بابک صفاری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره تأثیر درآمدهای نفتی بر اقتصاد کلانشهرها، اظهار کرد: این موضع کلی بوده و نمیتوان تئوری واضحی را برای آن ارائه داد زیرا متناسب با نوع ساختار اقتصادی این تأثیر پذیری متفاوت خواهد بود.
وی افزود: اما در اقتصاد ایران بخشی از هزینه کرد شهرها توسط دولت تأمین میشود بنابراین زمانی که درآمد دولت افزایش یابد، توسعه زیرساختها در شهر نیز بهبود یافته و اشتغالهایی در شهرها ایجاد میشود که این موضوع در مقابل نیز وجود دارد.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: نزدیک به ۸۰ درصد جمعیت ایران شهر نشین هستند و زمانی که وضعیت مالی دولت بهتر باشد مردم بیشتری منتفع خواهند شد، بنابراین درآمدهای نفتی به ساختار اقتصاد شهری مرتبط است اما نمیتوان مدل مشخصی برای آن تعریف کرد.
صفاری افزود: با بررسی این موضع در سطح ملی خواهیم دید هرگاه درآمدهای نفتی افزایش یابد، در پی آن قیمت ارز کاهش یافته و واردات کالاهای خارجی افزایش مییابد، بنابراین زمانی میرسد که منابع موجود از بین رفته و با انبوهی از واردات و در پی آن کسری تراز تجاری مواجه میشویم که این موضع در ساختار اقتصاد ایران اتفاق افتاده است
وی ادامه داد: در دولت نهم درآمدهای نفتی بسیار افزایش یافت و قیمت ارز نیز کاهش یافته بوده بنابراین کالاهای خارجی ارزان شده بود، به طوری که حتی در زمستان انگور از شیلی وارد میشد. نمونه واردات خودروهای خارجی از آن زمان شروع شد. پس از آنکه درآمدهای نفتی کاهش یافت اقتصاد رکود یافت و درآمد مردم نیز کاهش یافت.
عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان با بیان اینکه اقتصاد ایران اکنون درگیر بیماری هلندی بوده و این موضع کاملاً ملموس است، گفت: قسمت عمدهای از بودجه دولت به فروش نفت اختصاص دارد که اگر بتوان این فروش را به خوبی انجام داد وضعیت مالی دولت بهتر شده و رفاه نیز افزایش مییابد.
صفاری افزود: این موضوع برای دولت مهم است و اکنون نیز امیدی که وجود دارد گشایشی در افزایش درآمدهای نفتی دولت و در پی آن بهبود وضعیت رفاه مردم است.
نظر شما