به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از سیری در اروپا و گشت و گذاری در شهرهای مختلف آلمان، حالا نویسنده سفرنامه اروپا به شمال اروپا رفته است. در بخش گذشته سفرنامه وحید صلواتی از نروژ خواندیم و حالا سفری به اسلو خواهیم داشت:
اسلو ( Oslo)
از طریق خطوط قطار و مترو به راحتی به مرکز شهر نروژ رفتیم، شهر اسلو، سومین کلان شهر شمال اروپا بعد از استکلهم و کوپنهاگ، با یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت، پایتخت و بزرگترین شهر نروژ است، در داخل این شهر ۴۰ جزیره، ۳۴۳ دریاچه و یک جنگل وجود دارد که از این جهت شهره است، تعدادی از این جزایر کوچک و بزرگ زیبا را به هنگام ورود کشتی به این شهر مشاهده کردیم.
این شهر حدوداً در سال ۱۰۵۰ میلادی توسط پادشاه هارولد هاردرادا بنا نهاده شد، اما در سال ۱۶۲۴ در یک آتش سوزی از بین رفت. بنابراین کریستین چهارم شهر جدیدی را در سمت غرب شهر اول ایجاد کرد و نام آن را به «کریستیانا» تغییر داد. در نهایت مجلس این کشور در سال ۱۹۲۵ مجدداً نام اسلو را بر آن نهاد.
پادشاه و ملکه نروژ در کاخ سلطنتی زندگی میکنند، سران کشورهای خارجی نیز هنگام بازدید و یا کارهای سیاسی، اقتصادی و دیپلماتیک از پایتخت، در این کاخ اقامت میکنند و مردم عادی نیز در طول تابستان با تهیه بلیت، میتوانند اقامتگاه سلطنتی را سیاحت کنند.
اسلو در جایگاه اول گرانترین شهر جهان در سال ۲۰۱۳ بود، اما اخیراً از لیست ۱۰ شهر گران جهان کنار رفت و به مرتبه پایینتری نزول کرد، نروژ گرانترین بهای بنزین را دارد. فرودگاه اسلو اولین فرودگاه جهان بود که از سوخت زیستی برای تمام خطوط هوایی استفاده کرد و لوفتهانزا نیز اولین بار از این سوخت در ایرباس A۳۲۰ بهره گرفت.
در واقع سوخت زیستی نوعی از سوخت است که از منابع زیستتوده (بیومس) به وجود میآید. این بدان معناست که ماهیت سوخت زیستی به گیاهان برمیگردد و همین امر موجب تجدیدپذیر بودن آن میشود.
قابل ذکر است در سال ۲۰۱۴ کشور نروژ از نظر شاخص ثروت و سلامت، رتبهی اول جهان را به خود اختصاص داد، گفته میشد این کشور کمترین جرم و جنایت را دارد و از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون تنها ۱۰ پلیس در نروژ کشته شدهاند!
این شهر پایگاه علاقمندان به موسیقی است، جشنواره موسیقی «متال اینفرنو» در مارس، جشنواره «وود راک» نروژ در ژوئن، جشنواره جاز اسلو در آگوست، جشنواره جهانی اسلو در نوامبر و جشنواره بینالمللی موسیقی کلیسا در ماه مارس در این شهر برقرار است.
از جاذبههای دیگر میتوان به پارک مجسمه ۶۲ هکتاری اکربرگ که ۳۴ مجسمه در این محوطه قرار گرفته است که شامل کارهای هنرمندان بزرگ این عرصه است، یک پارک مجسمه دیگر نیز در شهر اسلو وجود دارد. این پارک با نام «ویگلند» در بزرگترین فضای سبز اسلو یعنی پارک فراگنر قرار دارد. گوستاو ویگلند تمام مجسمهها را خودش ساخته و طراحی معماری این پارک ۸۰ هکتاری نیز به عهده خود او بوده است. وجود چهار نسخه از معروفترین نقاشی ادوارد مونک با نام «جیغ» از جاذبههای این شهر است.
معمولاً بیشتر گردشگران از ساختمان اپرای اسلو بازدید میکنند، این بنا در اسکله اسلو واقع شده و محل برگزاری اپرای ملی و جشنواره باله نروژ است، مرمر سفید بالای ساختمان اپرای نروژ، مانند کوه یخی است که از درهای بیرون آمده و گردشگران را تشویق به بالا رفتن از سقف آن میکند و ما هم چنین حسی داشتیم!
موزه کشتی وایکینگها سه کشتی را در خود جای داده است «اسبرگ» که از درخت بلوط و در سال ۸۲۰ ساخته شده است، «تیون» که اولین کشتی بود که در کاوشهای سال ۱۸۶۷ پیدا شد و «گوستاو» که سالمترین کشتی وایکینگها در جهان است که از زیر تپهای در یک مزرعه در سال ۱۸۷۹ کشف شده است.
همه ساله در دهم دسامبر جایزه صلح نوبل با حضور پادشاه نروژ هارالد پنجم در شهرداری اسلو اعطا میشود. اعطای سایر جایزههای نوبل در شهر استکهلم صورت میگیرد. دژ و قلعه اکرشوس که در خلال قرون وسطی بهکار گرفته میشد هنوز نیز یک پایگاه نظامی است. این دژ بارها در کارتونهای والت دیزنی مورد استفاده قرار گرفته است.
پیست مدرن اسکی پرش «هولمنکولن» از سال ۱۸۹۲ تا ۲۰۰۸ همه ساله میزبان مسابقات قهرمانی جهان بوده است که در سال ۱۹۸۲ میزبان مسابقات جام جهانی بود، سکوی تماشاگران این پیست چشم انداز وسیعی دارد.
شرایط زندانیان در نروژ جالب توجه است و اقدامات آموزشی و تربیتی خوبی برایشان در نظر گرفته شده از جمله دسترسی به اینترنت در سلولها! همچنین در این کشور هنگام انتشار یک کتاب، دولت ۱۰۰۰ جلد آن را خریداری و به کتابخانهها اهدا میکند، دانشگاههای دولتی نروژ برای تمام دانشجویان سرتاسر جهان رایگان هستند، پادشاه نروژ از وسایل نقلیهی عمومی استفاده میکرد و بهای بلیط را نیز پرداخت میکرد.
قابل ذکر است نروژ صاحب یک جزیره منجمد خالی از سکنه میان آفریقا و قطب جنوب است. گفتنیهای این کشور فراوان است، و سفر ما محدود، از سویی شنیدن و مطالعه، کی بود مانند دیدن، آنها به راحتی با تلاش و نوآوری بر شرایط نامناسب اقلیمی غلبه و بهترین بهره برداری را از توانمندیهایی که خداوند به آنها ارزانی داشته به عمل میآوردند در سفر به کشورهای اروپایی متوجه میشوید خداوند در ایران اقلیم چهار فصل و به نوعی همه زیبایها و منابع و ثروتها را یکجا عطا فرموده و ما نشان دادیم با نامدیریتیها، طبیعت و محیطزیست و حتی تربیت نسلها و… را دچار مخاطره کردهایم.
همانگونه که اشاره شد ما سفری نصفه روزه به وسیله خودرو شخصی به مناطق مرزی کشور سوئد هم داشتیم که بسیار برایمان جالب و مهیج بود.
نظر شما