احمد گوگرد چیان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: سابقه استفاده از راهکار توزیع سبد کالا میان اقشار مختلف مردم ، به دوره جنگ جهانی دوم بر می گردد و اینکه از این راهکار به صورت مداوم یا موقت استفاده شود به سطح بحران اقتصادی بستگی دارد.
وی افزود: در همه کشور ها سعی می شود تا همزمان با توزیع سبد کالا در میان اقشار مختلف مردم، اقدامات و فعالیت های زیرساختی و بنیادی برای دسترسی به آرامش اقتصادی صورت گیرد و بسیاری از کشورها از این راهکار در شرایط اضطراری به صورت مستقیم و غیر مستقیم استفاده می کنند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: توزیع سبد کالا به صورت مستقیم به معنای واریز وجه به حساب های سرپرستان خانوار است تا خرید کالاهای اساسی و ضروری برای خانواده آسان شود و توزیع سبد کالا به صورت غیر مستقیم به معنای استفاده از اعتبارات دولتی در جهت خرید مواد غذایی و کالاهای اساسی برای توزیع میان اقشار آسیب پذیر جامعه است.
گوگردچیان خاطر نشان کرد: منطقی است که توزیع سبد کالا در جامعه، شامل همه اقشار جامعه نشود و در بسیاری از کشورها صرفا مربوط به اقشار آسیب پذیر، ضعیف و خاص آن جامعه می شود، روش توزیع آن بستگی به نوع نظام اقتصادی، ساختار و بافت اجتماعی جامعه دارد.
وی با اشاره به توجه حزب دموکرات ایالات متحده به این راهکار اقتصادی، تصریح کرد: کشور هایی همچون آلمان و فرانسه از جمله حکومت هایی هستند که از راهکار توزیع سبد کالا در زمان جنگ جهانی دوم استفاده کردند و در واقع کشور های اروپایی بنیانگذار این راهکار اقتصادی هستند.
وی ادامه داد: البته دوره زمانی استفاده از راهکار توزیع سبد کالا، کوتاه مدت است و باید پس از یک یا دو ماه آرامش اقتصادی لازم را به مردم بدهد و بحران اقتصادی را کنترل کند، نه اینکه به صورت مداوم از آن استفاده شود، گسترش دامنه دربرگیرنده این راهکار در ایران و افزایش جمعیتی که سبد کالا دریافت می کند، نشانه تحلیل رفتن اقتصاد جامعه است.
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان اضافه کرد: باید اتاق فکرها و گروه های پژوهشی متخصص در اقتصاد عمومی، جایگاه این راهکار اقتصادی را در نظام اقتصادی جهان و کشور ما بررسی کنند تا استفاده از راهکار توزیع سبد کالا در کنترل بحران اقتصادی موفق باشد.
نظر شما