به گزارش ایمنا، بخش هایی از مصاحبه شرق با سید محمد صدر را در زیر می خوانید:
در بیش از یک سال گذشته، یکی از پرحاشیهترین موضوعاتی که به مجمع تشخیص مصلحت نظام گره خورد، بحث FATF است. شما بهعنوان یک عضو مجمع برای ما بفرمایید چرا در این نهاد بااینهمه جلسه و توضیحاتی که ارائه شده درباره پیوستن به این نهاد، به نتیجه نمیرسد؟
داستانش طولانی است. یکبار که درباره این موضوع بحث شد، به این نتیجه رسیدند که ممکن است تعداد مخالفان پیوستن به FATF بیشتر از موافقان باشد و ظاهرا هم اینطور بود.
این جلسات چه زمانی بود؟
سال گذشته یعنی سال ۹۷. جمعبندی اعضا این بود که در آینده CFT هم به مجمع میآید و بهتر است که این دو را باهم بررسی کنیم؛ به این دلیل به تأخیر افتاد. جالب است (قبل از عید) همانهایی که مخالف پالرمو بودند، میگفتند مخالفتمان را اعلام نکنیم، چون اگر اعلام کنیم شب عید است، بر نرخ ارز تأثیر میگذارد و به مردم فشار میآورد. همانجا گفتم خب در این حرف شما تناقض وجود دارد. اگر میدانید مخالفتتان بر مسائل اقتصادی کشور تأثیرگذار است، چرا مخالفت میکنید؟ پس به ما بپیوندید که فکر میکنیم عضویت در این نهاد، به نفع کشور است؛ حداقل تحریم جدیدی برای روابط تجاری و بانکیمان ایجاد نمیکنیم. اما دوستان پاسخی برای این نقد نداشتند. حرف ما موافقان این بود که شما وقتی درک میکنید تصمیمی که به آن اعتقاد دارید، باعث ایجاد مشکلات برای کشور میشود، چرا این تصمیم را میگیرید.
از انتقادهای مخالفان FATF که به فضای رسانهای درز کرده این است که گویا اعضای مجمع نگران همکاری جمهوری اسلامی با جبهه مقاومت و حمایت از آن، بعد از پیوستن به FATF هستند. یا این پیوستن را یک جور امتیاز میدانند که ما به آن نهاد یا جامعه جهانی میدهیم، پس در ازای آن باید آنها به ما امتیازی بدهند. پاسخ شما بهعنوان عضو موافق در جلسات به این موضوعات چه بود؟
من سالها مسئول کمک به جبهه مقاومت اعم از حزبالله، حماس و جهاد اسلامی بودم. [در دولت اصلاحات] که معاون عربی آفریقایی وزارت خارجه بودم، مسئول این موضوع بودم. وقتی دوره کاری دولت آقای خاتمی تمام شد، در اولین ملاقات آقای احمدینژاد با آقای سیدحسن نصرالله (سال ۸۴)، سیدحسن نصرالله گفت در دوره آقای خاتمی آنقدر که به ما و مقاومت کمک شد، قبلا چنین اتفاقی نیفتاده بود و ما از پشتیبانی دولت اصلاحات راضی بودیم.
نقلقولی که شما از سیدحسن نصرالله مطرح کردید، حتما در افکار عمومی داخلی ایران بازتاب زیادی خواهد داشت. لطفا برای ما درباره این کمکها بیشتر توضیح بدهید. بیشتر حمایت مالی بود یا معنوی؟
هردو بود. نمیتوانم با اعداد دقیق بگویم. بحث مقاومت و لبنان، بحث امنیت ملی ماست. یکی از پرسشهای مردم، مخصوصا جوانان این است که با توجه به اینکه داخل کشور مشکلات اقتصادی داریم، چرا به آنها کمک میکنیم. آنها به این نکته توجه نمیکنند که کمککردن به حزبالله و لبنان وظیفه ماست؛ برای اینکه امنیت ایران، مرزها، کشورمان و امنیت انقلاب را تأمین کنیم و باید از تهدیداتی که همیشه برای ما وجود دارد، جلوگیری کنیم. واقعیت این است که اسرائیل و آمریکا برای ایران تهدید هستند و شوخی هم ندارند. الان کمکم خبرهایش منتشر میشود که اسرائیل چقدر در ایران کار اطلاعاتی- امنیتی انجام میدهد و حتی سعی میکند به سریترین بخشهای ایران نفوذ کند. اقداماتی که درباره مسائل هستهای انجام میدهد یا جنگهای سایبری که علیه ایران دنبال میکند، همه تهدیدهایی است که اسرائیل با کمک آمریکا انجام میدهد. بنابراین باید از این تهدیدات جلوگیری کنیم. اگر کمکها به جبهه مقاومت و همکاری با آنها نبود، چهبسا اسرائیل یا آمریکا به ایران حمله نظامی میکردند. این یکی از توانهای ماست که آنها را از حمله به ایران بازمیدارد.
