به گزارش خبرنگار ایمنا، حدود ۱۵۰ سال پیش، روسها در شهر تبریز نخستین سازمان آتشنشانی ایران را تأسیس کردند که برج آتشنشانی تبریز از یادگارهای آن دوران است، قوت گرفتن این سازمان به همت دلاورمردانی بوده و هست که جان خود را فدای نجات و رهایی دیگران از حوادث کردهاند، آنها به دل حوادث میزنند تا آرامش را به دلهای هراسان از وقایع ناگوار هدیه کنند.
آتشنشانیها با حضور آتشنشانهای قویدل است که نمادی برای حفظ امنیت و جان و مال افراد از حوادث میشوند، با شنیدن نام آتشنشانان ایثار و فداکاری در ذهن همگان نقش میبندد، با شجاعت تمام سپر بلای دیگران میشوند تا آنها را از زبانههای آتش، سقوطهای دلهرهآور و تمام رخدادهای طبیعی و اتفاقات نامطلوب روزگار نجات دهند، همانطور که در حادثه پلاسکو مصادیق فداکاری و ایثار را به نمایش گذاشتند و سلامتی دیگران را حتی به قیمت جان خود حفظ کردند و تا آخرین لحظات برای خاموشی آتش و نجات افراد بیوقفه تلاش کردند و نمودهای این تلاش بیوقفه پایدار است.
حضور آتشنشانان در پوشش امدادی حوادث اطمینان خاطر را به همراه دارد، این نجاتگران همه فن حریف در تمام سالهای خدمت خود در این حرفه تنها به دنبال رهانیدن دیگران از خطرات هستند و با به روز کردن امکاناتشان هر روز خدمات بهتری ارائه میدهند تا جان انسانها را حفظ کنند و هر روز با عشقی روزافزون در این حرفه حافظ ایمنی و آرامش شهر و مردمان آن باشند.
فرهاد کاوه آهنگران، سخنگو و رئیس اداره ارتباطات سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان یکی از دلاورمردان آتشنشانی است و عشقش به این کار نشان از روح بلند پدر که موی خود را در این راه سپید کرده بود، دارد و با روحیهای خستگیناپذیر حدود ۱۰ سال است که لباس عاشقی بر تن دارد.
علاقمندی به آتشنشانی از کودکی
این آتشنشان بلند همت با بیان خاطرات کودکی خود که او را عاشق آتشنشان بودن کرده، به خبرنگار ایمنا، میگوید: از حدود شش سالگی به این شغل علاقمند شدم و رفته رفته علاقهام به این شغل بیشتر شد، چرا که پدرم نیز از مدیران این حرفه و یک آتشنشان شجاع بود، در سازمان آتشنشانی همه آتشنشان هستند و در زمان نیاز هیچ کس نمیگوید که من مدیرم یا تازه استخدام شدم همه با هم برای تحقق یک هدف تلاش میکنیم، به واسطه الگوبرداری از پدرم به این شغل علاقمند شدم و همیشه همراه پدرم در سازمان آتشنشانی بودم و حتی در زمان جلسهها یا حادثه حریقها هم همراه ایشان بودم، اما در ماشین مینشستم و از دور نظارهگر وقایع بودم.
وی از تلاش در حوزههای ورزشی و ترقی در آنها گفته و میافزاید: ابتدا تکواندو کار و بعد والیبالیست شدم و پلههای ورزشی را با سختی طی کردم و با همراهی خانواده و تلاش به قهرمانی آسیا دست یافتم و تیم ما اولین قهرمان آسیا در رده جوانان آسیا بعد از انقلاب بود، یعنی سال ۷۷ مقام اول را آوردیم. والیبال را تا بالاترین سطح ادامه دادم و بعد از آن به دلیل قهرمانی برای استخدام اولویت داشتم و میتوانستم هر شغلی را انتخاب کنم، اما این شغل را دوست داشتم و وارد آن شدم، تا این لحظه نزدیک به ۱۰ سال از شروع کارم میگذرد.
اهمیت ورزشکار بودن در آتشنشانی
این آتشنشان در خصوص نحوه خدمت به مردم و رضایت از انتخاب شغل آتشنشانی، تصریح میکند: از انتخاب خود، راضی هستم، چرا که در خدمت مردم هستم، در کنار آتشنشان بودن، آموزش والیبال را نیز دارم، زیرا یکی از المانهای آتشنشان شدن ورزشکار بودن است و اگر ورزشکار نبودم، شاید استخدام نمیشدم، اولویت آتشنشانان، داشتن آمادگی جسمانی و بعد از آن علمی است، آموزشهایی که در ایستگاههای آتشنشانی به آن میپردازیم، بحث ورزش و جلساتی برای اطفای حریق در حوادث است، البته قبل از شیوع کرونا هم مسابقه والیبال برگزار میشد و حتی مقام اول را آوردیم.
