به گزارش خبرنگار ایمنا، معماری هنرمندانه و دیدنی بازار تاریخی اصفهان با طول هشت کیلومتر نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند، اما هنگام ورود به آن منظرهای از کابلهای تارعنکبوتی آویزان از سقف بازار و تنگی مسیر رفت و آمد زیبایی آن را تحت تأثیر قرار میدهد.
بررسیها در خصوص ایمنی بازار اصفهان نشان داده که برای تحقق این مهم، چند دستگاه حاکمیتی از جمله میراث فرهنگی، اداره کل اوقاف و امور خیریه، شهرداری و راه و شهرسازی نقش دارند و تنها در صورت تعامل و هماهنگی این دستگاهها ایمنی بازار برقرار میشود؛ در این میان شهرداری اصفهان منتظر اقدامات سایر دستگاههای اجرایی در خصوص ایمنی بازار نمانده و با نصب جعبههای F و شیرهای هیدرانت در نقاط مختلف بازار به وظیفه خود عمل کرده است.
استعلام میزان ایمنی تک تک مغازههای بازار، لزوم انتقال واحدهای طلاسازی به دلیل مخاطرات کار با کپسول گازی و اسید به محلی مناسب، رفع کاستیهای امدادرسانی در صورت وقوع حریق و ساماندهی کابلهای تارعنکبوتی سقف بازار از موضوعات مهمی است که بنا بر تاکید مسئولان به ایمن شدن بازار اصفهان کمک میکند.
به گفته کارشناسان سازمان آتش نشانی سقفهای کاذبی که کسبه در بازار استفاده کردهاند و برخی تغییر کاربریها از دیگر عواملی است که امدادرسانی در بازار اصفهان را در زمان حریق دشوارتر میکند.
صدای زنگ خطر ایمنی بازار اصفهان شنیده نمیشود
«حسین امیری» معاون خدمات شهری شهردار اصفهان در این باره به ایمنا میگوید: کاستی ایمنی بازار اصفهان زنگ خطری است که بارها به صدا درآمده و هشدارهای لازم به مسئولان ذیربط داده شده، اما هنوز اقدامات لازم صورت نشده است.
وی اظهار میکند: علیرغم اینکه برای تامین ایمنی بازار مکاتباتی از سوی دادستانی انجام شده، اما هنوز در این باره اقدام جدی نشده و نگران احتمال وقوع حادثه غیرقابل جبران در بازار اصفهان هستیم.
معاون خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه وضعیت بازار اصفهان مناسب نیست، تاکید میکند: اتاق اصناف باید واحدهای صنفی فعال در سطح شهر را ملزم به دریافت تأیید ایمنی از آتش نشانی قبل از آغاز فعالیت کند.
وی میافزاید: در محدوده بازار، کارگاههای تعمیر و ساخت مثل زرگری، طلاسازی و… منابع خطری است که باید جمع آوری و به فضاهای استاندارد منتقل شود.
امیری ادامه میدهد: در بخشهایی از بازار اصفهان تجمع کپسولهای گاز مشاهده میشود که هر لحظه میتواند به عنوان یک نقطه انفجاری عمل کند.
وی تاکید میکند: تاکنون اخطارها و تذکرات زیادی به کسبه داده شده تا نکات ایمنی را رعایت کنند، اما برای داشتن ایمنی نیازمند توجه و همراهی همه دستگاهها به خصوص اتاق اصناف و کسبه بازار هستیم.
معاون خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه برای انجام طرح مطالعات تامین ایمنی بازار در مرحله انتخاب مشاور هستیم تا اقداماتی که لازم است در بازار بشود، میگوید: دستگاههای زیادی از جمله میراث فرهنگی، سازمانهای خدماترسان همچون آب، برق، مخابرات و گاز متولی تامین ایمنی بازار اصفهان هستند که باید به وظایف خود عمل کنند.
