به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، خارج شدن خون روشن یا خلط خونی از دستگاه تنفسی انسان در زمان سرفه کردن میتواند نشانه وجود یک بیماری جدی در بدن او باشد که برخلاف بیماریهای ریوی همچون سل، سرطان و ذاتالریه که درمان آنها زمانبر است، این مشکل سریع درمان میشود. وجود عفونت، سرطان و سایر مشکلات رگهای خونی در ریهها میتواند باعث این حالت شود که به آن هموپتیزی (Hemoptysis) گفته میشود.
افرادی که سرفههای خونی دارند، در صورتی که به برونشیت مبتلا نباشند حتماً باید به پزشک مراجعه کنند، چرا که بروز این مشکل نشان میدهد جایی در مسیر تنفسی افراد (از بینی تا بخشهای انتهایی ریه) دچار مشکل شده است، اما برونشیت حاد معمولاً خودبخود و بدون درمان بهبود مییابد؛ البته افراد در صورت مشاهده خون در مخاط برای مدت بیش از هفت روز به همراه درد قفسه سینه، کاهش وزن، تعریق شبانه و احساس تنگی نفس با انجام کوچکترین فعالیتهای روزانه باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنند.
انواع هموپتیزی
بر اساس میزان خون خارج شده از دستگاه تنفسی در طول ۲۴ ساعت، هموپتیزی به چند دسته تقسیم میشود که در بعضی موارد تشخیص آن بسیار دشوار است. در نوع اول که به آن هموپتیزی شدید یا تهدیدکننده زندگی گفته میشود، دامنه خونریزی بین ۱۰۰ تا ۶۰۰ میلیلیتر یعنی حدود یک پیمانه است. متخصصان هنگام بروز این نوع مشکل دستورالعملهای مختلفی را ارائه میدهند. در نوع دوم یا هموپتیزی متعادل، خونریزی بین ۲۰ تا ۲۰۰ میلیلیتر و حدود یک فنجان است و در نوع آخر هموپتیزی خفیف، میزان خونریزی کمتر از یک قاشق غذاخوری یعنی زیر ۲۰ میلیلیتر است.
علل هموپتیزی چیست؟
موارد بسیاری میتوانند در ایجاد خونریزی دستگاه تنفسی هنگام سرفه کردن نقش داشته باشد که رایجترین آنها شامل برونشیت حاد (کوتاهمدت) یا مزمن (بلندمدت)، سرطان ریه، برونشکتازی (آسیب مجاری هوایی ریه) خصوصاً اگر به دلیل فیبروز کیستیک رخ دهد، ذاتالریه، سل، بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)، همچنین بیماریهایی نظیر نارسایی احتقانی قلب به دلیل تنگی دریچه میترال، مصرف مواد مخدر همچون کراک و کوکائین، گیر کردن اجسام خارجی در مجاری تنفسی، آبسه ریه، تومورهای غیرسرطانی ریه، عفونتهای انگلی، ناهنجاریهای شریانی وریدی (AVM)، آمبولی ریوی، استفاده از داروهای رقیقکننده خون (ضد انعقاد خون)، آندومتریوز، سندرم هیوز-استووین، سارکوئیدوز، تلانژکتازی خونریزیدهنده ارثی و بیماریهای خودایمنی یا التهابی نظیر لوپوس، نشانگان گودپاسچر، سندروم چرگ اشتراوس (Chrug Strauss syndrome) یا گرانولوماتوز آلرژیک، بیماری بهجت، پلی آنژیت میکروسکوپی و گرانولوماتوز وگنر (Wegener's granulomatosi) است. در بعضی موارد نیز پزشکان قادر به تشخیص علت بروز مشکل نیستند، اما در هر صورت هموپتیزی معمولاً طی مدت ۶ ماه از بین میرود.
بیماریهای مشابه هموپتیزی چیست؟
در تشخیص هموپتیزی لازم است منبع خروج خون به طور دقیق مشخص شود، چراکه عوارض بیماریهایی همچون زخم اثنیعشر نیز با خارج شدن خون خود را نشان میدهند. هرچند خروج خون از دستگاه تنفسی فوقانی با خارج شدن آن از دستگاه گوارش فوقانی که به شبه هموپتیزی معروف است، بسیار شبیه به هم هستند، اما این علائم دو بیماری متفاوت را نشان میدهند که تشخیص آنها تنها با انجام آزمایشات گوناگون امکانپذیر است. علاوه بر این در نوع دیگر که هماتمیس یا استفراغ خونی نامیده میشود خون خارج شده بسیار تیره رنگ و همچون کفقهوه بوده، در حالیکه رنگ خون خارج شده در هموپتیزی قرمز روشن یا صورتی همراه با کف است.
نظر شما