ظریف در نشست آنلاین شورای امنیت سخنرانی می‌کند/توافق ۲۵ ساله ایران و چین درحد پیش‌نویس است

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان تلاش‌های آمریکا برای فعال کردن مکانیسم ماشه، از حضور و سخنرانی وزیر امور خارجه فردا در نشست ویدیو کنفرانسی شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ خبر داد.

به گزارش ایمنا، سید عباس موسوی پیش از ظهر دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه، با تبریک دهه کرامت و با اشاره اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا در دهه‌های گذشته و هفته حقوق بشر آمریکایی اظهار کرد: جنایات و حقوق بشر آمریکایی مختص به تیرماه نیست و در همه ایام وجود دارد. از ترور نافرجام رهبر معظم انقلاب، ترور حزب جمهوری اسلامی، فاجعه سردشت، مورد هدف قرار دادن هواپیمای ایرانی و ترور شهدای محراب از نمونه‌های ضد حقوق بشری است.

وی به سفر سرپرست وزارت خارجه افغانستان به تهران در صدر یک هیأت بلندپایه اشاره کرد و افزود: رایزنی‌های خوبی میان طرفین انجام شد که از جمله آن، نزدیک شدن دو کشور به امضای سند راهبردی همکاری‌های جامع دو کشور بود. همچنین مسائل جاری دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: ظریف در روزهای گذشته با وزیران خارجه عمان و چین از طریق ویدئوکنفرانس صحبت کرد. امروز هم احتمالاً با همتای قطری خود از طریق ویدئوکنفرانس دیدار دارد و فردا هم در نشست شورای امنیت به‌شکل آنلاین درباره قطعنامه ۲۲۳۱ حضور پیدا کرده و سخنرانی می‌کند.

موسوی در مورد تهدید آمریکا مبنی بر فعال کردن مکانیزم ماشه از سوی آمریکا تصریح کرد: آمریکایی‌ها حق و توان این کار را ندارند. آنها بدعهدی‌های کردند و اقدامات تخریبی علیه برجام و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ انجام دادند. آنها در مقامی نیستند که برجام و دستاوردهای آن را از بین ببرند. در رایزنی‌هایی که با اعضای شورای امنیت داشتیم، آنها مخالف این رویه هستند. پیش‌بینی ما شکست آمریکا در این زمینه است. توصیه ما این است که آزموده را نیازمایند.

وی درباره آخرین پیگیری‌های وزارت امور خارجه در مورد فوت قاضی منصوری در رومانی خاطرنشان کرد: این موضوع هنوز ابهاماتی دارد. دولت رومانی به‌رغم درخواست‌های ما عملکرد شفافی نداشته است ولی وزارت خارجه، هم پلیس اینترپل و هم قوه قضائیه پیگیر این موضوع هستند و درخواست داریم دولت رومانی هر آنچه اتفاق افتاده رسماً و کتباً به وزارت خارجه اطلاع دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه همچنان خواستار روشن شدن ابعاد همه ماجرا هستیم، گفت: مجدداً اعلام می‌کنم و از مقامات رومانی می‌خواهیم در اسرع وقت با توجه به پیچیدگی پرونده ما را در جریان آخرین اخبار و ابعاد پرونده قرار دهند.

موسوی در مورد آخرین وضعیت سند همکاری‌های جامع و راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین اظهارکرد: این موضوع جدید نیست. در سفر رئیس‌جمهوری چین به تهران آنجا اعلام شد. همکاری‌های دو کشور راهبردی است و سندی هم در آنجا امضا شد. یکی از بندهای آن سند، داشتن برنامه همکاری‌های راهبردی است که در سفر سال قبل ظریف به پکن، پیش‌نویس سند به چینی‌ها داده و تبادل نظر شد.

وی با تاکید بر اینکه همه گمانه‌زنی‌ها را رد می‌کنم و مفاد مطرح شده در رسانه‌ها واقعیت ندارد، یادآور شد: بر اساس نگاه راهبردی با دوستان خود، تلاش می‌کنیم رابطه خود را در دراز مدت تعریف کرده و به همین خاطر این سند امضا شده است. با سایر کشورهایی که رابطه دوستانه داریم بر اساس منافع مشترک و احترام متقابل چنین سندهایی را امضا کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه احساس می‌کنم سند به گونه‌ای است که در آینده به‌طور کامل منتشر شود، عنوان کرد: همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و… در این سند وجود دارد که پس از نهایی شدن منتشر می‌شود. طبیعی است که همکاری‌های راهبردی ایران و چین دشمن‌هایی داشته باشد که دست به فضاسازی بزند. این سند افتخارآمیز و به نفع روابط راهبردی دو کشور است.

