به گزارش ایمنا، زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال در هر جامعهای، سهم مهمی در توسعه و پیشرفت دارند که برای افزایش این اثربخشی حمایتهای مالی و سرمایهای نیاز است؛ موضوعی که در بودجه سالانه در نظر گرفته میشود.
گزارش بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ کل کشور در حوزه زنان و خانواده که به تازگی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شده، حکایت از افزایش سهم زنان از بودجه کل کشور و افزایش توجهها به زنان سرپرست خانوار، بیمه زنان و حمایت از کودکان دارد.
چنانچه بر اساس این گزارش، مجموع اعتبارات پیش بینی شده در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ که به صورت مستقیم حوزه زنان و خانواده را در برمیگیرد، ذیل دستگاههای سیاستگذار و اجرایی اصلی، ردیفهای پراکنده در دستگاههای اجرایی و ردیفهای متفرقه تنظیم شده ۳۷.۱۴۴.۵۳۵ میلیون ریال معادل ۳,۷۰۰ میلیارد تومان است که نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۹، با ۶۱ درصد رشد روبرو بوده است.
۷۵ درصد بودجه حوزه زنان و خانواده مختص دستگاههای اجرایی است
بیشترین سهم از بودجه زنان مربوط به اعتبارات پراکنده ذیل دستگاههای اجرایی در حوزه زنان و خانواده است و حدود ۷۵ درصد از اعتبار فوق را به خود اختصاص داده است. همچنین سهم دستگاه سیاستگذار (شورای فرهنگی اجتماعی زنان ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی) از کل اعتبار این حوزه کمتر از ۱ درصد است.
۳۰ درصد از بودجه ۱۴۰۰ زنان و خانواده به حوزه کودکان تعلق دارد
بررسی ردیفهای مستقیم در حوزه کودکان نشان میدهد که حدود ۳۰ درصد از کل اعتبار پیشنهادی زنان و خانواده به حوزه کودکان تعلق گرفته که ۷۳ درصد از بودجه فوق رویکرد حمایتی داشته و در جهت رفع نیازهای اولیه زیستی کودکان است و فقط حدود ۳۰ درصد از آن به آموزش و مسائل تربیتی اختصاص پیدا کرده است.
نکته دیگر اینکه بیشترین افزایش اعتبار در حوزه زنان و خانواده مربوط به شرح فعالیت «کمک هزینه بهبود تغذیه کودکان مبتلا به بیماریهای متابولیک» است که نسبت به بودجه سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۱۳ برابر شده است.
با توجه به تعداد نفرات دریافت کننده این کمک هزینه و تخمین تقریبی هزینههای ماهیانه هر بیمار، میتوان گفت که اعتبار در نظر گرفته شده حاشیه اطمینان بالایی دارد و به عبارتی در طراحی بودجهای منطق مدیریتی در مورد آن لحاظ نشده است.
رشد ۵۰ درصدی سهم زنان سرپرست خانوار از بودجه ۱۴۰۰
حمایت از زنان سرپرست خانوار در قالب خدمات بیمهای، خدمات حمایتی و حمایتهای اجتماعی از اهم موضوعات دیگر این بودجه است که ۲۵ درصد از اعتبارات پراکنده دستگاههای اجرایی در حوزه زنان و خانواده را به خود اختصاص داده که نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۹ حدود ۵۰ درصد رشد مثبت داشته است.
فعالیتهای معاونت زنان و خانواده در برگزاری مراسم روز زن هم در لایحه ۱۴۰۰ افزایش ۵۰ درصدی داشته است.
البته در اعتبارات ردیفهای متفرقه، طرح توانمندسازی زنان سرپرست خانوار موضوع ماده (۸۰) قانون برنامه ششم توسعه رشد منفی ۴۰ درصد داشته و به طور کلی ردیفهای حمایتی از زنان سرپرست خانوار ۲۳ درصد از کل اعتبارات حوزه زنان و خانواده را به خود اختصاص داده است.
بر اساس این گزارش، یکی از راههای مهم در راستای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، سوق دادن کمکها به آنها از سوی دولت به خدمات بیمهای و اجتماعی است.
در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مطابق تبصره «۱۴» بند «۱۳» ذیل مصارف هدفمندی یارانهها علاوه بر اینکه به موضوع «کاهش فقر خانوارهای تحت حمایت کمیته امداد امام (ره) و سازمان بهزیستی» پرداخته شده، در بند «۱۵»، پرداخت حق بیمه سهم دولت برای بیمه زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست مورد توجه قرار گرفته است.
منبع: ایرنا
نظر شما