف کننده هم هر دو شیوه درمان و کاهش آسیب انجام می‌شود و هدف نهایی این است که فرد از فرآیند مصرف مواد جدا شود.

اختصاص ۷۵ میلیارد تومان به بیمه معتادان در سال ۱۴۰۰

مدیرکل درمان و حمایت‌های اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره بیمه سلامت معتادان، تصریح کرد: مطابق قانون مبارزه با مواد مخدر، دولت مکلف است که برای همه معتادان، اعتبارات پوشش بیمه را در نظر بگیرد که این امر از سال ۹۲ شروع شد.

وی ادامه داد: ۵۰ میلیارد تومان اعتبارات بیمه معتادان در سال ۹۹ اختصاص یافت که با هماهنگی‌های بین سازمانی و فعالیت منسجم موفق شدیم عمده اعتبارات را جذب کنیم همچنین در جلسات متعدد کمیته درمان ابلاغ کردیم که همه مراکز کاهش آسیب باید با بیمه سلامت قرارداد داشته باشند.

تویسرکان‌منش از تخصیص اعتبار ۷۵ میلیارد تومانی به بیمه معتادان در سال ۱۴۰۰ خبر داد و اظهار کرد: بیمه راهکار مناسبی برای تأمین هزینه درمان و کاهش آسیب است و به نوعی دلگرمی است برای مددجو که تا با فراغ بال به درمان ترک و زخم‌های باز بپردازد. یکی از استراتژی‌های ستاد این است که همه معتادان تحت پوشش بیمه قرار گیرند و خدمات بیمه‌ای دریافت کنند. امیدواریم که با این پوشش در سال‌های آینده شاهد رشد چشمگیر اعتبارات درمان و کاهش آسیب اعتیاد باشیم.

کد خبر 490495

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.