مخالفت نمایندگان با تغییر نحوه بررسی طرح‌ها و لوایح در صحن علنی مجلس

نمایندگان مجلس با کلیات طرح اصلاح آیین نامه داخلی درخصوص تغییر نحوه بررسی طرح ها و لوایح در صحن علنی مجلس مخالفت کردند.

به گزارش ایمنا به نقل از خانه ملت، نمایندگان در نشست علنی امروز -چهارشنبه ۷ آبانماه- مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی طرح اصلاح موادی از آئین نامه داخلی مجلس، با کلیات این طرح را با ۱۱۱ رأی موافق، ۱۱۳ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۵ نماینده حاضر در صحن مخالفت کردند.

سمیه محمودی، سخنگوی کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس در تشریح کمیسیون متبوعش در خصوص این طرح گفت: این طرح با حضور صاحب نظران، طراحان و کارشناسان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در جلسه روز سه شنبه ۱۸ شهریور ماه سال جاری با اصلاحاتی در متن با اکثریت آرا به تصویب رسید که اکنون گزارش آن برای اجرای ماده ۱۴۳ قانون آئین نامه داخلی به مجلس تقدیم می‌شود.

این نماینده مجلس تصریح کرد: با توجه به اینکه تغییر رویه موجود در اداره مجلس یکی از دغدغه‌های اصلی در جلسات مختلف صحن علنی و کمیسیون‌ها بود که کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس طی بررسی‌های خود ۱۰ بسته پیشنهادی را تهیه و اکنون توسط کارگروه‌های مختلف مورد بررسی قرار داده است.

محمودی ادامه داد: اولین بسته آن درباره تغییر در روند بررسی طرح‌ها و لوایح در مجلس است تا با کیفی سازی قوانین در زمان بررسی‌ها صرفه‌جویی شده و بیشتر کار مجلس، کمیسیون محور شود.

وی اظهار کرد: در آئین نامه فعلی مجلس اصل بر یک شوری بودن طرح‌ها و لوایح است و بر اساس تشخیص هیئت رئیسه مجلس، دو شوری می‌شود؛ مانند طرح جهش تولید، تأمین کالاهای اساسی یا استخدام نیروهای نهضتی که بعد از رأی نمایندگان در صحن علنی به کمیسیون‌ها ارسال و بررسی می‌شود ولی در اصلاح انجام شده اصل بر دو شوری بودن طرح‌ها و لوایح است و بر این اساس کارها به صورت کاملاً کارشناسی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

سخنگوی کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس اظهار کرد: در ماده ۱۴۹ قانون آئین نامه داخلی مجلس رسیدگی به طرح‌ها و لوایح به ترتیب بر اساس کلیات و جزئیات ذکر شده که بر اساس همین ماده ابتدا پیشنهادات چاپ شده نمایندگان در صحن مورد بررسی قرار گرفته و سپس گزارش کمیسیون درباره آن طرح یا لایحه بررسی می‌شود که با این اصلاح ابتدا گزارش کمیسیون به دلیل داشتن پشتوانه کار کارشناسی مطرح و در صورت عدم تصویب، پیشنهادات نمایندگان مطرح می‌شود.

علیرضا سلیمی در مخالفت با کلیات طرح مذکور گفت: قرار بود کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس ۱۰ بسته پیشنهادی درباره تغییر آئین نامه داخلی نسبت به اولویت بندی شفافیت، نظارت بر رفتار نمایندگان، ساماندهی رفتاری هیئت رئیسه و… ارائه کند، اما با این طرح ارائه شده تنها نمایندگان مجلس مدیریت می‌شوند.

نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس یازدهم تاکید کرد: نباید با ابزارهای قانونی دهان نمایندگان بسته شود، بر اساس طرح ارائه شده، نمایندگان باید پیشنهادات خود را در کمیسیون‌های تخصصی ارائه کنند که این کمیسیون‌ها به تبع به دلیل ارتباط با وزارتخانه‌های مربوطه، بیشتر تحت تأثیر نظرات آنها قرار گرفته و دیگر پیشنهادات نمایندگان رأی نخواهد آورد، بنابراین نمایندگان به کلیات این طرح رأی ندهند.

کمال علی‌پور هم در مخالفت با این طرح ضمن اشاره به اصل ۸۵ قانون اساسی که نمایندگی را قائل به شخص دانسته و آن را قابل واگذاری نمی‌داند، گفت: نمایندگان بعد از تصویب کلیات این طرح گلایه نکنید که چرا در فلان موضوع دخیل نیستیم، زیرا شما با تصویب این طرح تمام اختیارات خود را در برخی موارد به کمیسیون‌ها ارجاع می‌دهید.

نماینده مردم قائم شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی افزود: کمیسیون محور و کارشناسی شدن طرح‌ها اقدام درستی است، اما با این طرح نمایندگان دیگر حق ندارد در صحن علنی پیشنهادات خود را مطرح کنند و اینگونه اختیارات نمایندگان حذف می‌شود و طی چند ماه آینده در بحث بررسی بودجه با تصویب این طرح دیگر نمی‌توانیم برای حوزه انتخابیه خود پیشنهاداتی را مطرح کرده و به چه کنم چه کنم خواهیم افتاد.

احمد امیرآبادی فراهانی نیز در مخالفت با کلیات طرح اصلاح آئین نامه داخلی مجلس گفت: ما به دنبال قوی‌تر کردن مجلس هستیم و نه به دنبال کاهش اختیارات نمایندگان در صحن علنی، و با تصویب این طرح عملاً اختیارات نمایندگان در صحن مجلس کم خواهد شد.

