بازگشت حیات به تمدن جیرفت

تمدن جیرفت یکی از رازهای مدفون فلات ایران است، تمدنی که روزگاری مقصد سفرهای سخت و جان‌فرسا از شرق و غرب بود و مردمانش به پیشرفت‌هایی شگرف در عهد باستان رسیده بودند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، جایی در نزدیکی‌هایی جنوب ایران کنونی و استان کرمان تمدنی شگفت‌انگیز خفته است. این محل به میان‌رودان ایران مشهور است، هلیل‌رود به این منطقه حیات داده و منطقه جیرفت را به زیستگاه مطلوب انسانی در عهد باستان تبدیل کرده بود. پیشینه تمدن جیرفت به هزاره سوم پیش از میلاد برمی‌گردد، اشیا و ظروف زینتی از جنس کانی کلینوکلر و با نقش برجسته‌های قابل توجه و مبتکرانه در این محوطه تا کنون کشف شده است همچنین آثار و کشفیات شهر سوخته نشان می‌دهد که این دو تمدن باستانی با یکدیگر مراوداتی داشته اند.

منطقه‌ای به نام «کنار صندل» در تمدن جیرفت وجود دارد که بخش‌های ناشناخته این تمدن در آن خفته و هنوز کشف نشده است همچنین نیایشگاه بسیار بزرگ و با قدمت بیش از پنج هزار سال در این تپه قرار دارد که آثار سنگی بسیار و همچنین کتیبه‌های نگاشته‌ شده به خطی ناشناخته در آن شناسایی شده است. حالا بار دیگر و پس از ۱۳ سال کاوش‌های باستان شناسی به کنارصندل جیرفت بازخواهد گشت.

در همین رابطه نصیر اسکندری، سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی کنارصندل گفت: محوطه کلیدی و عظیم کنارصندل یکی از مهمترین شهرهای عصر مفرغ در جنوب غرب آسیاست که دارای ارزش جهانی است.

او با اشاره به این نکته که محوطه کنارصندل در مرکز دشت جیرفت در استان کرمان واقع شده است، افزود: پیش از این در دهه ۸۰ خورشیدی، این محوطه توسط یک تیم بین‌المللی به سرپرستی یوسف مجیدزاده کاوش شد و در پی آن وجود یک شهر اولیه متعلق به عصر مفرغ در دره هلیل‌رود محرز شد.

اسکندری هدف از کاوش باستانی در این محوطه را تعیین عرصه و حریم آن اعلام کرد و اظهار کرد: این اقدام در راستای حفاظت از این محوطه کم‌نظیر است به علاوه، هدف علمی این کاوش مشخص کردن وسعت شهر متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد کنارصندل است که می‌تواند اطلاعات ارزشمندی از فرم شهری آن داشته باشد.

این باستان‌شناس افزود: پس از ۱۳ سال وقفه در کاوش‌های کنارصندل، با حمایت پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری بار دیگر پژوهش‌های میدانی باستان‌شناسی در این محوطه مهم از سر گرفته شد.

کد خبر 475125

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.