فهیمه ثابت در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه سرطان سینه شایعترین سرطان در بین زنان و دومین علت مرگ و میر بعد از سرطان ریه است، اظهار کرد: سالانه ۱۳ هزار مورد جدید از این سرطان در ایران گزارش می شود؛ سن شیوع این سرطان به دلیل عوامل ژنتیکی در ایران ۱۰ سال کمتر از کشورهای دیگر است و میانگین سن بروز در ایران بالای ۴۰ سال و در سایر کشورها بالای ۵۰ سال است.
وی با تاکید بر اینکه در صورتی که تشخیص در مراحل اولیه صورت گیرد پاسخ به درمان قطعی بالای ۹۰ درصد است، گفت: این تشخیص زودرس میتواند باعث طول عمر طبیعی بیماران شود و باید همه زنان آگاهی کامل در مورد روشهای غربالگری و تشخیص زود رس سرطان پستان داشته باشند.
این فوق تخصص آنکولوژی زنان، گفت: شایعترین علت ترشحات سینه دو طرفه تغییرات هورمونی ناشی از عادت ماهیانه، مصرف داروهای پروژسترونی، استرس و استفاده از قرص هایی که در درمان ناباروری به کار میرود و بیماری فیبروکیستیک است.
وی تصریح کرد: داروهای ضد افسردگی و قرصهای ضد بارداری هم باعث ترشحات دو سینه میشود، مراجعه بیمار در مراحل پیشرفته این بیماری به دلیل عدم آگاهی و بی توجهی بیمار است.
ثابت با بیان اینکه در زنانی که سابقه شیردهی داشته باشند، احتمال بروز سرطان سینه نسبت به کسی که سابقه شیردهی نداشته کمتر است، اظهار کرد: بانوانی که تجربه اولین حاملگی آنها بالای ۳۰ سال است احتمال بروز سرطان سینه در بین آنها بیشتر از دیگر زنان است.
عوامل خطر بروز سرطان سینه
این فوق تخصص آنکولوژی زنان در خصوص عوامل خطر بروز سرطان سینه، گفت: ژنتیک و سابقه فامیلی، عدم شیر دهی و سن بالای بارداری احتمال بروز سرطان سینه را افزایش میدهد، مصرف هورمون درمانی در دوران یائسگی، استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری و طول مصرف این داروها مهم بوده و اگر بیشتر از ۱۰ سال طول کشید به خصوص اگر مصرف این نوع قرصها قبل از سن ۲۰ سالگی شروع شود احتمال بروز سرطان سینه را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: رژیم غذایی پرچرب و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب نیز در بروز این بیماری نقش دارد و توصیه می شود که بانوان حداقل سه تا پنج ساعت در هفته پیادهروی تند داشته باشد؛ همچنین مصرف الکل سیگار و چاقی هم از عوامل خطر سرطان سینه است.
وی با بیان اینکه شایعترین بیماری پستان فیبروکیستیک چنچ و تغییرات کیستی پستان است، افزود: برای درمان این بیماری باید از مصرف کافئین، چای، غذاهای ادویه دار و نوشابه پرهیز و از رژیم غذایی مناسب و فعالیت فیزیکی استفاده کرد؛ همچنین مصرف ویتامینهای E و آنتی اکسیدانها به کاهش درد کمک میکند.
ثابت تاکید کرد: کیست احتمال بروز سرطان پستان را افزایش نمیدهد، اما ضروری است که غربالگری بالای ۴۰ سال به همراه ماموگرافی و تصویر برداری انجام شود.
این فوق تخصص آنکولوژی زنان مورد علایئم سرطان سینه، گفت: مهم ترین مورد لمس توده است به خصوص اگر توده ای منفرد، بدون درد سفت و غیر متحرک باشد این توده احتمال بدخیم بودن را دارد، اما اگر توده دردناک باشد احتمال خوش خیمی بیماری است.
وی با بیان اینکه سرطان بیماری بدخیمی است، اضافه کرد: کیست یا تودههایی که در معاینه مشخص می شود، حالت بدخیمی نیست و فقط چکاپ منظم ضروری است؛ اما ترشح خونی یا آبکی از نوک پستان، تحریک بدن و ایجاد غیر قرینگی در سینهها، تغییرات رنگ و تورفتگی پوست سینه از علایم این بیماری است.
سه روش برای تشخیص زودرس سرطان سینه
ثابت با اشاره به اینکه سه روش برای تشخیص زودرس سرطان سینه وجود دارد، اظهار کرد: بایستی بانوان اول خودآزمایی پستانی را انجام دهند و توصیه می شود که خانم ها از ۲۰ سالگی ماهیانه بلافاصله بعد از تمام شدن عادت ماهیانه پستان هایشان را معاینه مشاهده ای و لمس است. معاینه توسط پزشک از سن ۲۰ سالگی هر سه سال و از سن ۴۰ سالگی سالیانه به همراه ماموگرافی انجام شود. اما اگر بیماری سابقه فامیلی مثبت دارد تصویربرداری باید ۱۰ سال زودتر صورت گیرد.
این فوق تخصص آنکولوژی زنان، خاطرنشان کرد: غیر از عوامل ژنتیکی که معمولا قابل کنترل نیست، برای کاهش میزان بروز این نوع سرطان جلوگیری از مصرف سیگار، الکل، انجام ورزش مداوم به مدت سه تا پنج ساعت پیادهروی تند در هفته به بانوان توصیه میشود.
وی تاکید کرد: داشتن رژیم غذایی مناسب غنی از سبزیجات و میوههایی مانند کلم، دانه سویا، توت، پیاز، غلات، سیر و ماهی نقش موثری در کاهش روند این بیماری دارد و مهمترین نکته اینکه بانوان هر گونه تغییری در پستان دیدند باید با با پزشک در میان گذارند.
ثابت با تاکید بر اینکه سرطان پستان یک بیماری است که قابلیت تشخیص زودرس و درمان قطعی را دارد، افزود: پیشرفت این بیماری میتواند باعث مرگ و میر حتمی زنان شود؛ توصیه میشود که زنان غربالگری را به صورت منظم انجام دهند.
وی در خصوص تاثیر اشعه ماموگرافی و جراحیهای زیبایی در بروز سرطان پستان، اظهار کرد: اشعه ماموگرافی بسیار ضعیف است و باعث بروز سرطان پستان نمیشود، تشخیص ماموگرافی ۳۰ درصد مرگو میر ناشی از سرطان پستان را کاهش می دهد و جراحیهای زیبایی هم تاثیری در افزایش میزان سرطان پستان ندارد.
نظر شما