صرفه‌جویی آب نقش مهمی در کاهش فاصله منابع و مصارف دارد

معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای اصفهان با تاکید بر اهمیت مصرف بهینه آب، گفت با توجه به آمار برداشت آب در حوضه های آبریز فلات مرکزی در دهه منتهی به ۹۶-۹۷، چهار میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی برداشت شده از این رو صرفه جویی آب در بخش کشاورزی نقش مهمی در کاهش فاصله منابع و مصارف استان اصفهان دارد.

به گزارش ایمنا، بابک ابراهیمی به مناسبت هفته صرفه‌جویی در مصرف آب اظهار کرد: بر هم خوردن تعادل بین منابع و مصارف آب در پهنه‌های وسیعی از کشور از جمله حوضه زاینده رود باعث بروز وضعیت نامناسب کشاورزی در شرق اصفهان، خشکی رودخانه زاینده رود، خشک شدن تالاب گاوخونی، افزایش تنش‌های درون و برون استانی، فرونشست زمین و بسیاری از چالش‌های مرتبط با این موضوع شده است.

وی با اشاره به سه دسته کلی رده بندی راهکارها، راهبردها و سیاست‌های مختلف در راستای کاهش فاصله میان منابع و مصارف، افزود: این راهکارها را می‌توان به طرح‌های همسو با کاهش مصارف، طرح‌های همسو با افزایش منابع آب در دسترس و همینطور طرح‌های مؤثر در افزایش تاب آوری سیستم تا رسیدن به نقطه تعادل جدید تقسیم بندی کرد.

معاون برنامه‌ریزی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان گفت: اولین مطلبی که در طرح‌های کاهش مصارف در ذهن متبادر می‌شود، برنامه‌های مرتبط با صرفه‌جویی در مصرف آب است و در دسترس ترین آنها شاید صرفه جوئی در بخش آب شهری است.

وی توصیه کرد: استفاده از شیرهای کاهنده مصرف، بازچرخانی فاضلاب خانگی در آبیاری فضای سبز، تفکیک آب شرب از آب بهداشت، بازسازی شبکه آب و فاضلاب، ترویج فرهنگ استفاده بهینه و صحیح آب در منازل از اولین مواردی است که در طرح کاهش مصرف مطرح می‌شود. بدیهی است که هزینه بر بودن تأمین آب شهری و بهداشتی، اهمیت صرفه جوئی و مصرف بهینه در این بخش بسیار ضروری است.

آب شرب اصفهان و کاشان؛ ۴۰۰ میلیون متر مکعب در سال

ابراهیمی با بیان اینکه صرفه‌جویی آب در مقیاس کلان حوضه‌های آبریز را در بخش‌های دیگر می‌توان جستجو کرد، ادامه داد: برای تبیین این موضوع ضروری است نگاهی به آمار نیاز و مصارف در بخش‌های مختلف مصرف "شرب، کشاورزی، صنعت، فضای سبز و محیط زیست" داشته باشیم. بر اساس آخرین آمار میزان برداشت آب جهت مصارف مناطق تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب اصفهان و کاشان در حدود ۴۰۰ میلیون متر مکعب در سال است که البته بخش قابل توجهی از آن در قالب پساب به محیط بازمی گردد.

وی افزود: در بخش صنعت نیز به رغم تعهدات ۱۷۰ میلیون متر مکعبی به مصارف این بخش از محل منابع آب سطحی و زیرزمینی استان اصفهان، مصرف فعلی کمتر از ۱۲۰ میلیون متر مکعب در سال و برداشت صنایع بزرگ در سطح استان کمتر از ۶۰ میلیون متر مکعب در سال است.

۴ هزار میلیون متر مکعب سهم آب برداشت شده در کشاورزی

معاون برنامه‌ریزی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان به نیاز ۵۵ میلیون متر مکعبی آب در بخش فضای سبز اشاره و اظهار کرد: از نیاز ۵۵ میلیون مترمکعبی شهرداری تنها ۴۰ میلیون متر مکعب در سال تأمین می‌شود اما متوسط میزان برداشت آب در بخش کشاورزی استان از مجموع منابع آب سطحی و زیرزمینی حوضه‌های گاوخونی، کارون بزرگ، دریاچه نمک، کویر سیاه کوه و کویر مرکزی در دهه منتهی به سال آبی ۹۶-۹۷ بیش از چهار میلیارد متر مکعب بوده است. نگاهی به این آمار به خوبی نشان می‌دهد که صرفه جوئی در بخش کشاورزی نقش بسیار مهمی در کاهش فاصله بین منابع و مصارف آب استان خواهد داشت.