وی ادامه میدهد: در ابتدا در ایستگاه شماره شش خدمت میکردم و حدود سه سال در آنجا انواع پوشش امدادی حریق و حوادث را تجربه کردم، در ستاد فرماندهی ۱۲۵ نیز دو سال خدمت کردم و به دستور مدیریت وقت با توجه به این که مدرک کارشناسی افکار عمومی و افکارسنجی دارم، ابلاغ شد که در سمت کنونی فعال باشم، اکنون نیز دانشجوی کارشناسی ارشد هستم.
خاطرات تلخ و شیرین خدمت
کاوه آهنگران با اشاره به خاطرات تلخ و شیرین این شغل، اضافه میکند: یک روز در سال ۹۳ در پی اعلام این که دختر ۱۴ سالهای به داخل چاه ۱۵ متری سقوط کرده به محل حادثه در خیابان رباط اعزام شدیم. دختر مسافر بود و در خانه خاله خود میهمان بود. در آن خانه یک چاه کنار حیاط بوده و به جای اینکه دری برای چاه بگذارند، تکه موکتی روی آن پهن کرده بودند، اول فکر کردیم دختر تمام کرده و مادرش خیلی بیتابی میکرد، بچهها وارد چاه شدند و در کمال تعجب اعلام کردند دخترک زنده است، پس از نجات وی مشخص شد موکت از دختر محافظت کرده بود که به دیواره چاه برخورد نکند، در آن لحظه بزرگی خداوند را حس کردیم و متوجه شدیم ما یک وسیله هستیم و نجات دهنده واقعی خداوند متعال است همچنین خانواده دختر با گل و شیرینی برای تشکر به سازمان آتشنشانی آمدند.
وی در خصوص نحوه رویارویی با حوادث بد در آتشنشانی، خاطر نشان میکند: در حوادث ناگوار و سخت هم ما دعا میکنیم که اتفاق بدی نیفتد و اگر اتفاق افتاد پای کودکان در میان نباشد، یکی از حوادث ناخوشایند، گیر کردن دست بچه داخل چرخ گوشت است، اما با توجه به فرهنگسازیهای شده آمار این نوع حوادث کاهش یافته است در یکی از این حوادث در سال ۹۸ یک بچه دو ساله که از بهارستان آوردند و چهار انگشت کودک قطع شد و همه ما برای کودک ناراحت شدیم، مادران باید اصول ایمنی را رعایت کنند تا این اتفاقات نیفتد.
این آتشنشان از شعلههای آتشی که به جان یک جهیزیه افتاد، میگوید: یک خانواده با مشقت زیاد و کمک دیگران جهیزیه دختر جوان خود را در زیر زمین جمع کرده بودند و این جهیزیه کاملاً سوخته بود و همه همسایههای محل از این اتفاق ناراحت بودند و گریه میکردند.
وی از علاقه شدید خود نسبت به شغل آتشنشانی، میگوید: اگر هزاران بار دیگر بخواهم شغل انتخاب کنم، باز هم آتشنشان خواهم شد، زیرا من در این محیط بزرگ شدهام و عاشق این شغل هستم، البته افرادی که در این کار نبودند و فقط شنیدن که اجر دنیا و آخرت دارد، بعد از این که وارد این شغل میشوند، ممکن است دچار تردید و دودلی شوند و تنها افراد با ایمان واقعی این کار را ادامه میدهند، در این ۱۰ سال هر روز ایمانم محکمتر شده و اصلاً پشیمان نشدم و معتقدم کسانی که وارد این شغل میشوند انتخاب شدهاند تا "ناجی" باشند.
