بررسی طرح زندگی متعادل در سلسله نشست‌های چهل‌چراغ

در یازدهمین نشست از سلسله نشست‌های چهل‌چراغ با موضوع «طراحی زندگی برای روزهای سخت» نوبت به بررسی طرح زندگی متعادل رسید.

به گزارش ایمنا، کارشناسان نشست‌های روانشناسی چهل‌چراغ با بیان اینکه افراد با طرح زندگی متعادل بیش از موفقیت به دنبال رضایت هستند، برای بهبود این طرح زندگی تمرکز بر اهمیت به جای اولویت را تجویز کردند.

راضیه ایزدی، عضو هیئت علمی دانشگاه صفاهان بررسی این طرح زندگی را با برشمردن ویژگی‌های افراد متعادل آغاز کرد و اظهار کرد: برای این افراد تمام ابعاد زندگی اهمیت دارد و به همان اندازه که رابطه خانوادگی، رابطه با همسر و فرزند و روابط اجتماعی برای افراد متعادل مهم است، کار، تفریح، سلامتی، امور معنوی و اوقات فراغت نیز برای آنها اهمیت دارد و چندبعدی بودن ویژگی مهم این طرح زندگی است.

وی افزود: این افراد اهل نظارت بر زندگی خود هستند و این نظارت را به صورت روزانه، ماهانه، هفتگی و سالانه انجام می‌دهند. همچنین مدیریت زمان، هزینه و انرژی سومین ویژگی افراد متعادل است. افراد متعادل هیچ کاری را بدون برنامه‌ریزی انجام نمی‌دهند، اهل پیش‌بینی هستند و نظم زمانی و محیطی برای آنها بسیار مهم است.

عضو هیئت علمی دانشگاه صفاهان درباره واکنش افراد متعادل در چهار وضعیت عادی، استرس‌زا، اضطرار و بحران بیان کرد: این افراد در شرایط عادی اصلاً اهل افراط و تفریط نیستند و در این شرایط برنامه‌ریزی می‌کنند. آنها هنگامی که در شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرند چون به تمام ابعاد زندگی پرداخته‌اند برنامه و آمادگی دارند؛ پس واکنش هیجانی ندارند، از استرس فرار نمی‌کنند و به حل مساله و یافتن راه‌حل می‌پردازند.

وی درباره معایب طرح زندگی متعادل گفت: این افراد به دلیل اینکه زیاد اهل مدیریت و نظارت هستند برخی اوقات باید به اطرافیان خود "نه" بگویند پس از طرف دیگران درک نمی‌شوند. همچنین تسکین‌ها، لذت‌ها و سودهای کوتاه‌مدت را از دست می‌دهند؛ مثلاً اعضای خانواده خرید کالایی را از آنها درخواست می‌کنند، اما به دلیل همان برنامه‌ریزی و مدیریت با این درخواست‌ها مخالفت می‌کنند.

افراد متعادل دقیق، منظم و پویا هستند

محمدرضا عابدی عضو هیئت‌علمی و رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان نیز درباره ویژگی‌های زندگی متعادل تصریح کرد: دغدغه اصلی افراد متعادل توجه است و ابعاد گوناگون زندگی را در نظر می‌گیرند و در واقع حواسشان بسیار جمع است. برای مثال سر زدن به اقوام دور، چکاب سلامتی خود و بررسی ابعاد مالی در برنامه زندگی آنها وجود دارد که در زمان مقرر به هرکدام می‌پردازند.

وی ادامه داد: این افراد تلاش می‌کنند درباره ابعاد گوناگون اطلاعات داشته باشند و زمانی که با آنها صحبت می‌کنیم درباره همه چیز اطلاع دارند. آنها همیشه به یک مکان خاص مسافرت نمی‌کنند و تجربه سفر به مکان‌های مختلف را دارند، چون زندگی متعادل می‌طلبد اطلاعات خود را وسیع کنند. در مجموع افراد متعادل حساس، دقیق، منظم و در تکاپو هستند. ساعت خواب و بیداری، مطالعه، نظافت، دید و بازدید و اعمال مذهبی این افراد مشخص است و نمی‌توان در هر ساعتی به این افراد تلفن زد و یا به دیدارشان رفت.

عابدی درباره مزایای زندگی متعادل گفت: در زندگی متعادل پشیمانی کم است چون فرد به تمام ابعاد می‌پردازد و سطح رضایت فرد و دیگران از این طرح زندگی زیاد و هدفمند و جهت‌دار است. نظم در زندگی این افراد هدف نیست بلکه روشی است که با استفاده از آن به ابعاد گوناگون زندگی خود می‌پردازند؛ پس لزوماً هر آدم منظمی، متعادل نیست.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه اصفهان در عین حال تأکید کرد که چون این افراد در همه ابعاد زندگی هدف تعیین می‌کنند و اهداف خود را خیلی بزرگ هم انتخاب نمی‌کنند، موفقیت‌های آنها در سطح متوسط است. در واقع می‌توان گفت بیش از موفقیت به دنبال رضایت هستند.

گفتنی است؛ سلسله نشست‌های چهل‌چراغ با موضوع «طراحی زندگی برای روزهای سخت» به همت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان تا ششم خردادماه از ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۶ روزهای زوج ماه مبارک رمضان و تکرار آن در روزهای فرد از سیمای مرکز اصفهان پخش می‌شود. کارشناسان این برنامه تا کنون ویژگی‌های افراد با طرح زندگی شاد، راحت، آرام، متعارف، متعامل، متبحرانه، مدبرانه، منطقی، متناسب و متعادل را برای بینندگان تشریح کرده‌اند.

کد خبر 424752

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.