به گزارش خبرنگار ایمنا، در حالیکه بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۰ بانک مرکزی به عنوان سر شبکه بانکهای کشور مکلف شده از محل پسانداز جاری و قرضالحسنه نظام بانکی تسهیلات قرضالحسنه ۵۰ میلیون تومانی ازدواج را به زوجهای جوان (در مجموع ۱۰۰ میلیون تومان) پرداخت کند، در روزهای گذشته یکی از اعضای کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی که این روزها بررسی و اصلاح اساسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ را در دستور کار دارد و به همین جهت بسیار خبرساز شده از افزایش وام ازدواج زوجهای جوان به ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان خبر داد.
بر این اساس طبق اطلاعات ارائه شده در لایحه بودجه سال آینده این وام، به زوجهایی تعلق خواهد گرفت که تاریخ عقد ازدواج آنها پس از یکم فروردین ماه سال ۱۳۹۷ باشد و تاکنون وام ازدواج دریافت نکرده باشند.
قابل ذکر است تا پیش از اعلام کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی مبنی بر افزایش میزان وام ازدواج در سال ۱۴۰۰ در لایحه بودجه ۱۴۰۰ مقرر شده بود تسهیلات قرضالحسنه ازدواج برای هر یک از زوجین در این سال برابر با ۵۰ میلیون تومان با بازپرداخت هفتساله باشد و اخذ یک ضامن معتبر و سفته برای پرداخت تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی ازدواج به زوجین کافی بود؛ اما در روزهای اخیر گمانهزنیهایی نیز مبنی بر احتمال تغییر شرایط دریافت وام ازدواج از سوی زوجهای جوان مطرح شده که هنوز به تأیید مجلس شورای اسلامی نرسیده است.
حسینعلی حاجیدلیگانی عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ پیشتر گفته بود: بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق، وام ازدواج در سال ۱۴۰۰، ۷۰ میلیون تومان و بازپرداخت آن ۱۰ ساله شده و اعضای کمیسیون تلفیق مجلس یازدهم مصوبهای مبنی بر عدم نیاز به ضامن در سال آینده برای دریافت وام ازدواج نیز در نظر گرفتهاند و اعتبارسنجی لازم در این زمینه انجام خواهد شد.
اما در حالی بسیاری از جوانها روی مبلغ ناچیز اعلام شده برای وام ازدواج در سال آینده حساب باز کردهاند که مصوبات کمیسیون تلفیق بودجه پس از تصویب در جلسه علنی و تأیید شورای نگهبان تبدیل به قانون شده و برای اجرا از سوی دولت ابلاغ میشود.
بر این اساس بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند با توجه به حجم ناچیز نقدینگی در شبکه بانکی کشور و کاهش شدید درآمدهای دولتی حاصل از فروش نفت خام به کشورهای دیگر، امکان افزایش مبلغ وام ازدواج در سال آینده برای دولت نیست و این تنها یک پیشنهاد مناسب اما غیرعملیاتی در شرایط فعلی نظام اقتصادی از سوی اعضای کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی است.
حداقل وام ازدواج باید ۴۰۰ میلیون تومان باشد
حسین عماره، اقتصاددان و استاد دانشگاه در این باره به خبرنگار ایمنا میگوید: فشار اقتصادی که در حال حاضر بر نظام اجتماعی وارد شده به حدی است که بسیاری از جوانها به ازدواج فکر هم نمیکنند و تجملاتی شدن ابزارهای آغاز زندگی مشترک نیز مزید بر علت شده تا امروز بیش از هر بازه زمانی دیگری، شاهد کاهش ازدواج و تشکیل خانواده در میان اعضای نظام اجتماعی باشیم.
او میافزاید: در حقیقت ازدواج به یکی از پدیدههای لوکس و غیرطبیعی در جامعه تبدیل شده و بحران اقتصادی ناشی از شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور باعث شده تا بسیاری از خانواده در تأمین معیشت روزانه خود نیز دچار مشکلات جدی و اساسی شوند.
این اقتصاددان با تاکید بر لزوم افزایش مبلغ وام ازدواج در سال آینده، تصریح میکند: ۲۰۰ میلیون تومان هزینه خرید یک خودروی سطح پایین و معمولی در ابتدای زندگی دو زوج جوان است و به نظر میرسد حداقل وام ازدواج مناسب برای جوانان در سال آینده باید بیش از ۴۰۰ میلیون تومان باشد تا بتوانیم شاهد یک رشد و رونق جدی در ازدواج و تشکیل خانواده باشیم.
پیگیر اجرایی شدن مبلغ جدید وام ازدواج هستیم
مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز اظهار میکند: مبلغی که برای وام ازدواج در بودجه ۱۴۰۰ از سوی مجلس یازدهم پیش بینی شده لزوماً مبلغ مورد نیاز برای تأمین هزینههای شروع یک زندگی مشترک در شرایط فعلی نیست و شاید هزینه آغاز زندگی مشترک برای جوانها در حال حاضر، بسیار بیشتر از مبلغ در نظر گرفته شده برای وام ازدواج در بودجه ۱۴۰۰ باشد.
او ادامه میدهد: این وام قرضالحسنه که بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان برای دو زوج جوان در نظر گرفته شده، کفایت هزینههای ابتدایی شروع یک زندگی مشترک و اجاره یک واحد مسکونی در شهرهای بزرگ را هم نمیکند و دیدگاه مجلس در موضوع افزایش میزان وام ازدواج، تطابق میزان این وام با نرخ تورم در کشور بوده است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اضافه میکند: پیگیر هستیم که همین مبلغ نیز برای وام ازدواج اجرایی شود زیرا اغلب در اوقات، مجلس این موارد را در لایحه بودجه پیشبینی میکند اما اجرای آن از سوی دولت با مشکلاتی روبرو میشود و به همین دلیل برای تأمین منابع مالی و برطرف کردن موانع پرداخت این وام به زوجهای جوان تلاش میکنیم.
طغیانی تصریح میکند: مجلس شورای اسلامی در مجموع بین ۱۴۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان وام ازدواج برای زوجین در لایحه بودجه ۱۴۰۰ پیشبینی کرده است؛ البته این پیشنهاد هنوز در صحن مجلس مطرح نشده و پس از تأیید در صحن، نهایی خواهد شد.
او اضافه میکند: به نظر میرسد با توجه به منابع نظام بانکی و شرایط کنونی کشور، پیشبینی ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان وام ازدواج برای هر نفر از زوجین در بودجه ۱۴۰۰، پیش بینی قابل قبولی باشد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تسهیل شرایط ازدواج جوانان، لزوماً وابسته به برطرف سازی موانع اقتصادی نیست، یادآور میشود: بخشی از مشکلات موجود در مسئله ازدواج به معضلات فرهنگی و اجتماعی فعلی کشور باز میگردد. در بسیاری از موارد نظام اجتماعی موانع فرهنگی را برای ازدواج در پیش روی جوانان تعریف میکند که برداشته شدن آنها جز با تحول فرهنگی میسر نیست.
طغیانی خاطرنشان میکند: مجلس یازدهم در مسیر مأموریت خود برای تسهیل شرایط ازدواج، تاکید بر افزایش میزان وام ازدواج و اشتغالزایی در کشور را در بودجه ۱۴۰۰ مورد توجه قرار داده است.
گزارش از سپهر زارع، خبرنگار ایمنا
نظر شما