تاریخ دقیق تولید واکسن کرونای ایرانی مشخص نیست

با اعلام سازمان بهداشت جهانی ۱۵۰ واکسن کرونا هم اکنون در دنیا در دست ساخت است اما در این میان تنها ۴ واکسن آخرین مراحل کارآزمایی بالینی را با موفقیت پشت سرگذاشته است و در مسیر گرفتن تاییدیه‌های لازم از سازمان‌های نظارتی قرار دارند.

به گزارش ایمنا، واکسن فایزر: طبق نتایج به‌دست آمده اثربخشی ۹۵ درصد در برابر بیماری کووید ۱۹ برای این واکسن گزارش شده است. در ساخت این واکسن فناوری جدیدی برای ایجاد فاکتور ایمنی به کار رفته است که شامل استفاده از RNA یعنی بخشی از فتوژنتیک خود ویروس است که باعث می‌شود این نوع واکسن‌ها سریع‌تر از واکسن‌های سنتی تولید شوند.

به گفته متخصصان، نقطه ضعف واکسن فایزر این است که بدن به سرعت واکسن‌هایی با این ساختار را تحریک نمی‌کند و باید تزریق متعدد داشته باشد و به همین دلیل فایزر دو تزریق با فاصله سه هفته تزریق را عنوان کرده ضمن آنکه نقطه ضعف دیگر فایزر این است که باید در دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود.

واکسن مودرنا: واکسن دیگری که هم اکنون در انتظار تاییدیه توزیع گسترده است، واکسن مودرنا می‌باشد. نتایج تحقیقات این واکسن نشان می‌دهد که واکسن مودرنا اثر بخشی ۹۴.۵ درصدی دارد. واکسن مودرنا مانند فایزر براساس فناوری جدید mRNA است اما این نباید مانند شرکت فایزر در دمای خیلی سرد نگهداری شود که در نتیجه توزیع آن آسان‌تر خواهد بود. این واکسن در دمای استاندارد یخچال یعنی ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری و می‌توان در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد تا ۶ ماه نگهداری شود.

واکسن آکسفورد بریتانیا: محققان انگلیسی اعلام کردند این واکسن نتایج درخشانی کسب کرده است و آماده استفاده است. این واکسن از ویروس حامل یعنی ویروس تعدیل یافته از نظر ژنتیکی ساخته شده و اثر بخشی آن بین ۶۲ تا ۹۰ درصد گزارش شده است. واکسن آکسفورد را می‌توان در دمای یخچال نگهداری کرد بنابراین زیرساخت‌های نگهداری از این واکسن به سرعت فراهم می‌شود و جابجایی آن آسان است.

واکسن "اسپوتنیک وی" روسیه: این واکسن روسی براساس یک ناقل ویروسی و براساس ویروس عامل سرماخوردگی در انسان طراحی شده است. این واکسن در دمای معمولی یخچال نگهداری می‌شود و طبق اعلام مسئولین روسی اثربحشی این واکسن ۹۲ درصد است.

واکسن CoronaVac محصول شرکت سیواک چین: واکسن غیرفعالی است که از بخش‌های ویروس مرده ساخته شده است. مزیت این واکسن مانند واکسن روسی این است که در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری می‌شود و به گفته مسئولین چینی اثربخشی آن ۹۰ درصد است.

سه واکسن کرونای شرکت‌های دانش بنیان ایران قرار است تا پایان دی‌ماه مجوز ورود به فاز انسانی تولید واکسن را دریافت کنند. علاوه بر این تحقیقات تولید یک واکسن دیگر به طور مجزا توسط بنیاد برکت در حال انجام است.

واکسن کرونای ایرانی که مجوز آزمایش انسانی را دریافت کرده همانند واکسن چینی از ویروس کشته شده استفاده کرده است. واکسن غیرفعال ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به عنوان اولین واکسن ایرانی با دریافت کد اخلاق عملاً وارد مطالعه بالینی شده است و تیم تحقیقاتی این واکسن اعلام کرده‌اند این واکسن در مرداد ۱۴۰۰ به تولید انبوه خواهد رسید.

دکتر "مینو محرز" عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره آخرین وضعیت واکسن ایرانی گفت: تعدادی واکسن در کشور ما در مراحل رسیدن به تولید است. بنده اذعان می‌کنم ما در تهیه واکسن بدبختیم. هر ساله برای تهیه واکسن آنفلوآنزا و حتی کم کم برای تهیه واکسن ویژه بچه‌ها مقداری عقب هستیم زیرا به دلیل تحریم‌های ظالمانه بر علیه کشور، واکسن به ما نمی‌دهند لذا ما باید در زمینه تولید واکسن برای کودکان و بزرگسالان خودکفا شویم.

وی ادامه داد: خوشبختانه تکنولوژی تولید واکسن را در کشور در اختیار داریم و نیروهای باهوش و متخصصی نیز در این حوزه در کشور وجود دارد که علم تولید واکسن را دارند و اگر تکنولوژی در اختیار آنها قرار دهیم قطعاً می‌توانیم به تولید واکسن دست پیدا کنیم که این اتفاق زمینه شروع ساخت واکسن در ایران خواهد بود و شرایط این مهم در کشور اکنون آماده شده است.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره وضعیت تولید واکسن کرونای ایرانی نیز گفت: کارآزمایی بالینی اولین واکسن ایرانی که تاییدیه کمیته اخلاق را دریافت کرده، هم اکنون در حال اجراست.

محرز با اشاره به اینکه تمامی واکسن‌های ایرانی در WHo ثبت شده‌اند افزود: علت اینکه بنده این کار را قبول کردم این بود که می‌خواستم کارآزمایی بالینی این واکسن‌ها زیر نظر خودم انجام شود تا بتوانم در صورت رسیدن به مرحله استفاده عمومی و گسترده به راحتی به مردم بگویم که می‌توانند این واکسن را بزنند.

وی با بیان اینکه نمی‌دانیم که آزمایشات واکسن کرونای ایرانی چه زمانی به مرحله نهایی و نهایتاً تولید خواهد رسید، در ادامه خطاب به افرادی که از واکسن ایرانی می‌ترسند، گفت: واکسن‌های ایرانی کرونا که هم اکنون در دست اقدام می‌باشند، از ویروس‌های ضعیف شده هستند و سالیان درازی است که ما از واکسن‌های ویروس ضعیف شده استفاده می‌کنیم و مانند mRNA که یک واکسن جدیدی می‌باشد که تازه به بازار آمده باشد و نمی‌دانیم چه مشکلات و عوارضی برای ما ایجاد می‌کنند، نخواهد بود.

محرز به ایسنا گفت: مردم مطمئن باشند که مراحل تولید واکسن ایرانی با نهایت دقت انجام می‌شود و پس از دریافت مجوزهای لازم از سازمان بهداشت جهانی به تولید انبوه خواهد رسید اما به صورت دقیق نمی‌توانیم عنوان کنیم که چه زمانی واکسن ایرانی به مرحله نهایی آزمایشات و تولید انبوه خواهد رسید.

کد خبر 461142

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.