به گزارش ایمنا، سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) برای ساماندهی معاملات ارزی عملیاتی شد. به گفته مسئولان بانک مرکزی این سامانه قابلیت تنظیم شوندگی و سیاستگذاری دارد و تمام منابع و مصارف ارزی کشور در سامانه جمع میشود و بر اساس ترجیحات متقاضی و اولویتهای سیاستگذار، عرضه و تقاضا صورت میگیرد.
سامانه نیما ابزار اطلاعاتی برای رصد لحظهای بازار ارز است و از این طریق امکان سیاستگذاری فوری و مداخله موثر را برای حاکمیت فراهم میکند. این سامانه میتواند با پیش بینی قبل از وقوع التهابات بر بازار ارز، نیازمندیها و منابع ارزی را با توجه به سیاستهای کلان کشور کنترل و مصارف ارزی را به صورت سیستماتیک در اختیار بگیرد.
در ساختار سامانه نیما، چهار بازیگر عمده تعریف شده که شامل: وارد کنندگان کالا و خدمات به عنوان متقاضیان ارز، صادرکنندگان کالا و خدمات شامل دولت به عنوان صادر کننده نفت و واسطه گران شامل بانکها و صرافیها و سیاستگذار ارزی که بر اساس پیش بینی منابع و مصارف نرخ و دامنه آزادی نرخ ها، اولویتها و سقف مصارف را کنترل میکند.
بر اساس این گزارش نیما سه ویژگی دارد: فراهم کردن دادههای کامل و واقعی از عرضه و تقاضای ارز، عملیاتی کردن فرایند تامین منابع و تخصیص مصارف ارزی در ساختاری یکپارچه، پیوند دهنده ارگانیک با فرایند تجارت خارجی کشور از مسیر ثبت سفارش تا ترخیص کالا و پوشش دهنده نیازهای خرد مردم نظیر ارز مسافرتی، درمانی و دانشجویی.
نقش صرافیها و بانکها در سامانه نیما هم به عنوان واسطه منابع و مصارف ارزی مکمل نقشی است که بانکها برعهده دارند تا بر اساس نیازهای واردکنندگان امکان تخصیص، اولویت بندی یا عدم تخصیص ارز به آنها توسط سیاستگذاران وجود داشته باشد.
با عملیاتی شدن سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی یا نیما، رویکرد واکنشی سیاستگذار به رویکرد کنشی تبدیل می شود و پیش از بروز التهابات ارزی با کنترل تقاضای موثر و هدایت بهینه منابع نوسانات هیجانی، مقطعی و سیستمیک در آن قابل کنترل است و با سامانه جامع تجارت وزارت صنعت، معدن و تجارت و پنجره واحد نظام فرامرزی پیوسته ارتباط دارد.
منبع: ایبنا
نظر شما