به گزارش ایمنا به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، محمدحسن عصاره اظهار کرد: حجم صادرات گروه داروها و فرآوردههای گیاهی نسبت به چند سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با اشاره به ارزآوری ۵۷۰ میلیون دلاری گیاهان دارویی در سال ۹۸ گفت: درآمد ارزی صادرات داروها و فرآوردههای گیاهی سالانه نزدیک به ۱۰۰ میلیون دلار برآورد میشود.
تهیه فهرست کشورهای مقصد با تفکیک انواع گیاهان دارویی
وی از تدوین راهبردهای صادرات گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی خبر داد و گفت: این ستاد، تدوین راهبردهای صادراتی را با مشارکت شرکتهای پیشرو در زمینه گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی در دست اقدام دارد و در این راستا کارگروهی برای شناسایی بازار گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی و شناسایی ظرفیتهای کشور تشکیل دادهایم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ریاست جمهوری ادامه داد: با تشکیل این کارگروه و انجام بررسیها پس از نهایی سازی، فهرست کشورهای مقصد صادراتی به تفکیک انواع گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی مشخص خواهد شد.
فعالیت ۱۵۰ شرکت در حوزه گیاهان دارویی
عصاره با اشاره به صادرات فرآوردههای صنعت گیاهان دارویی اظهار کرد: با توجه به سیاستهای توسعه افزایش صادرات فرآوردههای با ارزش افزوده بالا که در سیاستهای کلان نظام و همچنین سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی تاکید ویژهای بر آن شده است، اقدامات مؤثری صورت گرفته که نتایج آن را میتوان در افزایش شرکتهای صادرکننده محصولات و فرآوردههای گیاهان دارویی به ۱۵۰ شرکت طی چندسال اخیر مشاهده کرد.
وی با اشاره به تأثیر دو عامل تحریم و افزایش نرخ ارز بر روند صادرات حوزه محصولات و فرآوردههای گیاهان دارویی در چند سال اخیر گفت: با این حال میتوان از چالشهای پیش رو، حداکثر بهرهبرداری را برد و نرخ صادرات را به آنچه در افق ۱۴۰۴ پیش بینی کردهایم، نزدیک کرد.
پاندمی کرونا از چالشهای صادرات گیاهان دارویی
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی ریاست جمهوری افزود: با توجه به این محدودیتها در روند فعالیتهای صادراتی، برخی شرکتها در حوزه فرآوردههای گیاهی به ناچار عمده فعالیت خود را معطوف به بازار داخلی کردهاند.
عصاره با بیان اینکه شیوع پاندمی کرونا یکی دیگر از چالشها در حوزه صنعت و صادرات گیاهان دارویی است، اظهار کرد: شیوع پاندمی کرونا به عنوان یکی از عوامل غیرقابل پیش بینی، تأثیرات مخربی بر کل تجارت جهانی گذاشته است و ایران نیز از این رخداد پیش آمده مصون نمانده است به طوری که صنایع مختلف از جمله صنعت گیاهان دارویی به علت مسائلی همچون تعطیلی مبادی گمرکی، افزایش نرخ ارز و چندین چالش دیگر، آسیبهای جدی دیدهاند.
افزایش خام فروشی گیاهان دارویی با افزایش نرخ ارز
وی ادامه داد: با توجه به این که حوزه فعالیت شرکتهای تولید کننده داروها و فرآوردههای گیاهی مرتبط با سلامت جامعه و کشور است، با شیوع کرونا فرصت مناسبی برای تولید محصولات سلامت محور در برخی شرکتهای تولید کننده فراهم آمده است که میتوانند از آن به منظور رونق تولید خود استفاده بهینه کنند.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به این که ذخایر گیاهان دارویی میراث ملی کشور محسوب میشوند، اظهار کرد: افزایش نرخ ارزهای خارجی و بازار جذاب و پرسود، صادرات غیرقانونی برخی گیاهان دارویی و شرایط افزایش پدیده خام فروشی را بیش از پیش نمایان کرده است و از این رو برای انجام وظیفه و حفظ این میراث ملی و سرمایه ارزشمند باید قدمهای بیشتری برداریم.
عصاره تاکید کرد: در شرایط به وجود آمده، برای جلوگیری از خام فروشی گیاهان دارویی باید اقدامات به سمتی سوق داده شود که محصولات فرآوری شده با ارزش افزوده بالا در حوزههای مختلف دارویی و غذایی در سبد صادراتی قرار گیرد.
وی به بازار محصول زعفران به عنوان یکی از نمادهای خام فروشی اشاره کرد و گفت: کشور اسپانیا با وجود این که تنها یک درصد زعفران دنیا را تولید میکند، دارای بزرگترین حجم تجارت زعفران است در صورتی که ایران با بیشترین تولید زعفران جهان، سهمی پایینتر از ۱۰ درصد از این بازار بزرگ را در اختیار دارد.
نظر شما