به گزارش ایمنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، نبیالله خونمیرزایی با اشاره به محدودیتهای غذایی برای انسان امروز، اظهار کرد: این محدودیتها، انسان را برای تولید به سمت دریا هدایت کرده و تولیدات شیلاتی جهان را در سال ۲۰۱۸ به بیش از ۲۱۲ میلیون تن رسانده است.
وی افزود: از ۵۴ درصد تولیدات شیلاتی در دنیا از پرورش و آبزیپروری و ۴۶ درصد آن از صید است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به رشد ۴۰ برابری تولیدات شیلاتی کشور از سال ۵۷ تاکنون، گفت: مصرف سرانه آبزیان نیز با رشد تولید افزایشیافته و از یک کیلوگرم در سال ۵۷ به بیش از ۱۳ کیلوگرم در سال ۹۸ رسیده است.
رئیس سازمان شیلات ایران بابیان اینکه کشورمان در مجموع تولیدات شیلاتی جهان رتبه بیست و سوم جهان را به خود اختصاص داده است، خاطرنشان کرد: ایران در صید آبزیان رتبه بیست و پنجم، در پرورش یا آبزیپروری رتبه هجدهم، در صید تن ماهیان اقیانوس هند رتبه دوم و در صید غرب اقیانوس هند رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
خونمیرزایی، افزود: ایران در تولید ماهی قزلآلا در آبهای شیرین و شور رتبه اول جهان، در پرورش میگو رتبه چهاردهم جهان، در تولید گوشت ماهیان خاویاری رتبه سوم و در تولید خاویار رتبه دوم جهان را دارد و اینها نشاندهنده ظرفیت این بخش برای اشتغال، تولید و ارزآوری است. در این دوره، رشد ۲۶ درصدی را در حوزه ماهیان گرمابی شاهد بودهایم؛ همچنین تولید ماهیان خاویاری ۴.۵ برابر شده است؛ در پرورش ماهیان سردآبی نیز رشد ۲۷ درصدی و در پرورش میگوی در آبشور رشد ۳.۶ برابری داشتهایم.
وی با اشاره به افزایش میزان صید و مصرف سرانه آبزیان، اظهار کرد: در صید رشد ۴۷ درصدی و در مصرف سرانه رشد ۵۶ درصدی را نسبت به سال پایه دولت یازدهم شاهد هستیم.
رئیس سازمان شیلات ایران با تأکید بر اینکه رشد تولیدات شیلات در دولت یازدهم و دوازدهم مستمر بوده است، تصریح کرد: در پرورش ماهیان گرمابی سالانه بیش از هفت درصد، در پرورش ماهیان سردآبی سالانه بیش از هشت درصد و در پرورش میگو سالانه بیش از ۲۴ درصد رشد را شاهد بودهایم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: آمارها نشان میدهد که اگر سیاستهای حمایتی از این بخش صورت گیرد، این بخش ظرفیت جهش تولید بسیار بالایی دارد.
وی، تصریح کرد: میزان تولید ماهیان خاویاری در شش سال گذشته ۳.۵ برابر شده است. همچنین صید از آبهای فراسرزمینی در اقیانوس هند به پشتوانه ناوگان مجهز صید کشورمان بیش از ۴۱ درصد رشد داشته است؛ صید از گونههای کمتر برداشتشده مانند فانوس ماهیان نیز آغاز شده و چشمانداز روشنی برای آن پیشبینی میشود.
رئیس سازمان شیلات ایران یادآور شد: رویکرد کلی سازمان شیلات ایران در آبزیپروری همگام با سیاستهای جهانی، توسعه همهجانبه پرورش یا آبزیپروری و مدیریت صید بهخصوص محدود کردن صید در نواحی ساحلی و کم کردن فشار بر منابع آبزیان است.
خون میرزایی با بیان اینکه در بخش آبزیپروری، افزایش بهرهوری از رویکردهای جدی این سازمان است، اظهار کرد: با استفاده از امکانات موجود بهمنظور افزایش تولید در واحد سطح همراه با کاهش ضایعات برنامهریزیشده است.
وی رویکرد دوم این سازمان را توسعه پرورش آبزیان بهخصوص در آبهای لبشور و شور با تمرکز بر پرورش میگو عنوان کرد و ادامه داد: رویکرد سوم این سازمان توسعه پرورش ماهی در دریا است که در این زمینه نیازمند مساعدت ویژه دولت هستیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره وضعیت صید و صیادی در ایران گفت: پایداری صید و حفظ اشتغال موجود در جامعه صیادی و همچنین خودداری از فشار بیشازحد بر منابع و ذخایر نزدیک و توسعه صید در آبهای فراسرزمینی و دور بهخصوص در اقیانوس هند مدنظر سازمان شیلات ایران بوده است.
خون میرزایی ادامه داد: توسعه صید از گونههای کمتر برداشتشده، افزایش بهرهوری و کاهش ضایعات این بخش نیز در دستور کار قرار دارد.
وی گفت: این مقایسه نشان میدهد که در صید محصولات شیلاتی بیش از ۴۷ درصد رشد داشتهایم که این رشد عمدتاً صید فراساحلی بوده است.
رئیس سازمان شیلات ایران در بخش دیگری از صحبتهای خود به مشکلات تحریمها و لزوم حمایت از صنعت نوپا پرورش ماهی در دریا اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در این بخش نیازمند پرداخت تسهیلات ارزانقیمت برای واردات تجهیزات هستیم و درصورتیکه از طرح پرورش ماهی در دریا حمایت شود، خواهیم توانست به اهداف برنامه دست پیدا کنیم.
خون میرزایی با اشاره به توسعه پرورش میگو، گفت: پرورش میگو در دولت یازدهم و دوازدهم افزایش پیداکرده است اما آنچه مایه امیدواری است که جهش بزرگ تولید در این بخش رخ دهد آن است که در حال حاضر از ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی مناسب، ۶۴ هزار هکتار آن به سرمایهگذاران واگذارشده است و فقط از ۱۲ هزار هکتار آن بهرهبرداری میشود.
وی ادامه داد: اگر بتوانیم ۱۳ هزار هکتار اراضی پرورش میگو که در دستساخت داریم را تا سال آینده به بهرهبرداری برسانیم، به پشتوانه این سطح ۲۵ هزار هکتاری، خواهیم توانست ۱۰۰ هزار تن تولید داشته باشیم که از اهداف برنامه افق ۱۴۰۴ است.
رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه تکلیف برنامه در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به ترتیب تولید ۵۲ هزار تن و ۶۰ هزار تن میگو در کشور است، گفت: صادرات میگو ارزآوری خوبی را به همراه دارد و سبب مثبت شدن تراز تجاری این بخش میشود.
نظر شما