نماینده مردم قم در مجلس یازدهم ادامه داد: نمایندگان مجلس تریبون صدای ملت هستند و نباید اجازه داد صدای آنها در مجلس کم شود و با تصویب طرح کمیسیون آئین نامه داخلی مجلس جلوی نقدها و اظهارات نمایندگان در مجلس گرفته می‌شود. برای گذر طرح‌ها و لوایح از کمیسیون‌ها و کارآمد کردن آنها، راه دیگری نیاز است که ما از آقای بحرینی می‌خواهیم این طرح را در کمیسیون بار دیگر بررسی و اصلاح کنند.

وی تاکید کرد: دیگر نمایندگان مانند آقایان حاجی دلیگانی و موسوی لارگانی نیز جز مخالفان این طرح هستند، زیرا می‌خواهیم صدای نمایندگان بیشتر شنیده شود.

رحیم زارع، نماینده موافق کلیات طرح مذکور گفت: اگر می‌خواهیم قوانین مصوب مجلس ضمانت اجرایی داشته باشند، باید از افراد متخصص استفاده کرده و طرح‌ها و لوایح را از مسیر کمیسیون‌ها بگذرانیم، زیرا گاهی اوقات در صحن علنی مجلس حرف‌های غیرکارشناسی مطرح و تصویب می‌شود که در مسیر اصلی قانون خلل‌هایی را وارد می‌کند.

نماینده مردم آباده در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: ما باید به فکر کیفی سازی قوانین و اولویت‌های مردم باشیم، هنوز در فضای کسب و کار و مسائل مربوط به معیشت و اشتغال خلل‌های قانونی داریم و حتی برخی طرح‌های ارائه شده در مجلس ناپخته بود و ضمانت اجرایی ندارد، بنابراین با طرح پیشنهادی کمیسیون آئین نامه داخلی مجلس به جای فرد محوری، کمیسیون محوری در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

محمدرضا پورابراهیمی نیز به عنوان نماینده موافق دیگر این طرح با بیان اینکه قرار بود با تغییر آئین نامه مجلس کارآمد تر شود، گفت، با تصویب کلیات این طرح حقی از نماینده تضییع نخواهد شد، بلکه نمایندگان می‌توانند با حضور در کمیسیون‌های تخصصی پیشنهادات خود را مطرح و مورد بررسی قرار دهند.

نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: گاهی اوقات در میانه یک موضوع تخصصی در صحن علنی مجلس پیشنهادی مطرح می‌شود که به طور کلی مسیر قانون را عوض کرده و کارآمدی آن را از بین می‌برد، ۹۵ درصد پیشنهادات مطرح شده در صحن علنی در جریان بررسی طرح‌ها و لوایح تصویب نمی‌شوند و تنها اینگونه میلیاردها تومان هزینه و زمان از مجلس را هدر می‌دهند. بنابراین با تصویب کلیات این طرح، مجلس کارآمدتر خواهد شد.

وی تصریح کرد: حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ طرح توسط هیئت رئیسه مجلس اعلام وصول شده که حتی شاید برخی از آنها برای کشور مفید باشد، اما این طرح‌ها باید در کمیسیون‌ها بررسی و اولویت بندی شود.

مجتبی یوسفی به عنوان موافق بعدی طرح اصلاح آئین نامه داخلی مجلس ضمن تاکید بر اینکه هیچ کسی نمی‌خواهد اختیارات نمایندگان را کاهش دهد، گفت: بنده شهادت می‌دهم همه نمایندگان به دنبال حل مشکلات مردم در زمینه اقتصاد و فرهنگ هستند، اما خروجی ۶ ماهه کار مجلس یازدهم تاکنون چه بوده است؟

نماینده مردم اهواز در مجلس یازدهم تصریح کرد: تاکنون بیشتر مصوبات چندین بار در مسیر مجلس و شورای نگهبان در رفت و برگشت بوده، در صورتی که اگر مصوبات در کمیسیون‌ها به صورت تخصصی بررسی می‌شد، دیگر چنین سرانجامی پیدا نمی‌کرد. قطعاً در فرصت ۳ تا ۵ دقیقه در صحن علنی نمی‌توان درباره یک موضوع مهم پیشنهادی را مطرح و مورد بررسی قرار داد، در صورتی که این پیشنهادات با ارائه در کمیسیون‌های تخصصی می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد.

حسین حسین زاده بحرینی در تشریح و پاسخ به انتقادات نمایندگان نسبت به طرح اصلاح قانون آئین نامه داخلی مجلس گفت: بر اساس این طرح نمایندگان فرصت دارند تا با حضور در کمیسیون‌های تخصصی پیشنهادات خود را مطرح کنند و این حق از آنها گرفته نشده است. ما تنها این موضوع را کمی نظام مند کرده‌ایم.

رئیس کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس تاکید کرد: متأسفانه اکنون در حالی که گزارش یک کمیسیون درباره یک طرح یا لایحه در صحن علنی ارائه می‌شود، اما به دلیل وجود یک پیشنهاد بررسی نشده و تصویب آن، این گزارش از دستور کار خارج می‌شود، در صورتی که با اصلاح این روند حتی پیشنهادات مصوب نشده نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی هم ضمیمه گزارش کمیسیون شده و در صحن علنی مجلس بعد از گزارش کمیسیون مطرح می‌شود.

کد خبر 452214

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.