علی معرک نژاد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: در تخت فولاد برنامه پنج ساله توسعه گردشگری با رویکرد معنوی وجود دارد، گورستانها منابع و مراکز مهمی در زمینه توسعه گردشگری با رویکرد معنوی هستند. از دو سال پیش این برنامه آغاز شد و در سال سوم تعاملات در سطح ملی اهمیت پیدا کرد؛ به همین جهت تلاش شده ظرفیت گورستانهای سراسر کشور شناسایی و شبکه گردشگری گورستانهای تاریخی راه اندازی شود.
وی ادامه داد: از جمله ظرفیتهای شهرهای اصفهان و شیراز قرارگیری این دو شهر در مثلث گردشگری «یزد، شیراز و اصفهان» است، همچنین نزدیکیهای فرهنگی بین اصفهان و شیراز نیز وجود دارد. بسیاری از مشاهیر مدفون در تخت فولاد مثل بابارکنالدین، میرزا سلیمان خان رکنالملک، حاجی آبادهای و جلالالدین همایی که نسل آنها به شیراز برمیگردد باعث شد که ارتباط اصفهان با شیراز قوی باشد.
مدیر مجموعه فرهنگی، تاریخی و مذهبی تختفولاد افزود: به همین دلیل گورستان دارالسلام شیراز که گورستان تاریخی بسیار ارزشمندی است، به عنوان اولین گام برای تعاملات فرهنگی بین آرامستانها انتخاب شد. با مذاکرات انجام شده، تفاهم نامهای نوشته شد تا در حوزههای فرهنگی، آموزشی و گردشگری اقدامات مشترکی شکل بگیرد. در همین راستا روز گذشته محمد عیدی، معاون فرهنگی شهردار اصفهان و مرتضی جعفری، معاون فرهنگی شهردار شیراز دیدار کردند و این تفاهمنامه به امضا رسید. امیدواریم این اتفاق سرآغازی باشد که این توافقات دو جانبه به توافقات چند جانبه تبدیل شود و گورستانهای تاریخی سرتاسر کشور نیز مشارکت کنند.
معرکنژاد با اشاره به امضا تفاهمنامه با «سایت جهانی تخت جمشید» گفت: پس از امضا تفاهمنامه با گورستان دارالسلام، هیئت اصفهانی بازدیدی از سایت جهانی تخت جمشید هم داشت و با مدیر این مجموعه هم به توافق رسید. این تفاهمنامه در زمینه احیا و مرمت سنگها و مسائل حفاظتی است.
وی درباره مزیتها و ظرفیتهای «شبکه گورستانهای تاریخی کشور»، توضیح داد: گورستانها از چند جهت حائز اهمیت هستند، بزرگترین منابع شناسایی شخصیتهای بزرگ و رجال هر استان، گورستانها هستند و این افراد که در گذشته زیست داشتند، روزگار کنونی ما را ساختهاند. همچنین شخصیت شناسی و شناخت سبک زندگی مشاهیر آن دوران، میتواند الگویی برای نسل جوان باشد.
مدیر مجموعه فرهنگی، تاریخی و مذهبی تختفولاد تاکید کرد: از طرفی دیگر، گورستانها ظرفیت فرهنگی هنری بالایی از معماری گرفته تا نقوشی که روی سنگ مزارها حکاکی شده دارند. هر کدام جلوههای هنری هستند که مفاهیم اجتماعی و فرهنگی جذابی در خود دارد و هویت گذشته ما را آشکار میکند. اتفاقات و رویدادهای گذشته با جست و جو کردن بین این ارکان نمایان میشود و برای ما ایجاد هویت میکند. هر شهر و کشوری برای پیدا کردن هویت خود، باید به گورستانها توجه کند.
معرکنژاد اظهار کرد: در کشورهای دیگر اروپایی نیز توجه ویژهای به این موضوع شده و به مراکز گردشگری تبدیل شدند. برای مثال گورستان پرلاشز در پاریس سالیانه دو میلیون گردشگر دارد. از طرف دیگر شهرهای ما در زمینه گردشگری نیاز به کاری خلاقانه و جدید داشت و این ظرفیتهای پنهان میتواند توسعه گردشگری را به دنبال داشته باشد و گونهای کمتر شناخته شده از گردشگری به اسم گورستان را که با مبانی دینی و اعتقادی ما، یعنی به یاد مرگ بودن، تناسب دارد، معرفی کند. این واقعیت موجب تفکر انسان میشود و تأثیرات مثبت اجتماعی نیز خواهد داشت.
نظر شما