به گزارش ایمنا سازمان ملل متحد یک سازمان بینالمللی است که در سال ۱۹۴۵ میلادی برای تلاش بر رسیدن افراد به حقوق بشر تأسیس شد.
روز سازمان ملل
۲۴ اکتبر مصادف با ۳ آبان ماه به عنوان «روز جهانی ملل متحد» نام گذاری شده است. در سال ۱۹۴۵ در چنین روزی با امضای منشور ملل متحد از سوی کشورهای عضو از جمله ۵ عضو دائم، سازمان ملل متحد رسماً تأسیس و جایگزین جامعه ملل شد. از سال ۱۹۴۸، روز ۲۴ اکتبر به عنوان روز سازمان ملل متحد نامگذاری شد. در سال ۱۹۷۱، مجمع عمومی سازمان ملل متحد توصیه کرد که این روز توسط کشورهای عضو تعطیل عمومی اعلام شود.
۲۴ اکتبر سال ۲۰۲۰ با سوم آبان ماه ۱۳۹۹ برابر است.
شعار روز سازمان ملل ۲۰۲۰
همهگیری کرونا یادآوری کرد افراد در مناطق مختلف دنیا ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند و تنها با همکاری میتوان در برابر چالشهای جهانی مقاومت کرد، سازمان ملل در ژانویه ۲۰۲۰ یک مکالمه جهانی را آغاز کرد و از طریق نظرسنجیها و گفتگوها درباره امیدها و ترس مردم تحقیق کرد؛ یافتههای این گفتگوی جهانی منجر به تصویب یک اعلامیه سیاسی آیندهنگر برای هفتاد و پنجمین سالگرد تأسیس سازمان ملل شد و تأیید مجدد تعهد جمعی به چند جانبه گرایی مورد توجه قرار گرفت. چندجانبهگرایی در روابط بینالملل به معنای ائتلاف چند کشور برای پیشبرد یک هدف مشترک است. عکس چندجانبهگرایی، از نظر فلسفه سیاسی یک جانبهگرایی است.
به این ترتیب شعار و مضمون روز سازمان ملل در سال ۲۰۲۰ «آیندهای میخواهیم و به سازمان مللی نیاز داریم که موکد تعهد جمعی ما بر چند جانبه گرایی باشد» تعیین شد.
سازمان ملل چیست؟
سازمان ملل متحد یا به اختصار (UN) یک سازمان بینالمللی است که در جهت ارتقاء همکاریهای بینالمللی فعالیت میکند.
این سازمان در سال ۱۹۴۵ میلادی تأسیس و جایگزین جامعه ملل که در ده ژانویه ۱۹۲۰ تأسیس شده بود شد. این سازمان توسط ۵۱ کشور تأسیس و در سال ۲۰۱۱ میلادی، ۱۹۳ کشور عضو داشتهاست. اعضای آن تقریباً شامل همه کشورهای مستقلی میشود که از نظر بینالمللی به رسمیت شناخته شدهاند. مقر سازمان ملل متحد در نیویورک است و کشورهای عضو و مؤسسات وابسته در طول هر سال با تشکیل جلسات منظم در مورد امور بینالملل و امور اجرایی مربوط به آنها تصمیمگیری میکنند. شورای امنیت قویترین نهاد سازمان ملل پنج عضو دائمی دارد که در تصمیمات این شورا حق وتو دارند.
تاریخچه سازمان ملل متحد
اصطلاح «ملل متحد» را نخستین بار فرانکلین روزولت، رئیسجمهور آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم برای اشاره به متفقین به کار برد. اولین کاربرد رسمی این اصطلاح در بیانیه اول ژانویه ۱۹۴۲ ملل متحد بود که در آن متفقین از مفاد منشور آتلانتیک پشتیبانی و اعلام کردهبودند که از صلح جداگانه با نیروهای محور خودداری خواهند کرد.
اندیشه ایجاد سازمان ملل متحد در کنفرانسهای مسکو، قاهره و تهران در سال ۱۹۴۳ دقیقتر شد. از آگوست تا اکتبر ۱۹۴۴ نمایندگان آمریکا، شوروی، بریتانیا، فرانسه و جمهوری چین بر روی برنامههای تشکیل سازمان ملل کار کردند. سپس در آوریل ۱۹۴۵ در کنفرانس سانفرانسیسکو تکلیف حق وتو برای پنج عضو شورای امنیت تعیین شد. سرانجام در ۲۴ اکتبر ۱۹۴۵ منشور ملل متحد به امضای ۵۰ کشور رسید و سازمان ملل متحد رسماً تشکیل شد.
اهداف سازمان ملل متحد
- از میان بردن جلوههای حاد فقر و گرسنگی
- انجام تحصیلات ابتدایی در سطح دنیا
- پیشبرد برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان.