آتشنشانها همه فن حریف هستند
کاوه آهنگران از همه فن حریف بودن یک آتشنشان میگوید: در اکثر شغلها که تخصصی هستند مانند برقکاران، متخصصان کامپیوتر و تعمیرکاران ماشین، تنها یک تخصص را میآموزند، اما شغل آتشنشانی با تجربه مجموعهای از کارها و تخصصها همراه است، به طور مثال در حریقها یک آتشنشان باید ورزشکار و ماهر باشد تا بتواند مردم را نجات دهد، باید قهرمان رانندگی باشد تا بتواند در شهر با ترافیک و ماشین سنگین به موقع به محل حادثه برسد و باید متخصص برق باشد تا در حریق، جریان برق را کنترل و یا گاز را قطع کند، همچنین لازم است مانند یک تکنسین اورژانس یا پزشک باشیم تا امدادهای اولیه را انجام دهیم، گاهی نیز باید قفل ساز یا کوهنورد باشیم، تمام این موارد این شغل را ویژهتر میکند.
چالش آتشنشانان چیست؟
وی در خصوص چالشهای آتشنشانها، اظهار میکند: چالش ما این است که مردم باید در تمام مواقع بیشتر به ما کمک کنند تا کمتر دچار بحران در حوادث شویم، همچنین ترافیک بسیار زیادی در تماسها داریم و روزانه حدود یک هزار و ۲۰۰ تماس با شماره ۱۲۵ برقرار میشود، اما از این تماسها فقط ۵۰ مورد اعلام حریق و حوادث است و بقیه بی مورد است، یکی از بزرگترین چالشیهایی که با مردم داریم این است که مسیر را برای ما باز نمیکنند، افراد باید خود را به جای افراد حادثه دیده بگذارند و سریعاً مسیر را برای عبور ماشینهای آتشنشانی باز کنند.
بیشترین حوادث حریق بوده است
این آتشنشان از فداکاری همکارانش در پلاسکو، میگوید: از زمانی که همکاران ما در پلاسکو شهید شدند، اهمیت شغل ما بیشتر شده و مسئولان توجه بیشتری به تأمین امکانات لازم برای آتشنشانها میکنند، ما همیشه باید آماده مواجهه با بحران باشیم، یکی دیگر از مشکلات ایجاد محدودیت تحریمها برای به روز بودن وسایل است، چرا که وسایل باید به روز باشد تا بتوانیم مردم را نجات دهیم.
وی با بیان این که بیشترین حوادث در سال ۹۸ و شش ماهه اول سال ۹۹، حریق منزل و خودرو بوده است، میافزاید: علت بیشتر حریقها سهل انگاری و رعایت نکردن اصول ایمنی است همچنین افراد باید بدانند در منزل حریق بلافاصله زیاد میشود، زیرا بیشتر وسایل پلاستیک است و گاهی گازهای سمی نیز تولید میشود، به طور مثال تشک تختخواب وقتی بسوزد گاز سیانور تولید میکند که بسیار کشنده است، در حریق منزل، افراد باید در اسرع وقت به آتشنشانی خبر دهند، زیرا دمای حریق از ۱۰۰ درجه در چهار ثانیه به ۷۰۰ درجه میرسد و همه جای خانه را میسوزاند، همچنین میانگین زمان فرار ما از ۲۰ دقیقه به کمتر از یک دقیقه رسیده، چرا که بیشتر منازل آپارتمانی شده و سرعت آتش و دود نیز بیش از سرعت انسان است، لازم است برای کاهش بروز حوادث سیستم اطفای حریق منازل و داشتن کپسول آتشنشانی را تقویت کنیم.
کاوه آهنگران آخرین رکورد اطفای حریق را ۳ دقیقه و ۵۰ ثانیه اعلام میکند و میگوید: در این زمینه از رکورد جهانی کمتر هستیم، به کشورهای زیادی سفر کردم و با اطمینان میگویم ما همه وسایل موجود در دنیا را داریم و شاید فقط از نظر تعداد نفرات کمتر باشیم، اما کمبود کلی نداریم.
آیا آتشنشان زن استخدام میشود؟
وی با بیان اینکه به خاطر کرونا نمیتوانیم آزمون استخدامی را برگزار کنیم، تصریح میکند: مجوز استخدام ۲۵۰ نفر را گرفتیم، اما به دلیل اینکه بسیاری از آزمونهای ما عملی است، به دلیل شیوع کرونا نمیتوانیم آزمون استخدامی را برگزار کنیم، همچنین قرار بود ۹ آتشنشان زن استخدام کنیم که این موضوع کنسل شد، اما در این دوره در تهران آتشنشان زن استخدام میشود. در این زمینه ابتدا باید زیرساختهای لازم را آماده کنیم و بعد نیروی زن جذب کنیم، قطعاً زنان نیز تواناییهای خود را دارند.
نظر شما