به گزارش ایمنا، پیمان خواهر خواندگی که در ابتدا با انعقاد قراردادی میان دو شهر از فرانسه و انگلیس، پا به عرصه گذاشت، قراردادی است برای ایجاد همبستگی و اتحاد انسانی و فرهنگی بیشتر میان شهرهایی که دارای منافع مشترک هستند که فرصت مناسبی را در جهت ارتقای کیفیت زندگی شهرها با استفاده از تجربیات و تواناییهای دیگر شهرها برای مدیران فراهم میآورد.
شهرهای جهان برای خواهرخوانده شدن نیازمند وجود تشابهات فرهنگی، اقتصادی، تاریخی، جغرافیایی، زبانی، دینی و حتی وجود یک شاخص مشترک یا مشابه میان دو شهر بوده و ملزم به برقراری تعاملات همه جانبه در راستای شناخت طرفین و حمایت از سازمانهای مختلف شهری همچون شوراهای شهر هستند. یکی از نتایج حاصل از امضای تفاهم نامه خواهرخواندگی، وجود خیابانهایی با نام شهر خواهرخوانده در سطح شهرها است، برای مثال وجود خیابان فرایبورگ، کوالالامپور و لاهور در شهر اصفهان خبر از خواهرخواندگی اصفهان با این شهرها میدهد.
اصفهان به عنوان یکی از زیباترین شهرهای جهان و مرکز فرهنگی ایران، اولین قرارداد شهر خود را در ۷ مه ۱۹۸۹ با شهر شیان در چین امضا کرد. با توجه به این امر که شهرهای خواهرخوانده با استفاده از تجربیات یکدیگر در زمینههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، عمرانی و ... زمینه تعمیق روابط میان خود را فراهم میآورند، اصفهان نیز با پذیرایی از هیئتهای زیادی از این شهرها و استفاده از تجربیات کارشناسان این هیئتها، تحولات بسیاری را به خود دیده است.
در ادامه به معرفی مختصر این شهرها میپردازیم:
شیان در کشور چین (۱۳۶۸-۱۹۸۹)
شیان، نخستین شهری که با اصفهان خواهرخوانده شد، بیش از ۳۱۰۰ سال قدمت دارد، یکی از زادگاههای تمدن انسانی در چین است. از این شهر به عنوان پایتخت تمدن کهن چین یاد میشود که همانند اصفهان به عنوان یکی از پایتختهای معروف تاریخ و فرهنگ باستانی در جهان عنوان میشود و جالب است بدانید که آنها هم مانند اصفهانی ها به عنوان افراد اهل تعارف زیاد شناخته میشوند.
کوالالامپور در مالزی (۱۳۷۶-۱۹۹۷)
در سال ۱۳۷۶، اصفهان با «کوالالامپور» تفاهم خواهرخواندگی امضا کرد و یکی از خیابانهای خود را به نشانی از این پیوند، به این اسم نامید. کوالالامپور یکی از شهرهای زیبا و از مراکز مهم فرهنگی شهر مالزی بر شمرده میشود که دارای بناهای تاریخی ارزشمندی است.
فلورانس در ایتالیا (۱۳۷۷-۱۹۹۸)
فلورانس زادگاه هنرمندان بزرگی چون لئوناردو دواینچی و دانته آلیگری، یکی از شهرهای تاریخی و زیبای اروپا است که از نظر زیبایی و غنای هنری و فرهنگی با اصفهان قابل مقایسه میباشد. قرارداد خواهرخوانده اصفهان و فلورانس در سال ۱۳۷۷ امضا شد و از مهمترین ثمرات آن مرمت کلیسای جلفای اصفهان از سوی کارشناسان ایتالیایی بوده است.
سنت پیترزبورگ در روسیه (۱۳۷۸-۱۹۹۹ تا ۲۰۰۴ و تمدید در ۱۳۸۴- ۲۰۱۴(
سن پیترزبورگ چهارمین خواهر خوانده اصفهان است که به لحاظ فرهنگی و تاریخی تشابهات فراوانی با اصفهان دارد؛ برای مثال این شهر همانند اصفهان شهر پلها است. قرارداد این شهر و اصفهان در هشت ماده در حوزه های جهانگردی، تجاری، تیم های مختلف ورزشی و مؤسسات علمی و فنی بسته شده است.
یاش در رومانی (۱۳۷۸-۱۹۹۹)
یاش و اصفهان از سال ۱۳۷۸ خواهرخوانده یکدیگر هستند. این دو شهر از لحاظ تاریخی بسیار شبیه یکدیگرند. البته روابط این دو شهر صرفاً در حد یک قرارداد باقی مانده چرا که رمانی بعد از فروپاشی بلوک شرق دچار مشکلات داخلی شد.
