به گزارش خبرنگار ایمنا، بعد از سخنرانی هفته گذشته حسن روحانی و سخن گفتن از «مادر جنگها»، مجادله ایران و آمریکا نه تنها به سر تیتر رسانههای ایران، بلکه به سوژه خبری نخست سایر کشورهای جهان نیز تبدیل شده است؛ به طوری که اظهارات سرلشگر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه تهدیدهای اخیر دونالد ترامپ بر ضد منافع ایران، بازتاب گسترده ای در رسانه های ترکیه داشت و در صدر اخبار رسانههای این کشور جای گرفت و رسانه های استرالیایی نیز سعی کردند گزینه حمله نظامی آمریکا به ایران را جدی و قریب الوقوع جلوه دهند.
در خود آمریکا، اما بعد از توییت طوفانی و تهدید آمیز ترامپ، موضع گیریها در قبال ایران آرامتر شده و نه تنها ترامپ صحبت از مذاکره مجدد با ایران به میان آورده، بلکه «جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا نیز فضاسازیهای رسانه ای درباره برنامهریزی آمریکا برای حمله به تأسیسات هستهای ایران را «خیالبافی» توصیف و تأکید کرده است که« حمله به ایران چیزی نیست که در حال حاضر در دست بررسی باشد». بنابراین گزینههای جنگ ایران و آمریکا و یا مذاکره مجدد دو کشور مهمترین مسائلی هستند که توجه تحلیلگران را به خود جلب کرده اند.
مواضع روحانی در قبال ترامپ درست بود، اما...
حجت الاسلام احمد سالک، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در ارزیابی سخنان روحانی در دیدار با مسولین برون مرزی، گفت: مواضعی که آقای روحانی در مقابل گفتمان خبیثانه رییس جمهور و وزیر امور خارجه آمریکا اتخاذ کرد، مواضع درست و خوبی بود، ولی باید به چند نکته توجه کرد. نخستین مسأله این است که رییس جمهور باید پای مواضعی که مطرح کرد، محکم بایستد. شرط تحقق موضع گیری آقای روحانی ایستادگی و مقاومت بر گفتههای خودشان است.
وی افزود: نکته دوم تداوم مواضع است؛ چرا موضع اخیر رییس جمهور به فرمایشات مقام معظم رهبری برمیگردد که بارها در اعلام مواضع خود در قبال آمریکا و اروپا اعلام کردند اینها بد عهد و دروغگو هستند، این اصل مهمی است، این امر شناخت دشمنان اسلام به معنی وسیع کلمه است. سوم مواضع سیاسی نظام باید در راستای همین موضوع گیری تحقق پیدا کند، یعنی در مذاکرات برجام با اروپا و سایر کشورها باید مد نظر باشد، باید توجه داشته باشیم که ترامپ در تلاش است با این نوع موضعگیری خشن و بی خردانه، جمهوری اسلامی را متقاعد کند که پای میز مذاکره بشیند.
به هیچ وجه نباید پای میز مذاکره با آمریکا نشست
این نماینده مردم اصفهان افزود: موضع گیری آقای روحانی به نحوی باشد که خدایی نکرده به سمت مذاکره با آمریکا پیش نرویم، به هیچ وجه نمی توان پای میز مذاکره با آمریکا نشست، کما اینکه خود رییس جمهور نیز بر این باور هستند.
سالک در خصوص مواضع اخیر مقامات آمریکایی، گفت: این سخنان نشان از سیاست ستیز و سازش دارد؛ آمریکا نخست سیاست ستیز را در پیش گرفت، اما زمانی که احساس کرد مواضع ایران هم محکم است و تسلیم نمی شود و از طرفی سیاستمداران آمریکا نیز به سیاست رییس جمهور کشورشان اعتراض کردند، سیاست سازش را در پیش گرفت، البته هر دو سیاست یک روی سکه هستند. در چنین شرایطی باید حفاظت از نظام جمهوری اسلامی را با وحدت کلمه و حول محور ولایت فقیه با استقامت و صبر مد نظر داشته باشیم.
سالک تأکید کرد: ابراز تمایل آمریکا به مذاکره مجدد نباید به معنای عقب نشینی این کشور تعبیر شود؛ این دست دراز کردن به سوی مذاکره شاید بعضی از افراد را در ایران تحریک کند، ولی باید بدانیم، هزینه تسلیم برای مذاکره بسیار بالاتر از هزینه استقامت است.
