قاسمی: وضع موجود حقوق کودک نیاز به بازبینی دارد

حقوقدان و دبیر انجمن علمی حقوق کودک ایران گفت: وضع موجود حقوق کودک در کشور نابسامان است و بازاندیشی و بازبینی این نظام حقوقی ضروری است.

به گزارش ایمنا، آرین قاسمی اظهار کرد: هفته حقوق کودک فرصت مناسبی برای بازبینی و بازاندیشی نظام حقوقی در مورد حقوق کودک است و با آگاه‌سازی همگانی در رابطه با حق‌های کودکان می‌توانیم به سوی وضع مطلوب حرکت کنیم.

وی افزود: متأسفانه حقوق کودک در ایران جنبه واکنشی دارد و همواره همگان منتظر می‌مانند تا اتفاق ناگواری برای یک کودک یا جمعی از کودکان رخ دهد تا دست به حمایتگری بزنند در حالی که در نظام حقوقی کودک باید جنبه کنشی و فعال داشته باشیم.

دبیر انجمن علمی حقوق کودک ادامه داد: حقوق کودک در کشور همیشه ذیل مفهوم خانواده و آموزش کودک دیده شده در حالی که جهان حقوق کودک، وسیع‌تر و پیچیده‌تر از این دو مفهوم است.

قاسمی با اشاره به ماده سه قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به موضوع آگاهی بخشی در زمینه حقوق کودک تاکید کرد و افزود: عمده‌ترین مساله در رابطه با موضوع حقوق کودک، فقدان آگاهی از نظامی حقوق کودک است که شامل حق‌های کودکان و ساختار و سامانه حمایت از کودکان است.

وی تصریح کرد: هیچ رسانه‌ای نمی‌تواند آموزش و آگاهی‌بخشی را به تنهایی پیش برد بلکه آگاه سازی حقوق کودک، وظیفه همگانی همه شهروندان مسئول است و یکی از جنبه‌های مسئولیت شهروند به عنوان یک شهروند فعال، این است که حق‌های کودک را در جامعه تسری ببخشد و هر کس در این حوزه اقدام مؤثری انجام دهد، در نظام حقوق کودک گامی به پیش است.

دبیر انجمن علمی حقوق کودک اضافه کرد: بهترین حمایت بزرگسالان از حقوق کودکان تکریم و رعایت عملی حق‌های کودک در برخورد با کودکان است، بنابراین باید حقوق کودک را بیاموزانیم و منظومه فکری حقوق کودک را به ذهن جامعه القا کنیم و این مساله موضوعی برگرفته از اسناد بین‌المللی و حقوقی نیست بلکه در سیره معصومان است. در رابطه با حقوق کودک در اسلام تکالیف وسیعی وجود دارد اما متأسفانه در عمل به این تکالیف کوتاهی شده است. پس از موضوع آگاهی بخشی و آموزش حقوق کودک، باید ساختار نظام حقوقی «دوستدار کودکان» برنامه‌ریزی و رویه‌های این ساختار نظام حقوقی شکل گیرد.

قاسمی با اشاره به قانون جدید حمایت از اطفال و نوجوانان افزود: این قانون دستاوردها و نوآوری‌های بسیار خوبی دارد و رویکردی فعال به این حوزه ایجاد کرده است.

وی خاطرنشان کرد: حقوق کودک را قرین حقوق بشر با همت و حمایت مضاعف می‌نگریم، بنابراین با این رویکرد، حق‌هایی را برای کودکان لحاظ می‌کنیم که ممکن است برای بقیه افراد در نظر گرفته نشود. آنچه افزون بر حقوق بشر و حق‌های بزرگسالان در نظر می‌گیریم، فلسفه وجودی حقوق کودک یعنی حمایت همه جانبه از اوست.

دبیر انجمن علمی حقوق کودک با اشاره به موضوع حق مصلحت عالیه کودکان افزود: در نظام حقوق بشر اعتقاد داریم هر فردی می‌تواند با اراده و عقل خود تصمیم بگیرد، اما در مورد کودکان می‌گوئیم مصلحت عالیه کودک باید توسط فرد بزرگسال در نظر گرفته شود.

هفته کودک از ۱۲ تا ۱۷ مهر ماه با شعار «آینده را باید ساخت» و همزمان با ۸ اکتبر روز جهانی کودک برگزار شد.

کد خبر 450177

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.