به گزارش خبرنگار ایمنا، پس از بررسی سه نوع زندگی شاد، راحت و آرام در سلسله نشستهای چهلچراغ، جلسه پنجم این برنامه به بررسی زندگی متعارف اختصاص داشت. محمدرضا عابدی عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان و راضیه ایزدی عضو هیئت علمی دانشگاه صفاهان در این برنامه به بیان ویژگیهای افراد با نوع زندگی متعارف، مزایا و معایب این نوع زندگی و واکنش افراد متعارف در شرایط عادی، پراسترس، اضطرار و بحرانی پرداختند.
محمدرضا عابدی با بیان اینکه قدیمیها بیشتر طرح زندگی متعارف را انتخاب میکردند، گفت: بسیاری از پدر و مادرها دوست دارند فرزندانشان این طرح زندگی را انتخاب کنند چون افراد متعارف در دسترس هستند. فردیت برای افرادی که طرح زندگی آنها متعارف است چندان مهم نیست و دیگران مهمتر هستند، پس حتی در انتخاب همسر، رشته تحصیلی و شغل با نظر پدر و مادر و دیگران تصمیم میگیرند و اگر دیگران کارشان را نپسندند بسیار اذیت میشوند.
رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان ادامه داد: این افراد بسیار احتیاط میکنند تا مبادا آبرویشان کم و زیاد نشود. آنها زندگی بسیار درهم تنیدهای دارند و با فامیل و خانواده بسیار رفت و آمد میکنند و حتی تفریحات آنها جمعی است. زندگی عرفی زندگی جمعی است که افراد از دیگران الگو میگیرند و زندگی خود را طبق نظر بزرگترهای فامیل میسازند.
محمدرضا عابدی اضافه کرد: این افراد اگر نتوانند خودشان حل مسأله کنند به سراغ بزرگترهای فامیل میروند تا با هم مشکل را رفع کنند. افراد با طرح زندگی متعارف در شرایط بحرانی فعال هستند و بنابراین میتوانند به خوبی از بحران عبور کنند. آنها در بحران پیشتاز نیستند چون پیشتازی نیاز به تفکر فردی و خلاقیت دارد در حالی که این افراد دارای تفکر جمعی، مثل دیگران بودن و همانندسازی هستند. آنها در شرایط اضطرار از چهار روش بیتفاوتی، شاکی بودن، صبوری و مأمور بودن، صبور بودن را انتخاب میکنند. به همین دلایل والدین دوست دارند فرزندانشان متعارف باشند چون وقتی با این احتیاطها پیش میروند خیلی ضرر نمیکنند.
او خاطرنشان کرد: این افراد ازدواج فامیلی را بسیار میپسندند و دوست دارند فرزندان آنها با فامیل ازدواج کنند و طبیعتاً برخی فرزندان این نوع ازدواج را نمیپسندند.
رئیس دانشکده روانشناسی و مشاوره دانشگاه اصفهان، دور هم بودن، تصمیمگیری راحتتر، تعامل و احتیاط را از جمله مزایای طرح زندگی متعارف دانست و گفت: بنابراین در این نوع زندگی تصمیمات اشتباه کمتر است.
"آبرو" کلیدواژه اصلی افراد با زندگی متعارف
راضیه ایزدی تابع عُرف بودن را از ویژگیهای این زندگی دانست و اظهار کرد: مهمترین چیزی که برای این افراد مهم است این است که عرف چه میگوید و عرف چه میخواهد. افراد با طرح زندگی متعارف از زندگی بزرگترها الگوگیری میکنند و این افراد خیلی روی اینکه دیگران چه میکنند و چه میگویند تمرکز دارند، به همین دلیل نظر دیگران را درباره مسائل مختلف جویا میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صفاهان "آبرو" را از جمله کلیدواژههای زندگی متعارف دانست و افزود: این افراد دست به برخی کارها نمیزنند تا آبرویشان نرود و برخی کارها را برای آبروداری انجام میدهند. این افراد برای حرف بزرگترها و فامیل بسیار احترام قائلند و به این نظرات عمل میکنند. همچنین در مراسمها اهل همکاری هستند و یکدیگر را تنها نمیگذارند.
راضیه ایزدی درباره واکنش افراد با طرح زندگی متعارف در شرایط گوناگون تصریح کرد: این افراد در شرایط عادی اهل رعایت رسم و رسوم و بجا آوردن آداب هستند. آنها در شرایط پراسترس از سه شیوه مدیریت استرس شامل اجتناب و فرار از موقعیت، واکنش هیجانی و حل مسأله، حل مسأله را انتخاب میکنند که یکی از مزایای زندگی متعارف است.
راضیه ایزدی نیز درباره معایب زندگی متعارف بیان کرد: در این نوع زندگی فردیت گم میشود و نظر جمع بر نظر فرد ترجیح دارد. یکی دیگر از مشکلات نوع زندگی متعارف از بین رفتن خلاقیت است چون الگویی وجود دارد و فرد بر اساس آن عمل میکند. همچنین مقایسه در زندگی متعارف زیاد است که گاهی آزار دهنده میشود و ممکن است پیشرفت در این نوع زندگی کم باشد چون این افراد بیشتر درگیر حواشی هستند. از طرف دیگر چون فردیت در زندگی متعارف مهم نیست و نظر جمع اهمیت دارد ممکن است برخی افرادی که این نوع زندگی را انتخاب کردهاند، مخصوصاً در سن بالا احساس قربانی بودن کنند و اینکه خودشان نبودهاند و فدای نظرات و الگوهای دیگران شدهاند.
گفتنی است؛ سلسله نشستهای چهلچراغ با موضوع "طراحی زندگی برای روزهای سخت" به همت سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان از ساعت ۱۴:۳۰ تا ۱۶ روزهای زوج ماه مبارک رمضان به مدت ۱۴ جلسه و تکرار آن در روزهای فرد از سیمای مرکز اصفهان پخش میشود.
نظر شما