تراز تجاری محصولات کشاورزی و صنایع غذایی کشور منفی است

آمار تجارت خارجی بخش کشاورزی و صنایع غذایی در هفت ماهه ۱۳۹۷ و مقایسه آن با مدت مشابه سال‌های قبل نشان می دهد که تراز تجاری محصولات کشاورزی و صنایع غذایی کشور همچنان منفی بوده اما نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۱ درصد بهبود یافته است.

به گزارش ایمنا به نقل از مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران با بهره‌برداری، پردازش و تحلیل اطلاعات بخش کشاورزی و صنایع غذایی داده‌های آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، اطلاعات ماهانه سال جاری با داده‌های مدت مشابه شش سال گذشته (سال‌های ۹۰ تا ۹۶) مقایسه شده و در آن واردات محصولات اساسی کشاورزی و صنایع غذایی، صادرات محصولات عمده کشاورزی و صنایع غذایی و تراز تجاری هفت ماهه سال ۱۳۹۷ و مدت مشابه سال‌های قبل نیز قید شده است.

بر اساس این گزارش در هفت‌ماهه سال ۱۳۹۷، میزان صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی چهار میلیون و ۹۳ هزار تن و به ارزش سه میلیارد و ۷۲۳ میلیون دلار است که ازنظر وزن ۶.۱ درصد و ازنظر ارزش ۱۳.۷ درصد کل صادرات کالاهای غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است.

میزان ارزش صادرات هفت‌ماهه سال ۹۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۳ درصد افزایش داشته و در مقایسه با همه سال‌های قبل از آن، بالاترین رقم بوده است.

اقلام عمده صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی شامل انواع میوه‌های درختی به ارزش ۷۴۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۹.۹ درصد، انواع سبزیجات و محصولات جالیزی به ارزش ۶۵۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۷.۶ درصد، شیر و فرآورده‌های آن به ارزش ۳۸۱ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۰.۲ درصد، زعفران ۱۷۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴.۸ درصد و ماهی به ارزش ۱۳۷ میلیون دلار و سهم ارزشی ۳.۷ درصد از کل ارزش صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی بوده است.

بیشترین میزان صادرات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی (ازنظر ارزش) به کشورهای عراق، افغانستان، امارات متحده عربی، پاکستان، هند، چین، کویت، فدراسیون روسیه، ترکمنستان و ترکیه صورت گرفته که به ترتیب ۴۱.۶، ۱۴.۲، ۷.۸، ۶.۹، ۳.۳، ۳.۲، ۳، ۳، ۲.۴ و ۲.۴ درصد است که درمجموع ۸۷ درصد کل ارزش صادرات بخش کشاورزی کشورمان را به خود اختصاص داده‌اند.

متوسط قیمت هر تن کالاهای صادراتی بخش کشاورزی ۹۰۹.۶ دلار بوده که در مقایسه با متوسط قیمت هر تن کالاهای صادراتی غیرنفتی کشور (۴۰۴ دلار) ۱۲۵ درصد بیشتر است. متوسط ارزش گمرکی هر دلار محصولات کشاورزی و صنایع غذایی صادراتی در هفت‌ماهه نخست سال جاری ۴۲هزار و ۹۵۲ ریال لحاظ شده است.

 واردات

 میزان واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی در هفت‌ماهه سال جاری ۱۱ میلیون و ۳۸ هزار تن با ارزش شش میلیارد و ۴۸ میلیون دلار بوده که به ترتیب ازنظر وزن ۵۸.۳ درصد و ازنظر ارزش ۲۳ درصد کل واردات کشور را شامل می‌شود.

میزان ارزش واردات ۶.۶ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل و درمجموع ۹.۳ درصد کمتر از میانگین سال‌های برنامه پنجم توسعه بوده است.

اقلام عمده وارداتی محصولات کشاورزی و صنایع غذایی در هفت‌ماهه سال ۹۷، شامل ذرت به ارزش یک میلیارد و ۱۱۹ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۸.۵ درصد، برنج به ارزش ۹۹۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۶.۴ درصد، دانه سویا به ارزش ۷۹۰ میلیون دلار و سهم ارزشی ۱۳.۱ درصد، روغن نباتی به ارزش ۵۳۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۸.۸ درصد، گوشت قرمز به ارزش ۴۴۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۷.۳ درصد، کنجاله دانه‌های روغنی به ارزش ۳۰۶ میلیون دلار و سهم ارزشی ۵.۱ درصد، جو به ارزش ۲۷۲ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴.۵ درصد و انواع میوه به ارزش ۲۶۳ میلیون دلار و سهم ارزشی ۴.۳ درصد از کل ارزش واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی بوده که درمجموع ۷۸ درصد ارزش واردات بخش کشاورزی را شامل می‌شوند.