درباره توانمندی دفاعی خود با کسی تعارف ندارد

موسوی در مورد اعلام خودمختاری ایالت کنتاکی و رویکرد ایران نسبت به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، گفت: ایران بنای مداخله در امور کشورهای دیگر را ندارد. مسائل انتخاباتی آمریکا به ما ارتباط و اهمیتی ندارد. آنچه به ما اهمیت دارد رویکرد آنها نسبت به ایران و منطقه است که بر اساس رویکردهای آن رفتار خود تنظیم می‌کنیم.

وی با تاکید بر اینکه مسائل داخلی این کشور برای ما اهمیتی ندارد اما از نظر انسانی و حقوق بشری، تحولات آمریکا برای مردم ایران مهم است، اظهار کرد: کشوری که داعیه حقوق بشر دارد و سالانه گزارش حقوق بشر در مورد کشورهای دیگر می‌دهد، به صورت علنی حقوق بشر و حقوق سیاهان را در کشور خودش زیرپا گذاشته و با نقض سیستماتیک حقوق بشر روبه‌رو هستیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش ایرنا مبنی بر پیشنهاد تروئیکای اروپایی مبنی بر تمدید تحریم‌های تسلیحاتی تا سال ۲۰۲۳ تصریح کرد: رویکرد غربی‌ها به ویژه آمریکایی‌ها در مورد توانمندی‌های دفاعی ایران، امنیتی‌سازی است که غیرقابل قبول است. نشان دادیم با تحریم و بی‌تحریم، در مورد توانمندی‌های دفاعی خود با کسی تعارف نداریم و این توانمندی‌ها نیز علیرغم همه تحریم‌های ظالمانه آنها بوده است؛ چه تحریم‌هایی که توسط شورای امنیت بوده و چه تحریم‌های یکجانبه آمریکا یا اروپایی‌ها.

موسوی با تاکید بر اینکه اروپایی‌ها کاری عبث انجام داده و به بیراه می‌روند، خاطرنشان کرد: ادامه تحریم‌های تسلیحاتی برخلاف مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ است و آثار و تبعاتی دارد که کشورهای اروپایی و آمریکا باید پاسخگوی آن بوده و عواقبش را بپذیرند. تعامل اروپا و آمریکا به خودشان ربطی دارد ولی ما از حقوق خود نمی‌گذریم تا تعامل اروپا و آمریکا که نوعی ارباب رعیتی است، ادامه یابد.

وی در مورد واکنش ایران نسبت به تمدید احتمالی تحریم‌های تسلیحاتی خاطرنشان کرد: دو تا سه اقدام ویژه برنامه‌ریزی شده که بر حسب شرایط، تصمیم‌گیری می‌شود ولی فکر می‌کنم کار به آنجا نرسد و آنقدر عقل و درایت وجود داشته باشد که کار به آنجا نرسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احضار سفیران ایران و ترکیه در بغداد پس از انجام حملات در اقلیم کردستان عراق پس از سفر ظریف به ترکیه، گفت: مبارزه با تروریست‌ها در دستور کار مشترک همه کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکیه و عراق است. من بحث هماهنگی را خبر ندارم ولی طبیعی است ایران از مرزهای خود دفاع کرده و هر کجا تروریستی لانه کرده، آنها را پاکسازی می‌کند.

موسوی افزود: در این زمینه از نزدیک با مقامات عراقی در تماس و ارتباط هستیم. آنها از گذشته در جریان فعالیت‌های ما و گروهک‌های تروریستی شناسنامه‌دار در منطقه هستند. همزمانی اقدامات ایران و ترکیه در مبارزه با تروریست‌ها با سفر ظریف احتمالاً اتفاقی بوده ولی همه کشورهای منطقه عزم جدی در مبارزه با تروریست‌ها دارند.