انگیزهای برای ایمن کردن بازار وجود ندارد
«آتشپاد محسن گلابی» مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با بیان اینکه رسالت آتش نشانی حفظ و نجات جان و مال مردم است، اظهار میکند: تامین ایمنی تمام فضاهای شهر از جمله بازار، پارکها، مبلمان شهری، فضاهای عمومی، خیابانها و ساختمانها اهمیت دارد و نمیتوانیم این فضاها را از نظر اهمیت طبقهبندی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه نباید منتظر بود حادثهای رخ دهد و بعد به فکر تامین ایمنی بازار یا مجتمعهای تجاری بیفتیم، تصریح میکند: اماکن و معابر بازارهای شهر اصفهان از نظر عرض گذر، قابلیت عبور وسایل اطفاییه بزرگ و سنگین را ندارد و با توجه به طول بازار و کاربریهای متفاوتی که در آن وجود دارد میطلبد که میراث فرهنگی توجه ویژهای به آن داشته باشد.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با بیان اینکه امکان عبور خودروهای آتش نشانی در هنگام وقوع حوادث در بازار اصفهان به دلیل سد معبر صنوف مختلف وجود ندارد، اظهار میکند: در سقف بازار اصفهان شبکهای از کابلهای برق به شکل تار عنکبوت قرار گرفته که هر لحظه احتمال اتصال و حریق وجود دارد.
وی ادامه میدهد: در سالهای قبل تعدادی از کپسولهای آتشنشانی همچنین "جعبههای F " و کپسولهای ایمنی در بدنه بازار قرار گرفت، اما در حال حاضر یا اثری از این جعبهها نیست یا با توجه به اینکه کسبه روی آنها اجناسی قرار دادهاند دیده نمیشود؛ از این رو به انجمن اسلامی بازار و هیئت مدیره مجتمعهای تجاری در سراها و بازارها پیشنهاد شد قسمتهایی از بازار را در اختیار سازمان آتش نشانی قرار دهند تا به عنوان پایگاه آتش نشانی تجهیزات اطفاییه آتش نشانی در آن قرار گیرد و در صورت وقوع حادثه امکان واکنش سریع وجود داشته باشد، اما علیرغم شناسایی هشت نقطه مناسب در بازار، اوقاف و میراث در ارتباط با اختصاص محل هنوز اقدامی نکردهاند.
آتشپاد گلابی با اشاره به استفاده از خانههای مسکونی در محدوده اطراف بازار بزرگ اصفهان به عنوان انبار نگهداری کالا، گفت: استفاده از یک فضای مسکونی به عنوان انبار، آن هم در شرایطی که هیچ یک از مشخصات فنی و استانداردهای لازم مثل سیستم تهویه و دسترسی به وسایل اطفا حریق را ندارند بسیار پرخطر است.
وی میافزاید: تاکنون با استانداری، میراث فرهنگی و اتاق اصناف برای تامین ایمنی بازار اصفهان مکاتبات زیادی شده مبنی بر اینکه یکی از مشکلات بازار نبود ایمنی در مغازههای بازار است و باید میزان ایمنی این مغازهها استعلام و با حضور کارشناس سازمان آتش نشانی موارد غیر ایمن شناسایی شود، اما در این رابطه پاسخی دریافت نکردیم و لذا این سوال مطرح میشود که در صورت وقوع حریق بازار اصفهان و وارد شدن خسارت اعتباری به بازار این کلانشهر چه دستگاهی پاسخگو است؟
وی تاکید میکند: برخی اقدامات از جمله حفظ و نگهداری مکانهای تاریخی همچون بازار طبق اساسنامه میراث فرهنگی بر عهده این دستگاه است.
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با بیان اینکه استعلام میزان ایمنی مغازههای بازار توسط صنوف و اتاق اصناف الزامی است، تصریح میکند: خطرات بازار، امکانات ایمنی موجود در بازار و تدابیر اندیشیده شده به مراجع مربوطه اطلاع رسانی شده، اما متأسفانه انگیزهای برای ایمن کردن بازار وجود ندارد.