تهدید یا بلوف باید در جای خود مطرح شود
علی خرم دیپلمات سابق ایران و تحلیلگر مسایل سیاسی در خصوص موضع گیری های اخیر روحانی در قبال آمریکا گفت: سخنان آقای رییس جمهور در بطن خودش درست است، اما اینکه ما هر حرفی اعم از تهدید یا بلوف را درغیر از جای خودش مطرح کنیم؛ ممکن است آثاری داشته باشد که قابل کنترل نباشد. یکی از نتایج موضعگیری روحانی در قبال ترامپ این بود که مقامات آمریکایی به ایرانیان مخالف مقیم در کشورشان نزدیکتر شدند و می کوشند از آنها به عنوان اهرام فشاری علیه ایران استفاده کنند.
باید شرایط ایران را در نظر گرفت
خرم گفت: ما باید بدانیم که تهدید را برای چه کسی به کار میبریم و نتیجه کاربرد تهدید چه خواهد بود، آثار و تبعات آن چه خواهد بود و آیا این امر به نفع منافع ملی ایران هست یا خیر. در مقطع کنونی، نه تنها ایران، بلکه همه می دانند که آمریکا چه سیاست های بدی دارد و با سیاستهای مشکل دار رییس جمهور این کشور آشنا هستند، اما باید بدانیم زمانی که ترامپ، ایران را به سختترین مجازاتها تهدید می کند و اسراییل و عربستان بلافاصله از وی حمایت می کنند، این مسئله چقدر باید جدی گرفته شود. جدای از اینکه چه چیزی درست است و چه چیزی نادرست، چه چیزی حق است و چه چیزی ناحق، بیشتر باید شرایط ایران را در نظر گرفت.
پیشنهاد مذاکره ظاهر قضیه است
خرم در تشریح موضع مقامات آمریکا که برای مذاکره با ایران اعلام آمادگی کرده اند، گفت: حرفهایی که در حال حاضر رییس جمهورآمریکا، وزیر امور خارجه وی، جان بولتون و بقیه گفتهاند؛ یک ظاهر حقوقی و یک باطن عملیاتی دارد، در ظاهر به دلایل حقوقی، آنها نمیتوانند در قبال یک کشور حاکم و مستقل، شعار سرنگونی بدهند؛ ولی در باطن درجهت سرنگونی حکومت ایران تلاش می کنند، مگر اینکه ایران جلو برود و جلوی این قضایا را بگیرد.
ترس از جنگ؛ دلیل پیشنهاد مذاکره از سوی ترامپ
محمد صادقیه، کارشناس مدیریت تبلیغات سیاسی در تحلیل مواضع اخیر روحانی و ترامپ گفت: واکنش اخیر آقای روحانی از واکنشهای به جای ایشان و به عنوان یک اعلان جنگ روانی به طرف متقابل بود. در شرایط کنونی جنگ سخت هزینه های بسیار زیادی در عرصه نظامی دارد و یکی از مهمترین هزینههای آن نیز پذیرش داخلی و حمایت مردم از شروع یک جنگ است. همانطور که مردم ایران شاید نگران شروع جنگ باشند، مردم آمریکا، خیلی بیشتر در این زمینه نگرانی دارند؛ با وجود اینکه قدرت نظامی آمریکا بر ایران فزونی دارد، ولی در سالهای اخیر وجود چندین جنگ در کشورهای مختلف مانند افغانستان و عراق مردم آمریکا را از جنگ خسته کرده است.
ایران، افغانستان و عراق نیست
صادقیه اضافه کرد: بنابرین هرگاه ترامپ، کشور ما را تهدید به جنگ کرده است، با واکنش افکارعمومی ملت خود مواجه شده است؛ نه تنها در زمان ترامپ بلکه در زمان دولت قبل، اوباما نیزاین روند وجود داشته است.البته به این نکته هم باید توجه داشت که ایران با افغانستان و عراق قابل مقایسه نیست و با در اختیار داشتن توانایی نظامی، قدرت برتر منطقه است، از این رو آمریکا برای رویارویی با ایران به تبلیغات سیاسی، اعلان جنگ اقتصادی و پیشنهاد مذاکره روی آورده است.
به گزارش ایمنا، به نظر می رسد در شرایطی که مقامات آمریکا تلاش کرده اند ایران را بر سر دو راهی جنگ یا مذاکره مجدد قرار دهند، سیاست ایران گزینش راه سوم، یعنی منزوی کردن آمریکا، ادامه برجام و دور زدن تحریمهای جدید این کشور با کمک شرکای اروپایی و آسیای شرقی است، سیاستی که اثر بخشی آن بعد از آبان ماه (زمان آغاز تحریمهای جدید آمریکا)، هویدا خواهد شد.
نظر شما