مجتبی ناجی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، در خصوص دستهبندی افراد بیخانمان، اظهار کرد: کودکان خیابانی، دختران فراری، معتادان متجاهر و کارتنخوابها جزئی از بیخانمانها بحساب میآیند، شهرداری اصفهان نیز در خصوص ساماندهی افراد بیخانمان به بهزیستی کمک میکند، این نهاد دارای مرکز غربالگری مردان و زنان بیخانمان بوده و موارد را به بهزیستی و دانشگاه علوم پزشکی ارجاع میدهد، کودکان کار و دخترانی که از خانه فرار کردهاند تحت پوشش معاونت اجتماعی بهزیستی هستند و به امور دیگر مددجویان معاونتهای دیگر رسیدگی میکنند.
وی ادامه داد: سالانه حدود ۲۴۰ کودک بیخانمان به سازمان بهزیستی اصفهان ارجاع داده میشوند و مراکز شبانهروزی این افراد را پذیرش کرده و ساماندهی میکنند، منظور از ساماندهی هم این موضوع است که اگر این کودکان دارای آشنای نزدیک بوده و شرایط حضانت را برخوردار باشند، با دستور قضائی تحت سرپرستی آشنایان درجه ۲ و ۳ خود قرار میگیرند، اگر برای کودکی بستگانی وجود نداشته باشد این افراد در ۳۹ مرکز شبانهروزی در استان تحت عنوان مراکز شبه خانواده نگهداری میشوند و به ۴۸۰ کودک و نوجوان تا سن ۱۸ سال، خدمات لازم زندگی ارائه میشود.
مشکلات روانپزشکی کارتنخوابها بیش از مشکلات اقتصادی آنهاست
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان در خصوص رغبت نداشتن بیخانمانها نسبت به حضور در مراکز بهزیستی، افزود: معمولاً این افراد داوطلبانه به مراکز نمیآیند، تصور برخی مردم این است که افراد بیخانمان تنها از نظر اقتصادی معضل دارند و از دیگر جنبهها مشکلی ندارند اما مشکلات بیخانمانها بیشتر از اینکه اقتصادی و معیشتی باشد، شخصیتی و روانپزشکی است، یعنی این افراد پس از ارزیابی به عنوان افراد هنجارپذیر شناخته نمیشوند و به قواعد و مقررات احترام نمیگذارند برای همین است که از ساختار خانواده جدا شده و به سکونتگاههای غیررسمی میروند.
وی تصریح کرد: بنابراین افراد بیخانمان در مراکز شبانهروزی قانونپذیر نیستند و هنجارهایی مثل رعایت ساعات خواب، برنامههای توانمندسازی و مواردی از این دست را رعایت نمیکنند به همین دلیل میل چندانی به حضور در این مراکز ندارند.
تجارت کارتنخوابها و بهرهکشی از آنان
ناجی در خصوص نوعی تجارت که در بین برخی افراد کارتنخواب رایج است، افزود: این افراد در پوشش کارتن خوابی اقدام به نوعی تجارت میکنند، مواردی مثل خرید و فروش موادمخدر، تبادل کالاهای قاچاق و حضور در برخی باندهای قاچاق که باعث میشود به دلیل قطع شدن زنجیره این مشاغل میلی به حضور در مراکز بهزیستی نداشته باشند. افرادی هستند که از بیخانمانها بهرهکشی میکنند و بعضاً مشاهده میشود که همین افراد تصمیمگیری درست را از بیخانمانها سلب میکنند.
وی با اشاره به اعتیاد موادمخدر به عنوان مهمترین آسیب در بین افراد بیخانمان، تصریح کرد: علاوه بر اعتیاد، آسیب به خانواده و فروپاشی آن، فرزندآوریهای نامشروع و متولد شدن کودکان بی هویت و بازماندن همین کودکان از تحصیل و مسائل بهداشتی در زمره آسیبهایی است که متوجه بیخانمانها میشود.
معاون اجتماعی بهزیستی استان اصفهان با بیان اینکه ۱۳ نهاد در طرحهای جمع آوری بیخانمانها کمک میکنند، افزود: نهادهای عمومی و غیردولتی برای ساماندهی این افراد تقسیم کار کردهاند و نه تنها کارتنخوابها بلکه متکدیان، معتادان متجاهر، کودکان کار و دختران فراری تحت پوشش طرحهای جمع آوری قرار میگیرند.
وی در پایان در خصوص لزوم بازنگری در طرحهای جمعآوری گفت: طرحهای جمع آوری بیخانمانها نیاز به یک بازنگری دارد تا متناسب تأمین اعتبار شود و شرح وظایف هر دستگاه شفافتر شده و تعاملات بین بخشی بهتر انجام شود و در واقع ساماندهی بین بخشی رخ دهد.
نظر شما