به گزارش خبرنگار ایمنا، ویلیام برنز، دیپلمات باسابقهای است که روابط دیرینهای با جو بایدن، رئیسجمهور منتخب آمریکا دارد. زمانی که بایدن ریاست کمیته روابط خارجی را بر عهده داشت با ویلیام برنز همکاری میکرد. برنز با اعضای دیگر دولت آینده بایدن از جمله جک سولیوان که قرار است مشاور امنیت ملی شود تعامل بسیاری دارد.
رسانههایی همچون نیویورکتایمز، درباره این انتخاب نوشتهاند که «بایدن قصد داشته است این پیام را منتقل کند که سازمان اطلاعات آمریکا تحت تأثیر سیاست نیست. تجربه برنز به عنوان «مصرف کننده اطلاعات» و نه به عنوان «تولید کننده» موجب شده است که او کاندیدای مناسبی برای این پست محسوب شود. چون از رؤسای سیآیای انتظار میرود که پیشنهادهای سیاستگذاری را کنار بگذارند و بر بکارگیری اطلاعات و ارزیابیها متمرکز شوند. مقامات اطلاعاتی سابق آمریکا معتقدند که مهمترین ویژگی رئیس سیآیای، تخصص او در اطلاعات نیست، بلکه رابطهاش با رئیسجمهور است که آقای برنز از آن برخوردار است.»
برنز اکنون رئیس بنیاد کارنگی است که برای برقراری صلح بینالملل تلاش میکند. وی در سال ۲۰۱۴ بعد از حدود ۳۲ سال فعالیت در وزارت خارجه آمریکا بازنشسته شد و در دو دهه گذشته در حساسترین و مهمترین شرایط ایفای نقش کرده است. برنز مخالف حمله آمریکا به عراق بود و در سال ۲۰۰۲ مخالفتش با این اقدام را به صراحت اعلام کرد.
ویلیام برنز، سفیر آمریکا در مسکو و اردن هم بود. وی سابقه معاونت وزارت امور خارجه آمریکا را دارد و در دورههای جمهوریخواهان و دموکراتها هر دو خدمت کرده است. در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، برنز در تیم مذاکرهکنندگان هستهای آمریکا بود و راه را برای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ هموار کرد.
انتخاب برنز که از منتقدان سیاستهای خارجی دونالد ترامپ از جمله خروج آمریکا از برجام و ترور سردار قاسم سلیمانی بود میتواند معنای ورود روش سیاست خارجی آمریکا به دورهای متفاوت را داشته باشد؛ به خصوص اینکه دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود سعی کرد اهمیت مقامهای اطلاعاتی را کاهش دهد و به دلیل تحلیلهایی که درباره "تهدیدهای امنیت ملی آمریکا از سوی ایران" ارائه شد، آنها را منفعل و سادهلوح خواند.
ویلیام برنز در انتقاد از سیاستهای ترامپ، تاثیر فشار حداکثری وی علیه ایران را مردود میداند و معتقد است که اقدامات نادرست ترامپ موجب شده نتواند حتی سیاستهای خودش درباره ایران را جامه عمل بپوشاند.
روزنامه اورشلیمپست از روزنامههای نزدیک به رژیم صهیونیستی در مورد برنز نوشته است که «برخی از مقامات سابق اطلاعاتی آمریکا معتقدند که وی ممکن است در انجام اقدامات تهاجمی مخفی و حملات تردید بیشتری داشته باشد و در مورد صحت اطلاعات جاسوسی مربوط به ایران که منبع آن از کشورهای خاورمیانه مانند اسرائیل نشأت میگیرد، بدبینی بیشتری به خرج دهد.»
برنز دیپلماتی است که در بین دموکراتها و جمهوریخواهان از اعتبار بسیار زیادی برخوردار است و به نوشته روزنامه والاستریتژورنال، تجربه بسیاری در امور امنیتی حساس دارد.
در صورت آغاز به کار وی، پرسش اساسی این خواهد بود که برنز چگونه میتواند با آوریل هاینز که انتخاب بایدن برای ریاست آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا (NSA) است کار کند؟ تیم انتقالی بایدن گفته است که خانم هاینز مقام ارشد اطلاعاتی در دولت خواهد بود و قصد ندارد به صورت رسمی سیآیای را در کابینه عضو کند.
نظر شما