شما معتقدید ما با کمکهایمان به جبهه مقاومت، یکجور حصار دور مرزهای خودمان میکشیم.
نگوییم حصار. درواقع برای کشور امنیت ایجاد میکنیم.
برگردیم به بحث قبلی، به منتقدان مجمع در مورد پیوستن به FATF که معتقدند کمکهای ما به جبهه مقاومت محدود میشود، چه جوابی دادید؟
بههیچوجه کمکهای ما را محدود نمیکند. هم در گذشته انجام میشد و الان هم انجام میشود. روش کمک ما روشی نیست که بتواند از طریق FATF یا CFT جلویش گرفته شود. این آقایان چون نمیدانند، این را بهانه میکنند؛ مثلا مخالفان در مورد CFT میگویند به بهانه مبارزه با تروریسم جلوی همکاری ما با جبهه مقاومت را میگیرند. غافل از این نکته که تعریف «تروریسم» در هر کشور برعهده خودش است. اگر آمریکا اعلام کرد یک گروه تروریستی است به این معنی نیست که CFT یا پالرمو یا FATF از آن تبعیت میکند. در بندهای CFT این نکته هست که هر کشوری خودش تروریسم را تعریف کند. بر این اساس، شورایعالی امنیت ملی ما تعریف میکند که چه گروهی از نظر ما تروریستی است. تعریف تروریسم از جنبه بینالمللی هم توسط سازمان ملل انجام میشود که بهجز داعش، القاعده و طالبان گروه دیگری در آن نیست که ما آنها را تروریستی بدانیم. بر این اساس، بههیچوجه گروه مقاومت، حزبالله و فلسطین از منظر بینالمللی جزء گروههای تروریستی نیستند.
تحلیل مخالفان پیوستن به FATF در مجمع چیست؟ آیا طیفی از راست سنتی هستند که میخواهند با دولت مخالفت کنند یا برجام را شکستخورده میدانند و میخواهند اینگونه قید هرگونه همکاری با جامعه بینالمللی را بزنیم؟
در پاسخ به این سؤال باید بگویم که بیایید تلاش کنیم در گام اول یاد بگیریم که نیتخوانی نکنیم؛ یعنی نگوییم به این دلیل مخالفت میکنند، چون از نیت افراد بهجز خدا کسی مطلع نیست. آنچه مخالفان میگویند (که اشتباه هم میگویند) این است که با پیوستن به پالرمو یا CFT با توجه به اینکه در تحریم آمریکا هستیم، برای دورزدن تحریمها دچار مشکل میشویم. خب باید این را بپرسیم که از لحاظ اجرائی چه کسی باید تحریمها را دور بزند؟ غیر از این است که باید دولت، بخشهای اقتصادی، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان برنامهوبودجه و وزارت نفت باید انجام دهند؟ خب همه این نهادها میگویند اگر FATF را تصویب نکنید برای ما مشکل ایجاد میکند. برای اثبات یک چیز یا باید دلایل عقلی آورد یا دلایل نقلی. دلایل عقلی این امر که مشخص است؛ میگوییم اگر اینها را رد کنیم، هدیه بزرگی به ترامپ دادهایم؛ یعنی کمک میکنیم که تحریمهای یکجانبه آمریکا به تحریمهای بینالمللی تبدیل شود. مطمئنم که بسیار هم خوشحال خواهد شد. اما دلیل نقلی؛ ببینیم آنهایی که دستاندرکار این قضیه هستند چه میگویند. بانک مرکزی، معاون حقوقی رئیسجمهور و ... همه در این زمینه صحبت کردهاند، بنابراین عقل و نقل هر دو حکم میکند که حتما اینها را تأیید کنیم.
چندی پیش آخرین جلسه گروه ویژه اقدام مالی در پاریس برگزار شد و اگرچه چهار ماه دیگر به ایران فرصت دادند، اما بیانیه هشدارآمیزی به ما دادند که اگر تا موعد زمانی اعلامشده این لوایح تصویب نشود، شرایط ما به عقب بازمیگردد. به نظرتان تا بهمنماه جلسهای در مجمع خواهیم داشت که به این موضوع بپردازد و امیدوار به تغییر نظر دوستان هستید؟
سعی میکنم امیدوار باشم. با توجه به مطالبی که گفته شد، عقل حکم میکند که اینها را تصویب کنیم، چون به نفع جمهوری اسلامی و مردم است برای اینکه حداقل در فشارهای بیشتر اقتصادی قرار نگیریم
نظر شما