وی با اعلام اینکه در سال‌های اخیر تمرکز اصلی کشور در بخش مدیریت تقاضای آب به خصوص در بخش مصرف آب کشاورزی بوده است، خاطرنشان کرد: در این راستا طرح‌های پر و مسلوب‌المنفعه نمودن چاه‌های غیرمجاز، اصلاح و تعدیل پروانه‌های بهره‌برداری آب در بخش کشاورزی منطبق بر وضعیت منابع آب و الگو کشت بهینه در هر منطقه، نصب ابزار اندازه‌گیری هوشمند و روش‌هایی جهت جلوگیری از اتلاف آب در این بخشها بوده که در قالب طرح تعادل بخشی در وزارت نیرو دنبال شده است.

برنامه اصلاح الگوی کشت و جایگزینی کشت‌های کم آب بر در دستورکار

ابراهیمی با تاکید بر اینکه پیگیری برنامه‌های اصلاح الگوی کشت و جایگزینی کشت‌های کم‌آب‌بر از دیگر برنامه‌های اساسی در راستای صرفه جوئی در بخش آب کشاورزی بوده است، تصریح کرد: در این رابطه طرح‌های مهمی مانند اجرای آبیاری تیپ در محصولات زراعی، تأمین و توزیع بذر ارقام زودرس و میان‌رس، توسعه کشتهای نشایی و جلوگیری از کاشت محصولات با نیاز آبی بالا و همینطور انجام مطالعات تعیین الگوی کشت مناسب با اقلیم استان از موارد مهمی است که به درستی توسط بخش کشاورزی پیگیری شده است.

وی اضافه کرد: اصلاح جایگزینی باغات، توسعه باغات متحمل به خشکی، توسعه گلخانه و همینطور برنامه‌های افزایش بهره‌وری در انتقال آب (تجهیز و نوسازی سنتی، تجهیز و نوسازی مدرن، کانال‌های آبیاری عمومی، آبیاری تحت‌فشار، طرح‌های کوچک تأمین آب، لوله‌گذاری، احیا, و مرمت قنوات، شبکه آبیاری درجه سه، چهار، تسطیح لیزری و در نهایت واردات آب در قالب مفهوم آب مجازی در راستای جلوگیری از اتلاف آب در محصولات پرآب بر از سایر فعالیت‌هایی است که در بخش کشاورزی در جهت صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب می‌توان پیگیری کرد.

توسعه مصرف آب‌های خاکستری برای مصرف بهینه آب در بخش صنعت

معاون برنامه‌ریزی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با تاکید بر اینکه بخش دیگری که باید در راستای صرفه جوئی در منابع آب باید مورد توجه قرار گیرد، بخش صنعت است، گفت: در سال‌های اخیر اقدامات خوبی جهت کاهش اتلاف آب در این بخش به خصوص در بخش مصرف آب صنایع بزرگ و پرمصرف استان به عمل آمده است از شاخص ترین اقدامات این بخش در راستای صرفه جوئی در مصرف آب می‌توان به خرید و تصفیه و جایگزینی پساب‌ها و توسعه استفاده از آب خاکستری و کاهش مصرف آب خام، کاشت گونه‌های گیاهی کم‌مصرف در فضای سبز محدوده صنایع بزرگ، بازچرخانی آب و پساب در برج‌های خنک‌کننده و بهبود فرایندهای تولید در راستای کاهش مصرف آب اشاره کرد.

استفاده از چمن‌های گرمسیری برای عبور از تنش کم آبی

وی با بیان اینکه اگرچه بخش فضای سبز در استان، نقش غالبی در مصارف آب نسبت به سایر بخش‌ها ندارد گفت: صرفه جوئی در بخش فضای سبز می‌تواند تا حدود زیادی در عبور از تنش‌های ناشی از کم آبی مؤثر باشد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ابراهیمی با اشاره به اصلاح الگوی کشت فضای سبز، اظهار کرد: در این راستا برنامه‌هایی مانند حذف چمن‌های اسپورت با نیاز آبی بالا و استفاده از گل‌های دائمی مقاوم به خشکی، چمن‌های گرمسیری، گیاهان پوششی و پیچ‌های زینتی مقاوم به خشکی، اعمال مدیریت کم‌آبیاری به‌منظور پیشگیری از وقوع خسارت جبران‌ناپذیر به درختان کهن‌سال فضای‌سبز، اقدامات اصلاحی شبکه‌های توزیع جهت کاهش هدرروی آب ترمیم شبکه، شیر آلات و اتصالات و رفع هر گونه نشتی در شبکه، انتقال زمان آبیاری از روز به شب و ساعات خنک شبانه روز در ماه‌های گرم سال، اعمال سیاست‌های تشویقی و تنبیهی جهت پیمانکاران فضای سبز در زمینه مصارف آب و همینطور استفاده از هر گونه منابع آب نامتعارف نظیر زه‌آب و یا پساب‌های قابل استفاده از راهبردهای مؤثر صرفه جوئی در این بخش است که توسط شهردای های استان دنبال می‌شود.

کد خبر 430569

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.