بارسلون در اسپانیا (۱۳۷۸-۲۰۰۰)
بارسلون از نظر فرهنگی یکی از غنیترین شهرهای اسپانیا است و معماری اسلامی و برجهای بلند از ویژگیهای این شهر بزرگ میباشد به طوریکه به تنهایی ۳ محوطه میراث جهانی اسپانیا را در خود جای داده است. قرارداد خواهر خواندگی اصفهان و بارسلون در تاریخ ۲۴ دی ۱۳۷۸ امضاء شد. براساس این قرارداد دو شهر اصفهان و بارسلون در زمینه های مختلف فرهنگی، ورزشی و تجاری با یکدیگر همکاری میکنند.
ایروان در کشور ارمنستان (۱۳۷۹-۲۰۰۰)
ایروان بزرگترین شهر و پایتخت کشور ارمنستان، مرکز اداری، فرهنگی و صنعتی این کشور محسوب میشود. این شهر این دو شهر به واسطه اقلیت ارمنی که در اصفهان وجود دارد، خواهرخوانده شده اند.
کویت در کشور کویت (۱۳۷۹-۲۰۰۰)
کویت کشوری است که مرزهای خاکی اش به عراق و عربستان سعودی و مرز آبی اش از طریق خلیج فارس با ایران مشترک است. بازرگانی کویت در قدیم بیشتر بدست ایرانیان به ویژه مردم بوشهر و خوزستان انجام میشده است.
فرایبورگ در آلمان (۱۳۷۹-۲۰۰۰(
این شهر زیبای جنوب غرب آلمان هشتمین خواهرخواندهی «اصفهان» است که یکی از نشانههای اصفهان را بر سنگفرش مقابل ساختمان شهرداری خود در ایالت «بادن وورتمبرگ» دارد. همچنین یکی از خیابانهای فرایبورگ به نام اصفهان نامگذاری شده است. استراسبورگ با دارا بودن صنایع نساجی و ماشینسازی قطب غربی صنعت آلمان و همچنین دارای آثار تاریخی و توریستی فراوان همراه با کلیساهای باشکوه قدیمی است.
هاوانا در کوبا (۱۳۷۹-۲۰۰۱)
جمهوری کوبا دارای آب و هوایی گرم و در عین حال مرطوب است و به همین سبب است که در کوبا جنگلهای فراوان مناطق حاره ای دیده میشود. این شهر دارای رودهای مهمی است که همه به دریای کارائیب می ریزند. البته به علت این که در یک قاره دوردست و کشور فقیر و تحریم شده قرار گرفته است، امکان این که سطح مطلوبی از ارتباط را با اصفهان برقرار کند، وجود ندارد.
لاهور در پاکستان (۱۳۸۳-۲۰۰۴)
شهر لاهور در لیست بزرگترین شهرهای پاکستان قرار دارد و در افکار مردم به عنوان قلب پاکستان مطرح میشود. این شهر بیشتر اوقات به عنوان باغ شهر خوانده میشود و به واسطه اینکه شهر تاریخی، دانشگاهی و مسلمان است زمینههای فعالیت زیادی در آن موجود است، اما به واسطه برخی مشکلات تاکنون برقراری ارتباط موثری میسر نشده است.
داکار در سنگال (۱۳۸۹-۲۰۰۹(
داکار یکی از اعضاء سازمان جهانی شهرهای دارای میراث فرهنگی بوده که به عنوان مبدایی برای تجارت به اروپا محسوب میشود و همین امر، رشد این شهر را به همراه داشته است.
بعلبک در لبنان (۱۳۸۹-۲۰۰۹(
یکی از شهرهای تاریخی کشور لبنان است و بخاطر وجود آثار باستانی در آن از جمله نیایشگاهی از دوره رومیها، معبد ژوپیتر، مرقد خوله دختر امام حسین، مسجد راس الحسین، مزار شیث پیامبر شهرت دارد.
گیونگجو در کره جنوبی (۱۳۹۵)
یکی از شهرهای تاریخی کره جنوبی و پایتخت باستانی پادشاهی شیلا است که قدیمیترین رصدخانه شبهجزیره کره را داشته و در اطراف آن مقبرههای چندین تن از پادشاهان و اشراف شیلا به صورت تپهایشکل قرار دارد.
یکی از منابع درآمدزای اصفهان، استفاده از ظرفیت قراردادهای خواهرخواندگی است که متأسفانه اصفهان هنوز موفق به استفاده بالقوه از تمام این ظرفیتها نشده است و با توجه به نقش قابل توجه شهرهای خواهرخوانده در توسعه و پیشرفت شهرهای خواهر و با در نظر گرفتن ظرفیت بالای اصفهان در زمینه صنایع دستی، گردشگری و همچنین علم و صنعت، شایسته است که مسئولان با تغییر روند خود در راستای کمک به بهبود اوضاع و توسعه و پیشرفت شهر شرایط رفت و آمد را برای صاحب نظران و فعالان بخشهای گوناگون علمی، اقتصادی، اجتماعی، هنری و فرهنگی میان شهرهای خواهرخوانده فراهم آورند.
نظر شما