- رشد سلامت زایمان
- مبارزه با ایدز /HIV، مالاریا، و سایر امراض
- کاهش مرگ و میر نوزادان
- حصول اطمینان از حفظ محیط زیست
- توسعه مشارکت جهانی در برابر توسعه
- حفظ امنیت و صلح بینالمللی
منشور سازمان ملل
منشور ملل متحد سندی است که هدفها و سازمان و روش کار سازمان ملل متحد و نهادهای وابسته به آن را تعیین میکند و در حکم اساسنامه سازمان ملل است. این منشور از یک یادداشت مقدماتی، یک دیباچه و ۱۹ فصل تشکیل شدهاست و برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی، توسعه روابط دوستانه بین ملتها، و ترویج پیشرفت اجتماعی، معیارهای بهتر زندگی، و حقوق بشر تدوین شد.
ارکان سازمان ملل متحد
- مجمع عمومی
- شورای امنیت
- شورای اقتصادی و اجتماعی
- شورای قیمومت (از اول نوامبر ۱۹۹۴ فعالیت نمیکند) به جای آن شورای حقوق بشر فعالیت میکند
- دبیرخانه
- دیوان بینالمللی دادگستری
سازمانهای تخصصی سازمان ملل متحد
سازمانهای تخصصی سازمان ملل، سازمانهای مستقلی هستند که با این سازمان کار میکنند. برخی از آنها پیش از جنگ جهانی اول نیز وجود داشتند. برخی از آنها به جامعهی ملل مرتبط هستند و بقیه تقریباً همزمان با تشکیل سازمان ملل، ایجاد شدهاند. این سازمانها فعالیتهای گستردهای در زمینههای گوناگون دارند که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
- برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد (UNDP) در نزدیک به ۱۷۰ کشور و قلمرو برای ریشهکن کردن فقر، مبارزه با نابرابری و ایجاد شرایطی برای پیشرفت کشورها اجرا میشود.
- یونیسف (UNICEF) یا صندوق کودکان ملل متحد در جهت کمکرسانی به کودکان و مادران کشورهای در حال توسعه فعالیت میکند.
- سازمان تجارت جهانی (WTO) یک سازمان بینالمللی است که قوانین جهانی تجارت را تنظیم میکند.
- کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) محافظت و حمایت از پناهندگان و یاری رساندن برای بازگشت یا اسکان مجدد آنها را بر عهده دارد.
- برنامهی جهانی غذا (WFP) سازمانی برای کمک به مبارزه با گرسنگی و سوء تغذیه و بزرگترین نهاد انسانی جهان است.
- صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) بزرگترین منبع ذخیرهی مالی بینالمللی برای برنامههای جمعیت، تنظیم خانواده و بهداشت تولیدمثل است.
- برنامهی محیط زیست ملل متحد (UNEP) با هدف تلاش برای ترویج استفادهی عاقلانه و توسعهی پایدار محیط زیست جهانی تأسیس شد.
- نهاد سازمان ملل متحد برای برابری جنسیتی و قدرت بخشیدن به زنان یا به اختصار زنان سازمان ملل متحد (UN Women) درباره حقوق زنان فعالیت میکند.
- بانک جهانی (World Bank) با هدف کاهش فقر و بهبود استانداردهای زندگی در سراسر دنیا از طریق ارائهی وامهای کمبهره، کمکهای مالی برای ارتقا زیرساختها، سلامتی و تحصیل در کشورهای در حال توسعه تأسیس شده است.
- صندوق بینالمللی پول (IMF) بر اجرای سامانه پولی بینالمللی نظارت دارد.
- سازمان بهداشت جهانی (WHO) بر دستیابی مردم به بیشترین سطح از سلامت ممکن تمرکز دارد.
- سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (UNESCO) که به اختصار، یونسکو نامیده میشود، بر بخشهای مختلفی از تربیت معلمان و کمک به بهبود تحصیل در سراسر جهان گرفته تا حفاظت از بناهای فرهنگی و تاریخی جهان، تمرکز دارد.
- فائو (FAO) یا سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد برای مبارزه با گرسنگی تلاش میکند.
- ایکائو (ICAO) یا سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی یک نهاد تخصصی سازمان ملل متحد است که مأموریت آن هماهنگ کردن استانداردهای بینالمللی پروازی، مدیریت خطوط هوایی در سطح جهان و بررسی سوانح هوایی است.
- یونیدو (UNIDO) یا سازمان توسعهی صنعتی ملل متحد با هدف ارتقا و تسریع توسعهی صنعتی در کشورهای در حال توسعه و یا اقتصادهای در حال گذار و توسعهی روابط صنعتی بینالمللی تشکیل شده است.
- سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) در شهر مادرید اسپانیا مستقر است و درباره امور جهانگردی تحقیق میکند.
نظر شما