بررسی نمادپردازی پنهان در عمارت سعدی

نشست دوم از سلسله نشست‌های تخصصی هنرهای تجسمی با عنوان "نمادپردازی پنهان" و با پرداختن به دو موضوع موضوع "از دیدن تا خوانش" و "نماد پرسپکتیو در نقاشی ایرانی" در عمارت سعدی اصفهان برگزار می‌شود.

مهدی احمدی‌فر رییس حوزه هنری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: ما از سال گذشته در مورد نشست‌هایی که در رابطه با سلسله مباحث مرتبط با هنرهای تجسمی است، این‌گونه برنامه‌ریزی کردیم که در حوزه مسایل تبیینی ورود کنیم و بازخوانی حرفه‌ای‌تری نسبت به هنرمان و پیشینه آن، وضعیت حال و هم‌چنین نسبت به برنامه‌ریزی برای آینده داشته باشیم.

وی افزود: اگر بتوانیم این مسیر را درست طی کنیم قطعاً می‌توانیم سطح هنری خودمان و هنرمندانمان را ارتقاء دهیم، به همین دلیل این برنامه‌ریزی صورت گرفت که تعدادی نشست‌های تبیینی در حوزه هنرهای تجسمی صورت بگیرد.   در واقع می‌توان گفت اگر بتوانیم این جلسات را با همین رویکرد برگزار کنیم حتماً حوزه ادبیات و گفتمان هنری بین هنرمندانمان ارتقاء بیشتری پیدا می کند و می‌توان مباحث کلان‌تر و موضوعات برجسته تر را مطرح کرده و به نتایج بهتری دست پیدا کنیم. ما نشست‌ها را به گونه‌ای برگزار می کنیم که همه رشته‌هایی که در ارتباط با مبانی هنرهای تجسمی هستند نیز بتوانند استفاده کنند.

احمدی فر تصریح کرد: نکته دیگری که در مورد موضوع این نشست وجود دارد این است که در هنرِ همه ملل، اقوام و جوامع، استفاده از نمادها یکی از روش‌های شناخته شده و رایج است و نماد می‌تواند خیلی وقت‌ها تعاریف بسیار گسترده و حتی گاهی تعاریف تخصصی داشته باشد. به‌طور مثال ما خودمان در خیلی از متون و هنرهایمان از نمادهایی استفاده کردیم که هرکدام می‌توانند توضیحات و مشخصه خاصی داشته باشند و این نمادها می‌توانند خیلی از دیدگاه‌ها و اعتقادات را منتقل کنند و به این ترتیب بدون اینکه ما از مباحث طولانی استفاده کنیم، با استفاده از یک نماد می‌توانیم مفاهیم زیادی را منتقل کنیم.

رییس حوزه هنری اصفهان گفت: این موضوع تنها به جامعه و هنرهای ما برنمی‌گردد، همین الان هالیوود مرتب از نمادهای مختلف برای انتقال بسیاری از مباحث موردنظر خود در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی استفاده می‌کند و در مجموع، استفاده از نماد جزو راهکارها و برنامه‌ریزی‌هایی است که در همه هنرها و همه جوامع استفاده می شود.

وی ادامه داد: ما هم به این دلیل که در تاریخ معرفتی خودمان از نمادها استفاده‌های زیادی داشتیم به این جمع‌بندی رسیدیم که بازخوانی مجددی در این زمینه داشته باشیم و هم به تاریخ هنرمان بازگردی و هم نمادهای پنهان و آثار تاریخی خودمان را شناسایی و به هنرمندان منتقل کنیم؛ قطعاً به دنبال این موضوعات علامت سوال‌ها و روشنگری‌هایی به‌وجود می‌آید و ما می‌توانیم از همه این شرایط برای ارتقاء جایگاه هنر و توانمندی هنرمندانمان و هم‌چنین برنامه‌ریزی‌های آینده استفاده کنیم.

احمدی فر تصریح کرد: به طور مثال اگر به کتیبه ها و به حروفی که در کتیبه‌ها استفاده شده مراجعه کنیم، می بینیم که این حروف ایستاده به مثابه لشکریان ایستاده در نظر گرفته شده است و در این خصوص می‌توان گفت که استفاده بهینه از نمادهایی است که بتواند خیلی راحت مفاهیم خیلی بزرگ و عمیق را منتقل کند.

وی افزود: زیربنای همه این مسایل، مباحث فرهنگی و اعتقادی و آداب و رسوم جوامع است که در آن نقش دارد و بر مبنای فرهنگ عمیق اسلامی و ایرانی به دنبال این هستیم که این موضوعات را تبیین کنیم و این سلسله نشست‌ها به صورت برنامه ریزی شده ادامه خواهد یافت.

به گزارش ایمنا، نشست دوم از سلسله نشست‌های تخصصی هنرهای تجسمی ازسوی حوزه هنری استان اصفهان با عنوان "نمادپردازی پنهان" و با حضور "بهار مختاریان" دانشیار دانشگاه هنر اصفهان و "عبدالله آقایی" دکترای پژوهش هنر در عمارت سعدی اصفهان برگزار خواهد شد. در این نشست، موضوع "از دیدن تا خوانش" توسط بهار مختاریان و "نماد پرسپکتیو در نقاشی ایرانی" توسط عبدالله آقایی بررسی خواهد شد.

علاقه‌مندان برای حضور در نشست "نمادپردازی پنهان" می‌توانند پنج‌شنبه ۱۱ مردادماه ساعت ۱۷ تا ۲۰ به عمارت سعدی، واقع در خیابان استانداری، کوچه سعدی مراجعه کنند.

کد خبر 349215

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.