به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان گلپایگان، توسعه بخش کشاورزی میتواند در تولید ثروت کشور و تامین غذای سالم و سلامت جامعه نقش عمده و مهمی را برعهده دارد، اگر خللی در حمایت از این بخش ایجاد شود کشور دچار خدشه میشود به هیمن دلیل باید راهکاری برای روش تولید بهتر محصولات، اصلاح بذر و مصرف بهینه آب ارایه شود چراکه ممکن است خطری در روند تولید و توسعه به وجود آید، اما اگر این حوزه مورد توجه قرار گیرد در کشور شاهد توسعه و تولید جهش و دگرگونی خواهیم بود.
در شهرستان گلپایگان و خوانسار شغل اکثر مردم کشاورزی و دامداری در شاخههای مختلف است که در سالهای اخیر نه تنها خشکسالی بلکه بیماریهای دامی و آفات گیاهی خسارت زیادی به جا گذاشته است از این رو برای اطلاع از اقدامات انجام شده برای حوزه کشاورزی در دو شهرستان گفتوگویی با علی بختیار نماینده مردم شهرستان گلپایگان و خوانسار در مجلس شورای اسلامی انجام دادیم که در ادامه میخوانید.
تاکنون چه اقداماتی در جهت پیشرفت حوزه کشاورزی انجام شده است؟
در دو سال اخیر با اعتباری که مجلس دهم از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح آبیاری نوین اختصاص داد و با جذب ۱۲ میلیارد تومان اعتبار در سال گذشته ۲۵درصد زمینهای زراعی زیر کشت دو شهرستان گلپایگان و خوانسار به سیستم آبیاری نوین مجهز شدند.
تاکنون ۵۷۰۰ هکتار از زمینهای زراعی شهرستان گلپایگان به سیستم آبیاری نوین مجهز شده و در آینده نزدیک ۶۰۰ هکتار از اراضی زیر کشت گلمحمدی در شرکت سهامی زراعی به سیستم آبیاری نوین مجهز خواهد شد.
با توجه به خشکسالیهای اخیر چه راهکاری برای کشت محصول ارائه شده است؟
در دو شهرستان با تغییر الگوی کشت به کشت محصولاتی که اقتصاد کشاورزی را متحول میکند و سود آوری بیشتری به همراه دارد، پیشنهاد شده و در همین زمینه کشت گلمحمدی، زعفران و گیاهان دارویی توسعه یافته است.
الگوی کشت باید به سمتی تغییر داده شود تا کشاورزی سنتی و صنعتی از لحاظ درآمدزایی و سودآوری شرایط بهتری داشته باشد و با توجه به مزیت مقرون به صرفه بودن و استقبال کشاورزان در این دو سال، ۳۰۰ کیلوگرم زعفران و ۱۶۰ تن گلمحمدی سال جاری در گلپایگان برداشت شده است.
چه اقداماتی برای تأمین آب کشاورزی دشت گلپایگان انجام شده است؟
راندمان شبکه اصلی و فرعی سد گلپایگان با رعایت مسائل زیست محیطی در دستور کار قرار گرفتهتا کل اراضی دشت گلپایگان از این طریق آبیاری شود.
در واقع باید کانال کشی در شبکه آبیاری گلپایگان را به لولهگذاری تبدیل کنیم که مطالعات آن انجام شده و به زودی به مناقصه گذاشته میشود.
سالهای متوالی بود که این شبکه برای تجهیز شدن به لولهگذاری معوق مانده و ردیف بودجه نداشت، اما امسال ردیف بودجه برای آن در نظر گرفتیم که موافقت نامه آن در سازمان برنامه و بودجه انجام شده است و وزیر جهاد نیز دستورات لازم را به سازمان جهاد کشاورزی استان ابلاغ کرده و امسال اجرایی میشود.
اعتبار این پروژه چطور تأمین میشود؟
برای آن علاوه بر منابع تأمین شده، مبلغ ۲۰ میلیارد تومان از محل بند تبصره پنج قانون بودجه سال جاری اختصاص داده شده تا طرح با سرعت بیشتری تکمیل شود.
شرط اجرایی شدن این پروژه این است که بتوانیم این منابع را جذب کنیم تا پیمانکار بتواند در حد ۲۰ میلیارد تومان کار کند و در سال نیز منابع کافی را جذب کنیم، برای این پروژه وزیر جهاد و معاون و رییس سازمان جهاد استان پیگیر هستند تا این پروژه را کلنگ زنی کنیم و منابع را که برای سال جاری ایجاد شده بتوانیم جذب کنیم.
آیا اقدامی دیگری در این حوزه انجام شده است؟
در بودجه سال ۹۶ و ۹۷ برای خرید تضمینی گندم از کشاورزان و بیمه محصولات کشاورزی منابع کافی پیشبینی کردیم و در بودجه ۹۸ تصمیم داریم که منابع بیشتری را اختصاص دهیم.
در راستای وامهای معوق مانده کشاورزان که توان پرداخت سود و جریمه به بانکها را نداشتند در ابتدای مجلس دهم تصمیم گرفتیم که وامهای خرد زیر ۱۰۰ میلیون تومان بدون پرداخت سود و جریمه، اصل وام را پرداخت کنند و با برداشت منابع کافی از محل صندوق توسعه ملی توانستیم کمک زیادی به کشاورزانی که وضعیت آنان نسبت به بقیه ضعیفتر است، انجام دهیم،
سال گذشته یک و نیم میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی برای سود و جریمه وامهای کشاورزان برداشت شد، امسال با اختصاص ۱۲ هزار میلیارد تومان در فراکسیون توسعه و اشتغال مصوب کردیم و این اعتبارات از طریق چهار بانک برای ایجاد مشاغل گردشگری، کشاورزی و گلخانهای در کشور و شهرستانهای گلپایگان و خوانسار پرداخت شده است.
از بیمه روستاییان چه خبر؟
یکی از مطالبات اصلی کشاورزان بیمه روستایی بود، در مجلس دهم با همکاری شورای نگهبان راهکاری ارایه کردیم تا سن بازنشستگی برای بیمه کشاورزی که در لایحه احکام قبلی ۶۰ سال تصویب شده بود را به ۷۰ سال تغییر دهیم که این موضوع انجام شد.
کشاورزان و روستاییان که بیمه نیستند از سنین ۱۸ تا ۷۰ سال سن میتوانند با مراجعه به دفتر تعاون روستایی نسبت به بیمه شدن خود اقدام کنند، در بودجه ۹۷ منابع کافی در نظر گرفتیم و در بودجه سال ۹۸ نیز منابع بیشتری را برای بیمه روستاییان اختصاص میدهیم.
باتوجه به اینکه دامداری شغل اصلی برخی از گلپایگانیها بوده در راستای حمایت از تولید شیر چه اقدامی شده است؟
با توجه به افزایش قیمت نهادههای دامی، اما قیمت شیر ثابت مانده بود که این موضوع را در ستاد تنظیم بازار پیگیر شدیم و سپس افزایش قیمت شیر به دو هزار تومان را مصوب کردیم تا شرایط سخت دامداران منطقه نیز برطرف شود، اما برای افزایش مجدد قیمت شیر در تنظیم بازار پیگیر هستم.
گفت و گو از معصومه فصاحت؛ خبرنگار سرویس شهرستان خبرگزاری ایمنا
نظر شما