به گزارش ایمنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، علی نکویی فرد اظهار کرد: بر اساس ارزیابیهای ما از ذخایر دریاچه ارومیه، تعداد تخم یا سیست آرتمیا در این دریاچه در خرداد ۹۸ حدود ۱۵ عدد در هر لیتر بوده که این رقم با افزایش نزولات آسمانی در سال قبل و اجرای طرحهای احیا و رهاسازی آب رودخانهها به دریاچه، افزایش یافته است.
وی افزود: ما هر ماه از طریق هفت ایستگاه برای ارزیابی ذخایر آرتیمای آب دریاچه ارومیه نمونه برداری میکنیم ضمن آنکه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و همچنین میزان تولید جلبکهایی که غذای آرتمیا هستند مورد سنجش قرار میگیرد.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور به راه اندازی بانک سیست و اطلاعات ژنتیکی آرتمیا در کشور برای نخستین بار در دولت تدبیر و امید در راستای احیای دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: یکی از اهداف این بانک، جلوگیری از انقراض نسل آرتمیای ارومیانا و حفظ، نگهداری و تجدید نسل آن است.
وی ادامه داد: چنانچه بر اثر تغییرات اقلیمی و افول تراز آبی دریاچه ارومیه با کاهش ذخایر ژنتیکی آرتمیا روبرو شویم، میتوانیم در سالهای بعد با بالا آمدن آب از این ذخایر به دریاچه تزریق کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور جمعآوری سیست، تعیین هویت ژنتیکی و ثبت، ضبط و کد دار کردن آنها را از دیگر اقدامات بانک سیست و اطلاعات ژنتیکی آرتمیا عنوان کرد و اظهار کرد: در جهان هشت گونه آرتمیا وجود دارد که هفت گونه آن دو جنسیتی است که از این هفت گونه، یک گونه مختص دریاچه ارومیه بوده و به نام این دریاچه ثبت شده است.
نکویی فرد افزود: در حال حاضر ۹ استخر در مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در ارومیه به منظور نگهداری و تشکیل بانک ژن زنده آرتمیا احداث شده که مورد پایش و تعیین کیفیت قرار میگیرد.
وی درباره قاچاق تخم آرتمیا از دریاچه ارومیه گفت: متأسفانه قاچاق زیادی در زمینه تخم آرتمیا توسط بومیان از این دریاچه صورت میگیرد که بخش زیادی از آن به علت نداشتن اطلاعات و دانش نگهداری و فرآوری از بین میرود و در عین حال به ذخایر سیست دریاچه نیز آسیب میزند.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور تصریح کرد: طبق برآورد ما در سال ۹۸ میتوان ۷۰ تن سیست آرتمیا از دریاچه ارومیه برداشت کرد بدون آنکه به ذخایر آسیب برسد.
نکویی فرد ضمن موافقت با برداشت مجاز سیست آرتمیا از دریاچه ارومیه گفت: این برداشت باید بر اساس ضوابط زیست محیطی و اطلاعات و تحقیقات انجام شود.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور با بیان اینکه در ایران دو گونه آرتمیا وجود دارد، گفت: ما تلاش میکنیم برای بانک سیست و اطلاعات ژنتیکی آرتمیا در کشوران مناطق مختلف دنیا سیست تهیه و پس از تعیین هویت ژنتیک برای آن شناسنامه صادر کنیم.
نکویی فرد ادامه داد: ما دومین بانک سیست جهان را داریم و برای کارهای تحقیقاتی تا کنون ۳۰ نمونه سیست کد دار از بلژیک و ۳۴ نمونه جدید دارای شناسنامه ژنتیکی از کشورهایی همچون آرژانتین، آمریکا، فلسطین اشغالی، یونان و مصر تهیه کرده و نگهداری میکنیم.
وی درباره خصوصیات آرتمیا نیز گفت: این جانور آبزی در شرایط بد مانند کم آبی و شوری زیاد آب تخم مقاوم ایجاد میکند که میتواند در کف دریاچه در لایههای نمک بماند و برای سالهای بعد با بهتر شدن شرایط آب، تبدیل به نوزاد شود.
رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور خاطرنشان کرد: آرتیما در شرایطی که میزان شوری آب و غذا مناسب باشد زندهزایی میکند و یک آرتیمای ماده در طول زندگی سه ماهه خود چهار هزار نوزاد تولید خواهد کرد.
نظر شما