متوسط قیمت هر تن کالاهای وارداتی این بخش در هفت‌ماهه سال ۹۷ بالغ‌بر ۵۴۸ دلار است، که در مقایسه با متوسط قیمت هر تن کالاهای وارداتی کل کشور (۱۳۹۰ دلار) ۶۰.۶ درصد کمتر است. متوسط ارزش گمرکی هر دلار محصولات کشاورزی و صنایع غذایی وارداتی ۴۲هزار و ۴۸۲ ریال لحاظ شده است.

کشورهای عمده طرف معامله ازنظر ارزش واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی از آنها به ترتیب شامل هند ۹۴۱، سوئیس ۸۷۷، امارات متحده عربی ۵۷۸، سنگاپور ۴۷۵، هلند ۴۱۹، انگلستان ۴۱۳، ترکیه ۲۶۷، برزیل ۲۶۶، فدراسیون روسیه ۲۴۱ و پاکستان ۱۷۸ میلیون دلار بوده که سهم ارزشی هر یک از کشورهای فوق‌الذکر از کل ارزش واردات محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به ترتیب ۱۵.۶، ۱۴.۵، ۹.۶، ۷.۹، ۶.۹، ۶.۸، ۴.۴، ۴.۴ و ۲.۹ درصد بوده و درمجموع حدود ۷۷ درصد کل ارزش واردات کشورمان را به خود اختصاص داده‌اند.

تراز تجاری محصولات کشاورزی و صنایع غذایی در هفت ماه سال ۱۳۹۷، منفی ۲میلیارد و ۳۲۵ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۱ درصد بهبود یافته است (ارزش صادرات ۲۳درصد افزایش و ارزش واردات ۶.۶ درصد کاهش داشته است). کسری تراز تجاری هفت‌ماهه سال ۹۷ نسبت به میانگین سال‌های برنامه پنجم (منفی ۳ میلیارد و ۳۸ میلیون دلار)، ۲۳.۵ درصد بهبود داشته است.

آفت‌کش‌های شیمیایی

در هفت ماه سال ۱۳۹۷، جمعاً شش هزار و ۴۰۵ تن آفت‌کش به‌صورت آماده مصرف و شش هزار و ۲۵۷ تن به‌صورت تکنیکال وارد کشور شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، آفت‌کش‌های آماده مصرف ۲۶.۲ درصد کاهش نشان می‌دهد و تکنیکال‌ها معادل سال قبل است و درمجموع با تبدیل آفت‌کش‌های تکنیکال به آماده مصرف (با اعمال ضریب تبدیل ۲.۵) می‌توان نتیجه گرفت که در هفت‌ماهه نخست سال ۹۷ مقدار واردات آفت‌کش‌ها نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۴ درصد کاهش دارد.

در این رابطه سهم کاهش قارچ‌کش‌ها حدود ۳۰ درصد، حشره‌کش‌ها ۳.۳ درصد بوده و علف‌کش‌ها معادل مدت مشابه سال قبل است.

کل ارزش آفت‌کش‌های وارداتی در هفت‌ماهه سال ۹۷ معادل ۱۰۵ میلیون دلار بوده که تقریباً معادل مدت مشابه سال قبل است.

کودها

کل واردات کودها در هفت‌ماهه سال ۱۳۹۷، بالغ‌ بر ۱۹۰ هزار تن با ارزش ۱۰۷ میلیون دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ازنظر وزنی ۱۹.۵ درصد و ازنظر ارزش ۷.۸ درصد کاهش نشان می‌دهد. در بین انواع کودهای وارداتی به ترتیب کودهای میکرو ۵۳ درصد، کودهای ازته حدود ۳۷ درصد و فسفره حدود ۳۶ درصد ازنظر مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته‌اند؛ لیکن کودهای پتاسه و NPK به ترتیب با افزایش ۲۴.۳ درصدی و ۴.۳ درصدی روبرو بوده‌اند.

بذر

درمجموع کل واردات بذر و سایر اندام‌های تکثیر شونده گیاهی در هفت‌ماهه سال جاری، پنج هزار و ۳۱۸ تن با ارزش حدود ۶۹ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ازنظر وزنی ۵۷.۳ درصد و از نظر ارزش ۲۴.۲ درصد کاهش نشان می‌دهد، از بین بذرهای مهم مقدار واردات بذر سبزیجات با کاهش ۱۳۰ درصدی، بذر ذرت با کاهش ۳۸ درصدی و بذر چغندرقند با کاهش ۵.۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه بوده، اما بذر سیب‌زمینی ۳۵ درصد افزایش داشته است.

میزان بارندگی

 در مهرماه گذشته میزان بارندگی ۱۰.۲ میلی‌متر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۹ درصد افزایش و در مقایسه با بلندمدت (۵۰ ساله) نیز ۳۶ درصد افزایش داشته است.

کد خبر 360118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.