خطری در کمین تالاب‌های کشور/ سدسازی تنها راه چاره برای مقابله با سیل نیست

مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه پر شدن تالاب‌ها ما را نباید از برنامه‌ریزی برای احیای آنها غافل کند گفت: اگر امروز برای جلوگیری از خشک شدن تالاب‌ها اقدام نکنیم با توجه به حجم رسوبات و ته‌نشین شدن آنها در کف تالاب‌ها بزودی پدیده ریزگردها را با شدت بیشتری خواهیم داشت.

به گزارش ایمنا، علی مریدی با بیان اینکه احداث سد، همیشه باید به عنوان یک راهکار سازه‌ای اثربخش مدنظر باشد اظهارکرد: سدسازی یک اقدام پرهزینه و زمان‌بر است و در تصمیمات باید این موضوع لحاظ شود.

وی با اشاره به اینکه نباید در مورد سدسازی به شکل صفر و صدی حرف زد گفت: سد یک فناوری است نه آن‌قدر که در زمان خشکسالی‌ها و بروز گرد و غبار که می‌گفتند بد است و نه آنقدر که الان در زمان سیل می‌گویند خوب است.

مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست افزود: این فناوری باید مثل هر تکنولوژی دیگری با برنامه‌ریزی و مدنظر قرار دادن جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی مورد استفاده قرار گیرد. ضمن اینکه مهم‌تر از ساخت سد چگونگی بهره‌برداری از آن است که هم در زمان سیل و هم در زمان خشکسالی اهمیت دارد.

مریدی با بیان اینکه سدسازی تنها راه چاره برای مقابله با سیل نیست تاکید کرد: صیانت از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزها همچنین حفظ حریم رودخانه‌ها باید به عنوان یک اقدام مستمر در دستور کار وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و دیگر دستگاه‌های مسئول قرار گیرد.

هشداری درباره پساسیل در خوزستان

 مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این که مهمترین اقدام بعد از وقوع بحران، جبران خسارت‌ها و بازگرداندن شرایط به وضعیت عادی است اظهار کرد: عملکرد دستگاه‌های متولی از جمله ستاد مدیریت بحران، هلال احمر و وزارت نیرو در این زمینه‌ها به نسبت مناسب است البته پس از بحران مجموعه‌ای از بایدها و نبایدها باید مد نظر قرار گیرد.

وی با بیان اینکه برنامه‌ریزی لازم برای تدوین درس‌آموخته‌ها و بازنگری در برنامه‌های کنترل سیلاب بسیار اهمیت دارد گفت: از آنجا که برای کنترل سیل در کشور ما برنامه مدونی وجود ندارد ابتدایی‌ترین و مهمترین درس‌آموخته سیل اخیر تدوین این برنامه‌هاست. در این راستا انجام مطالعات یکپارچه مدیریت سیلاب (Integrated Flood Management) در کلیه حوضه‌های آبریز کشور (و البته با اولویت مناطق با خطرپذیری بالا) از ضروریات است. یکی از خروجی این مطالعات می‌بایستی برنامه عمل (Action plan) مقابله با سیلاب باشد.

مریدی  با اشاره به این نکته که بعد از بحران تمام تمرکز به سمت اقدامات انجام نشده برای کنترل سیل می‌رود افزود: این در حالی است که بحران سیل گذشته و بسیاری از اقدامات که به خطا مورد توجه قرار می‌گیرد برای بلندمدت است و در کوتاه‌مدت جواب نمی‌دهد.

وی که تخصص منابع آب دارد در پاسخ به این پرسش که در شرایط کنونی برای مناطق سیل‌زده کدام اقدامات باید مورد توجه و اولویت قرار گیرد تصریح کرد: یکی از خطرات بزرگ ناشی از سیل‌های اخیر ایجاد کانون‌های گرد و غبار است. رسوباتی که همراه سیل آمده است در دشت‌های خوزستان ته‌نشین و با خشک شدن آب تبدیل به منشاء گرد و غبار خواهد شد.

وی ادامه داد: یکی از بحران‌های آتی که بایستی خودمان را آماده و از همین روزها برای آن برنامه‌ریزی کنیم مقابله با گرد و غبارهای احتمالی است که در آینده نزدیک و پس از فروکش سیلاب و خشک شدن زمین با آن مواجه خواهیم شد.

کنترل سیلاب‌ها از طریق احیای تالاب‌ها

مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست منابع آب همچنین با بیان اینکه احیای تالاب‌ها هم به عنوان یک المان کنترل‌کننده سیلاب و بعد مهار ریزگرد اهمیت بسیاری دارد گفت: بسیاری از اقداماتی که برای احیای تالاب‌ها انجام می‌دهیم در کنترل سیلاب هم نقش تاثیرگذاری دارد. اقداماتی همچون لایروبی مصب رودخانه‌ها در محل ورودی به تالاب‌ها (که در سیل آق قلا مهم بود)، آزادسازی حریم رودخانه‌ها، کنترل کشت دیم در بالادست و آبخیزداری هم در احیای تالاب‌ها موثرند و هم به مدیریت سیلاب کمک می‌کنند.

برای مدیریت اصولی سیلاب باید از ۱۰ سال پیش شروع می کردیم 

مریدی با تاکید بر این نکته که پر شدن تالاب‌ها در شرایط حاضر ما را نباید از برنامه‌ریزی برای احیای آنها غافل کند گفت: اگر از حالت برای جلوگیری از خشک شدن تالاب‌ها برنامه‌ریزی نکنیم با توجه به حجم رسوبات ورودی و ته‌نشین شدن آنها در کف تالاب‌ها در آینده نه چندان دور با خشک شدن این رسوبات پدیده گرد و غبار را با شدت بیشتری خواهیم داشت

وی با تاکید بر اینکه همه دستگاه‌های متولی از جمله سازمان محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی باید مدیریت گل‌های ته‌نشین شده در مناطق مختلف و تالاب‌ها را در اولویت تخصیص‌ها و اقدامات قرار دهند اظهار کرد: اگر می‌خواستیم برای مدیریت سیلاب کار اصولی انجام دهیم باید از ۱۰ سال پیش شروع می‌کردیم بنابراین در حال حاضر باید برای جلوگیری از بحران آتی گرد و غبار به فکر چاره و برنامه باشیم.

کد خبر 372522

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.