وی در مورد حضور و فعالیت آزادانه گروهک‌های تروریستی در اروپا بیان کرد: یکی از موارد اصلی ما با کشورهای اروپایی، همین بحث پناه دادن به تروریست‌های شناسنامه‌دار در چند کشور اروپایی است. ما آنها را در پناه دادن به تروریست‌های شناسنامه‌دار هشدار داده‌ایم.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما نسبت به این مساله تعجب می‌کنیم چراکه زمانی این گروهک‌ها در لیست تروریستی آن کشورها بودند اما به ناگهان از این لیست خارج شده و به گروه‌های عادی تبدیل می‌شوند. ما از پناه دادن تروریست‌ها آنها برحذر داشته‌ایم.

موسوی در مورد اصابت بمب از پاکستان به یکی از روستاهای مرزی ایران یادآور شد: من از این موضوع خبری ندارم ولی آن را پیگیری می‌کنم.

وی در مورد سفر نخست‌وزیر عراق به تهران عنوان کرد: از هر گونه سفر مقامات کشورهای دوست و همسایه به ایران استقبال می‌کنیم. برنامه چندین سفر به کشورها و همچنین سفر مقامات ما به کشورهای همسایه هنوز نهایی نشده است.

ایران بنا ندارد در امور داخلی عراق مداخله کند

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد حملات انجام شده به حشد الشعبی از سوی مقامات دولتی عراق گفت: تحولات داخلی عراق به آنها ارتباط دارد و ایران بنا ندارد در امور داخلی عراق مداخله کند اما حشدالشعبی یک نیروی مردمی است که با حضور مردم عراق و نظر مرجعیت شکل گرفته و به نیروی رسمی این کشور تبدیل شده است. اطمینان داریم دولت و ملت عراق از پس این موارد برآمده و موضوعات داخلی خود را مدیریت می‌کند و عراق را به سمت آرامش و ثبات پیش خواهد برد.

موسوی در مورد تلاش‌های وزارت خارجه در مورد رفع تحریم‌های دارویی اظهار کرد: یکی از اقدامات اساسی در زمینه تحریم‌ها، ممنوعیت و تحریم دارو و اقلام انسان‌دوستانه است. تاکید کرده‌ایم که دارو و اقلام انسان‌دوستانه نباید تحریم باشد و ادعای طرف آمریکایی هم این است که این اقلام تحریم نیست ولی تحریم‌های بانکی و ترانزیتی موجب شده عملاً راه ورود دارو به کشور بسته شود.

وی با اشاره به رأی دادگاه لاهه تصریح کرد: ما به مراجع قانونی مراجعه کردیم و رأی هم گرفتیم ولی به رغم ادعاها، موانع وجود دارد و جانبازان و بیماران خاص ما از دسترسی به داروهایی که برای حیات آنها اهمیت دارد، محروم هستند اما پیگیری‌های وزارت خارجه هم در سطوح دوجانبه و هم مجامع بین‌المللی ادامه دارد و امیدواریم به نتیجه برسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه خطاب به شرکت‌ها و دولت‌های اروپایی خاطرنشان کرد: روی سخن ما به شرکت‌ها و دولت‌های اروپایی است که موضوع حقوق بشر برایشان اهمیت دارد ولی تحریم‌های آمریکا مانع از ورود داروها به کشور شده یا حداقل ورود این داروها به کشور را تسهیل نمی‌کنند.

موسوی در مورد ادعای رئیس دولت نهم و دهم مبنی بر انجام مذاکره مخفیانه میان ایران و چین برای یک توافق ۲۵ ساله دیگر، گفت: وی خیلی متوجه این موضوع نبوده است. این قرارداد فعلاً در حد پیش‌نویس است که باید در پایتخت‌های دو کشور نهایی شود. وقتی این توافق نهایی شد، منتشر می‌شود. من وجود هر مذاکره جدید را تکذیب می‌کنم.

