فرید مرادیان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در خصوص سرطانهای پوست اظهار کرد: سرطانهای پوست جزء شایعترین سرطانها هستند و یکی از دلایلی که این سرطانها مشکلساز میشوند این است که افراد آنها را پیش پا افتاده و بیاهمیت تلقی میکنند.
وی در خصوص انواع سرطان پوست افزود: شایعترین سرطان رشد سلولهای بازال است که خیلی سلامت را تهدید نمیکنند و با درمانهای غیرجراحی قابل کنترل هستند، سرطانهای از نوع سلول های سنگ فرشی در رده بعدی شیوع هستند و تا حدودی تهاجمیتر هستند.
مرادیان در تشریح چگونگی بروز سرطان از نوع سلولهای سنگفرشی اظهار کرد: امکان دارد این نوع سرطان به دنبال زخمهای خیلی مزمن در سطح پوست یا زخمهای سوختگی یا اسکارها و یا به دنبال تحریکات و دستکاریهای مداوم در پوست ایجاد شوند.
عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سرطان پوست از نوع ملانومها را خطرناکترین نوع دانست و تصریح کرد: ملانومها در لایه زیرین لایه سطحی پوست هستند و تولید رنگدانه میکنند و این تولید رنگدانه مختص تنها سفیدپوستان نیست و امکان دارد در افراد سیاهپوست هم باشد.
وی فاکتورهای ژنتیک و ارثی را در ایجاد این نوع سرطان ممکن دانست و گفت: ممکن است این موارد در بروز این نوع سرطان پوست نقش داشته باشند اما عمده علت این سرطان اشعه ماوراءبنفش خورشید است.
مرادیان با بیان اینکه شدت این اشعه بسته به مناطق محل زیست افراد فرق دارد، اظهار کرد: در مناطقی که اشعه UV بیشتری وجود دارد این نوع سرطان بیشتر است و در ایران هم بروز آن در مناطق مختلف کشور متفاوت است و در جاهایی که میزان تشعشعات ماوراءبنفش شدید و بیشتر از ایندکس ۸ باشد این نوع سرطان پوست شایعتر است.
این فلوشیپ جراحی سرطان با تاکید بر اینکه در مناطقی که محافظت از پوست نباشد خطر سرطان بیشتر است، تصریح کرد: در مناطقی که اشعه خورشید شدید باشد اما مردم آنجا به طور سنتی از کلاههای بزرگ، عینکها و ضد آفتاب استفاده میکنند قطعا خطر کمتر میشود.
مرادیان با اشاره به بیشتر بودن احتمال بروز این سرطان در مردان، گفت: مطالعاتی که در استانهای جنوبی ایران شده نشان داده در مردان ملانوما ۱۰ تا ۱۵ درصد بیشتر از زنان است.
وی در خصوص علائم این نوع سرطان پوست گفت: تشخیص ملانوما یک تشخیص الگوریتمی است بدین شکل که برخی خالهایی که در بدن افراد هستند طولانیمدت یا کوتاهمدت وجود داشته باشند اما
اگر خالی شکل هندسی قبل خود را از دست داده و در حال تغییر شکل است امکان دارد به سمت ملانوما برود.
این متخصص سرطان افزود: ممکن است خالی قبلا گرد و صاف بوده اما الان حاشیههای آن برجسته، زخمی و قابل لمس شده که همه این موضوعات بسیار مهم و میتواند نشانه بروز این نوع سرطان باشد.
وی تغییر رنگ خالهای بدن را مهم دانست و گفت: رنگ خالها موضوع مهمی است، ممکن است قبلا یک خال قهوهای بوده اما حالا مشکی شده یا خالهای قهوهای زرد شوند یا اینکه اندازه خال بیش از ۶ میلیمتر یا همان شش دهم سانتیمتر شده که برجسته شدن، زخمی شدن یا تودهای شدن آنها هم به شدت مهم است و باید در مورد آنها نمونهبرداری یا بیوپسی انجام شود و اگر تشخیص ملانوما داده شد باید جراحی انجام شود.
این متخصص سرطان شناسی با بیان اینکه مرحله اول این سرطان در لایه اپیدرم یا لایه سطحی پوست است، تصریح کرد: در درجات بیشتر این سرطان لایههای زیرینتر و در مرحله پنجم لایههای زیر پوست و چربی درگیر میشوند که باید جراحی مجدد انجام شود و حتی در مراحل چهار و پنج امکان درگیری غدد لنفاوی هم هست برای مثال ملانومای دست، غدد لنفاوی زیربغل را درگیر میکند که این موضوع به شدت خطرناک است.
این عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به لزوم بررسی کامل بدن در ملانوما، افزود: در صورت مشاهده ضایعات ملانوما باید تمام سطح پوست بدن بیمار حتی مخاطها توسط پزشک معاینه شود و از عدم وجود ملانوما در دیگر نقاط بدن مطمئن شد.
مرادیان اشعه UVو عوامل ژنتیکی و توارث را در این سرطان موثر دانست و گفت: برخی سندرومها هم وجود دارد که افراد خالهای بزرگی در نواحی مختلف بدن دارند که این ها در معرض ملانوما هستند یا افراد سندرومهایی دارند که ممکن است برخی مشکلات دیگر در خال های بدن ایجاد شود که قابل تشخیص هستند.
وی نظارت مداوم و بررسی خالهای بدن را لازم دانست و افزود: باید به خالهای بدن توجه داشت و اگر خالی به سمت بزرگ یا برجسته شدن یا تغییر رنگ رفت یا حاشیه آن تغییرشکل داشت و یا سرعت رشد آن دوبرابر و یا سطح آن زخمی شد باید با مراجعه سریع به پزشک و نمونهبرداریهای لازم از درگیر کردن دیگر ارگانهای بدن جلوگیری کند.
نظر شما