آتشپاد گلابی با بیان اینکه طرح جامع تامین ایمنی بازار اصفهان تدوین شده و تحقق آن نیاز به همکاری چند دستگاه ذیربط دارد، اظهار میکند: آتش نشانی و شهرداری اصفهان در این باره اقدامات لازم و پیگیریهای زیادی را انجام داده همچنین اداره برق در ارتباط با رفع سیم کشیهای تارعنکبوتی سقف بازار ورود پیدا کرده، اما اتاق اصناف به هیچ عنوان همکاری نکرده است.
تامین ایمنی بازار وظیفه اتاق اصناف نیست!
«رسول جهانگیری» رئیس اتاق اصناف اصفهان در این باره با اشاره به انجام مکاتبات سازمان آتش نشانی با اتاق اصناف در ارتباط با استعلام میزان ایمنی صنوف، اظهار میکند: در مکاتبات شده درخواست همکاری صورت گرفته و اتاق اصناف نیز در جایگاه تعامل همراهی لازم را خواهد کرد، اما سازمان آتش نشانی انتظار دارد که ایمنی تمامی صنوف شهر از آن استعلام شود که این موضوع بر خلاف قانون نظام صنفی است.
وی با بیان اینکه بازار اصفهان و بعضی از پاساژهای قدیمی بزرگ برای استعلام ایمنی به آتش نشانی معرفی شده است، میگوید: قانون نظام صنفی شرح وظایف اتاق اصناف را مشخص کرده حتی اینکه کدام صنوف باید استعلام ایمنی دریافت کنند توسط قانون گذار تعریف و اعلام شده که از کجا باید استعلام گرفته شود، نکته مهم اینکه قانون اجبار نکرده استعلام ایمنی از آتش نشانی دریافت شود.
رئیس اتاق اصناف اصفهان میافزاید: در راستای تعامل اعلام کردیم در مکانهایی که احتمال خطر وجود دارد، فراتر از قانون همکاری میکنیم، اما گویا انتظار از اتاق اصناف این است که این تعامل را به همه صنوف تعمیم دهیم که این موضوع مغایر با تسهیل فضای کسب و کار است.
وی تاکید میکند: عملیاتی کردن ایمنی بازار وظیفه اتاق اصناف نیست، البته چنانچه سازمان آتش نشانی راهکار ایمنی و امنیتی داشته باشند، همکاری میکنیم.
جهانگیری تصریح میکند: مهمترین راهکار تامین ایمنی بازار، ساماندهی شبکه سیمهای برق، برقراری امکان رفت و آمد آسان و تردد امکانات آتش نشانی در مواقع بروز حادثه است.
گشتهای مشترک برای برقراری ایمنی و پدافند غیرعامل در بازار
«ایرج موفق» رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان در ارتباط با لزوم استعلام ایمنی واحدهای صنفی از آتش نشانی، میگوید: طبق قانون نظام صنفی برای صدور پروانه کسب باید استعلامهایی از برخی ارگانها دریافت شود، اما برای دریافت استعلام از سازمان آتشنشانی قانون و اجباری وجود ندارد.
وی با بیان اینکه استعلام ایمنی از آتش نشانی خلاف قانون نظام صنفی است، تاکید میکند: وظیفه ذاتی آتش نشانی بررسی ایمنی تمام ساختمانهای شهر است و نکات ایمنی واحدهای صنفی توسط کارشناسان اداره کار تذکر داده میشود، بنابراین ایمنی این واحدها را نباید در گردونه استعلامات آتش نشانی قرار داد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان ادامه میدهد: میراث، شهرداری و آتش نشانی باید از بازار اصفهان بازدید کرده و پدافند غیرعامل آن را طبق وظیفه ذاتی برقرار کنند.
وی خاطرنشان میکند: در جلسات برگزار شده با حضور نمایندگان میراث، شهرداری، اتاق اصناف، سازمان صنعت، معدن و تجارت و آتش نشانی مقرر شد با تعامل و همکاری به خاطر حفظ بازار تاریخی شهر، گشتهای مشترک تشکیل شود و موارد ایمنی صنوف پر خطر بازار تذکر داده شود تا ایمنی و پدافند غیرعامل در بازار ایجاد شود.
گزارش از: راضیه کشاورز- خبرنگار سرویس کلانشهر خبرگزاری ایمنا
نظر شما