وی در مورد طرح مجلس برای توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بیان کرد: وزارت خارجه هیچ مشکلی با طرح‌ها و لوایحی که تبدیل به قانون شوند، ندارد و آنها را اجرایی می‌کند. نظرات کارشناسی ما به دوستان منتقل شده است. در صورت نهایی شدن و تبدیل شدن به قانون، وزارت خارجه از اجرای این قانون استقبال کرده و آن را اجرایی می‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد بیانیه تروئیکای اروپایی پس از قطعنامه آژانس مبنی بر درخواست از ایران برای ادامه مذاکره‌ها یادآور شد: مواضع اخیر اروپایی‌ها را نمی‌پسندیم. مواضع آنها مذبذبانه است در حالی که عضو برجام هستند و ادعا می‌کنند که در پی حفظ برجام هستند اقداماتی می‌کنند که خلاف روح و متن برجام است. قطعنامه‌ای را هم پیشنهاد می‌کنند که واکنش شدیدی نسبت به آن نشان دادیم.

راه نجات برجام بازگشت همه به آن است

موسوی با بیان اینکه فکر می‌کنم آنها می‌خواهند اقدامات بینابین انجام دهند، عنوان کرد: به کشورهای اروپایی توصیه می‌کنیم راه نجات برجام بازگشت همه به برجام است و اقدامات زیگزاگی و سیگنال فرستادن به دیگران، درست و سازنده نیست. آنها آمریکایی‌ها را خوب و بهتر از ما می‌شناسند.

وی اضافه کرد: آمریکایی آنها را ابزار خود کرده و تهدیدهای خاصی کرده و اروپایی‌ها را وادار به کوتاه آمدن می‌کنند ولی برای همه اعضای برجام بهتر است آنچه به دست آمده را اجرا کرده و از آن کوتاه نیایند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره روابط ایران با ونزوئلا گفت: این روابط رسمی و عادی است و ارتباطی با کشورها و منافع کشورهای دیگر ندارد. به عنوان دو کشور مستقل که روابطی از گذشته داشتیم به روابط عادی خود ادامه می‌دهیم و اقداماتی که اخیراً صورت دادیم از دید ما چیز خارق‌العاده‌ای نبوده و تجارت عادی بین ایران و یک کشور در نقطه‌ای دیگر از جهان بوده است.

موسوی با تاکید بر اینکه روابط ایران و ونزوئلا خوشایند برخی کشورها از جمله آمریکا نیست، اظهار کرد: هر دو کشور تحت فشار و تحریم قرار دارند اما این روابط به آنها ربطی ندارد. اراده دو کشور بر این است که به روابط عادی در همه مقاطع ادامه داشته باشد، به ویژه در حوزه اقتصادی. گفت‌وگوها و رایزنی‌ها بین دو کشور ادامه دارد و سفری در پیش است که اگر نهایی شود انجام خواهد شد و چیز ویژه‌ای نیست که کسی را نگران کند و ایران با دوستان خود در حد اعلای تعامل رفتار می‌کند.

وی در پاسخ به سوالی درباره گروهک تروریستی منافقین و فعالیت آزادانه آنها در آلبانی گفت: ما این گروهک پیر و فرتونی را در حد و اندازه‌ای نمی‌بینیم که توان خود را صرف این گروهک از هم پاشیده در اروپا کنیم. توماری پس از جنگ درهم پیچیده شده و جز سر و صدایی که در برخی رسانه‌ها و دروغ پراکنی در برخی شبکه‌های اجتماعی نه اثرگذاری دارند و نه برای ما مساله بزرگ و مهمی است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه به اروپایی‌ها درباره سوابق این افراد و گروهک هشدار داده‌ایم، اظهار کرد: ما درباره پناه دادن به این افراد که دستشان به خون زن و مرد و پیر و جوان ایرانی و عراقی آغشته است، هشدار داده‌ایم و نسبت به عواقب حضور این افراد که ممکن است خطراتی را متوجه امنیت داخلی آنها کنند بیان کردیم.

موسوی اضافه کرد: امیدواریم کشورهای اروپایی قدری به خودشان بیایند و تأمل کنند که با چه کسانی تعامل می‌کنند. در مجموع از نظر ما گروهک منافقین تمام شده است.

وی در مورد آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده اسدالله اسدی هم تصریح کرد: این پرونده در دستور پیگیری است و وکلای خوبی در حال کار روی موضوع هستند. ما برخی مسائل را علنی نمی‌کنیم چراکه می‌تواند در روند دادرسی اخلال ایجاد کند. ما پیگیر این موضوع هستیم و در تلاش هستیم که همه شهروندان ایرانی و دیپلمات کشورمان آزاد شوند.

منبع: ایرنا

کد خبر 431109

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.